Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
17.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 17.33

8 let

"Solar Impulse je izjemen dosežek, a ni zelo velik preskok"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Solar Impulse je včeraj potrdil, da je prvo letalo s človeško posadko, ki lahko podnevi in ponoči leti samo s sončno energijo. Za mnenje o tem uspehu smo povprašali naše strokovnjake.

Solarno letalo Solar Impulse je včeraj s pristankom na letališču John F. Kennedy v New Yorku uspešno prestalo testni let od zahodne do vzhodne obale ZDA. Kaj ta podvig pomeni in kaj nam bo solarna tehnologija v letalstvu prinesla v prihodnosti, smo povprašali vodilna slovenska strokovnjaka, ki premikata meje na sorodnem področju, Iva Boscarola in Matevža Lenarčiča.

Oba sta projekt označila za izjemnega, ne pa tudi za velik tehnološki korak, saj (le) nadgrajuje tehnologijo, ki je že na voljo. Gre bolj za finančno zahteven projekt, "za kar so poskrbela letalsko zelo dobro promovirana imena avtorjev", meni Lenarčič. Bo pa zagotovo pripomogel k promociji razvoja tovrstne tehnologije, ki ji Boscarol pripisuje še veliko priložnosti, a je njena uporabnost za zdaj še težavna. Trenutno jo vidi le kot pomožni pogon ali v kombinaciji z drugimi pogoni. Boscarol sicer dodaja, da za solarno tehnologijo z vstopom avtomobilske industrije, za katero stoji močno finančno zaledje, prihajajo lepši časi, ki bodo prinesli hitrejši napredek. Avtomobilska industrija sicer po njegovem še ni pokazala pravega rezultata glede na finančni vložek, ki ga je bila deležna.

Trenutno sta glavni težavi, ki pestita solarno energijo, njeno skladiščenje in uporaba v nočnem času. Baterije so namreč razmeroma težke, zato mora imeti letalo zelo veliko površino kril. Da je stvar izvedljiva, pa je dokazal ravno omenjeni projekt.

Sogovornika se strinjata, da prenosa te tehnologije neposredno v komercialno rabo ne moremo pričakovati še nekaj časa, kar pa ne velja nujno za njeno delno uporabo. Boscarol tako navaja možnost uporabe solarne energije za delovanje inštrumentov na potniških letalih in je tudi sicer prepričan, da nas bodo rezultati v prihodnjih letih verjetno še presenetili.

Ne spreglejte