Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
29. 11. 2015,
15.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Arnold Schwarzenegger okolje podnebne spremembe Matic Tomšič

Nedelja, 29. 11. 2015, 15.47

6 let, 7 mesecev

Terminatorjev boj z globalnim segrevanjem

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Arnold Schwarzenegger - bodibilder, filmski zvezdnik, politik in poslovnež - je tudi aktiven borec proti podnebnim spremembam.

Eden tistih, ki nestrpno pričakujejo, kaj bo prinesla mednarodna podnebna konferenca, ki se v Parizu začne jutri, je Arnold Schwarzenegger. Zvezdnik serije filmov Terminator in nekdanji guverner Kalifornije je namreč velik zagovornik zmanjšanja odvisnosti globalnega gospodarstva od fosilnih goriv in vlaganja v obnovljive vire energije.

Terminator bi globalne izpuste toplogrednih plinov v petih letih zmanjšal za 75 odstotkov Arnold Schwarzenegger je pred petimi leti, novembra 2010, še kot guverner ameriške zvezne države Kalifornije ustanovil neprofitno organizacijo za preprečevanje podnebnih sprememb R20. Organizacija, ki ima tudi blagoslov Združenih narodov, deluje v 23 državah sveta, njeno poslanstvo pa je spodbujanje ekološkega gospodarstva na regionalni ravni. Schwarzenegger namreč verjame, da je treba za nacionalne premike od fosilnih goriv k obnovljivim virom energije ekološki miselni preskok začeti ustvarjati na dnu, ne na vrhu regulacijske hierarhije.

Organizacija R20 bo prisotna na mednarodni podnebni konferenci v Parizu. Znova - podnebnega vrha so se udeležili že lani, ko je potekala v perujski Limi - bodo predstavili svojo osrednjo misijo, preprečitev dviga temperature ozračja za 2 stopinji Celzija, kar se naj bi brez ustreznih ukrepov zgodilo že do leta 2020. Pripravili so tudi načrt, kako v naslednjih petih letih globalne izpuste ogljikovega dioksida zmanjšati za do 75 odstotkov.

Ko Guvernator nekaj ukaže, mora biti tako Svetovna javnost je za Schwarzeneggerjeve ekološke interese sicer prvič slišala leta 2006, ko je kot guverner Kalifornije uvedel prelomno omejitev izpustov toplogrednih plinov za gospodarske in energetske družbe. Šlo je za prvi tovrsten zakon v Združenih državah Amerike.

Kalifornijskim podjetjem in javni upravi je z zakonom prepovedal tudi sklepanje dolgoročnih pogodb s partnerji v tujini, katerih poslovna praksa ni ustrezala regulacijam zvezne države na področju izpustov toplogrednih plinov. Schwarzeneggerjeva ekološka prizadevanja so bila eden od osrednjih razlogov, da je bil leta 2007 še enkrat izvoljen za guvernerja.

Ljubezen do narave vzklila v rodni Avstriji Danes 68-letni Schwarzenegger svojo skrb za dobrobit okolja pripisuje odraščanju na avstrijskem podeželju. Kot je povedal na podnebni konferenci, ki jo je leta 2013 organiziral na Dunaju, z bratom Meinhardom v otroštvu nista imela televizije, pametnih telefonov, videoiger, temveč sta se v prostem času potikala po okoliških gozdovih, hribih in plavala v jezerih. Takrat je tudi vzljubil naravo, ljubezen pa se je ohranila do danes, je povedal.

Če ima tako rad naravo, naj neha krčiti gozdove Schwarzeneggerju so v preteklih letih očitali, da s sodelovanjem v okoljevarstvenih dejavnostih zavaja javnost, ker naj bi posredno prispeval h krčenju svetovnih gozdnih površin. Tega ga je obtožila mednarodna neprofitna organizacija za izpostavljanje krivic in kršenja človekovih pravic Global Witness. Schwarzenegger je namreč nekajodstotni lastnik investicijske družbe DFA (Dimensional Fund Advisors), ta pa med drugim vlaga v lesnopredelovalna podjetja, ki so znana po masovnem iztrebljanju amazonskega pragozda.

Ne spreglejte