Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2014,
11.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

asteroid Zemlja

Sreda, 5. 3. 2014, 11.43

7 let, 12 mesecev

Tridesetmetrski asteroid bo danes zvečer "za las" zgrešil Zemljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Le nekaj minut čez deseto uro zvečer bo mimo Zemlje letel 30-metrski asteroid. Znanstveniki pomirjajo, da z našim planetom ne more trčiti. Videti naj bi ga bilo mogoče z malo boljšim teleskopom.

Danes zvečer bo povsem blizu Zemlje letel 30-metrski asteroid. Sedem minut čez deseto uro zvečer bo najbližje našemu planetu, in sicer bo oddaljen približno 350 tisoč kilometrov, kar je manj, kot je razdalja od Zemlje do Lune. Znanstveniki so že pomirili javnost, da z našim planetom ne bo trčil.

Leti s hitrostjo 15 kilometrov na sekundo Asteroid bo letel s hitrostjo 15 kilometrov na sekundo, videti pa naj bi ga bilo mogoče tudi z malo boljšim domačim teleskopom.

"Precej pogosto naletimo na odkritje potencialno nevarnih nebesnih teles, nemalokrat le nekaj dni pred bližnjim srečanjem z Zemljo," je za spletno stran Fox News najnovejše odkritje komentiral Paul Cox, znanstvenik, ki dela v okviru preiskav teleskopa Slooh, s katerim prečesavajo nebo za potencialno nevarnimi objekti.

Današnji prelet asteroida se bo sicer zgodil zgolj dobro leto po tem, ko je nad ruskim mestom Čeljabinsk razneslo meteor z ocenjeno maso deset tisoč ton. Takrat je bilo po nekaterih podatkih poškodovanih kar 1200 ljudi, nastala pa je tudi materialna in gospodarska škoda.

Stalna in preteča nevarnost "Vsaj enkrat na sto let se zgodi, da na Zemljo pade asteroid, ki povzroči večjo škodo ali poškoduje ljudi," pravi astronom Bob Berman, ki prav tako dela z omenjenim teleskopom. "Vsakih nekaj stoletij na Zemljo padejo še večji asteroidi – k sreči ponavadi padejo v ocean ali na nenaseljena področja, kot je recimo Antarktika," je dejal za omenjeno medijsko hišo.

"Stalna, preteča nevarnost takšnih dogodkov, ki lahko povsem spremenijo našo biosfero, tako ostajajo resna, četudi zgolj občasna grožnja," še poudarja Berman, ki dodaja, da je vsak evro, ki ga države namenijo iskanju teh nevarnih nebesnih teles, dobro porabljen evro.

Ne spreglejte