Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
11.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Natisni članek

posvojitev Katja Gaspari Leben Maja Štamol Droljc

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 11.59

6 let, 6 mesecev

Na obisku v Gvineji Bissauu

Slovenki znova v državi, kjer sta uresničili sanje o materinstvu #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48
Gvineja Bissau | Foto Katja Gaspari Leben

Foto: Katja Gaspari Leben

Katja Gaspari Leben in modna oblikovalka Maja Štamol Droljc sta štiri leta po posvojitvi otrok iz afriške države Gvineja Bissau znova obiskali rodno domovino svojih hčera. V znak zahvale, ker so jima omogočili uresničitev želje po starševstvu, želita pomagati tamkajšnjim prebivalcem – ob tokratnem obisku s semeni za zelenjavno polje in šolskimi potrebščinami za otroke iz podeželjske šole v vasi Jugudul.

Katjo Gaspari Leben iz zavoda Vitalica, soustvarjalko kampanje Bom kdaj mama? Bom kdaj oče?, ki želi detabuizirati neplodnost, in modno oblikovalko Majo Štamol Droljc poleg prijateljstva druži še ena skupna točka – obe sta s posvojitvijo deklic v severozahodni afriški državi Gvineja Bissau uresničili željo po materinstvu. V znak zahvale kraju, od koder deklice izvirajo, želita pomagati. Pravkar sta se vrnili z obiska.

Nekdanjo portugalsko kolonijo v Afriki Gvinejo Bissau z nekaj manj kot 1,6 milijona prebivalci sta obiskali prvič po štirih letih. "Prav toliko je namreč minilo od posvojitve najinih deklic," je pojasnila Katja.


Preberite še:

Mlada mamica po raku dojk svoje želje uresničuje sproti. Ne želi, da ji zmanjka časa. #intervju
Ko v družinski krog vstopi Downov sindrom

Katja Leben Gaspari: Neplodnost je v Sloveniji še vedno velik tabu #intervju


Lani in predlani sta deželo obiskala njuna partnerja, da sta pričakala kontejnerja potrebščin in pomoči, ki so ju poslali v Afriko. Ker tokrat zaradi manjšega tovora (semena za zelenjavno polje, šolske potrebščine ...) ni bilo toliko dela z dokumenti kot prejšnjič, sta se Maja in Katja na pot podali sami. Želeli sta preveriti, kakšno je stanje na šoli v kraju Jugudul, ki so ji v preteklih letih že pomagali, in na pediatrični kliniki Bor, ki so jo opremili z doniranim Tosaminim sanitetnim programom.

Domačinom sta prinesli šolske potrebščine in semena. | Foto: Katja Gaspari Leben Domačinom sta prinesli šolske potrebščine in semena. Foto: Katja Gaspari Leben

Pretočili ogromno solza

Prebivalci vasi Jugudula, kjer so se rodile Majini hčerki Dilsi in Žani ter Katjina Iamara Tisa, zakonca Leben in Droljc dobro poznajo, enako velja za njihovo ustanovo Toka Toka Žani, v okviru katere želijo njeni ustanovitelji izboljšati življenje otrok v Gvineji Bissauu in pomagati pri njihovem izobraževanju.

"Vasi Jugudula se želimo na neki način zahvaliti za to, da smo imeli možnost postati starši, ter hkrati ohraniti stik s koreninami naših hčera," sta bistvo obiska osvetlili Katja in Maja, ki se ju je obisk močno dotaknil.

"Pretočili sva ogromno solza," je priznala Katja. "Verjetno tudi zato, ker sva podoživeli dogodke izpred štirih let. Bili sva srečni, da sva lahko spet srečali ljudi, ki so nama zlezli pod kožo in ki so nam pomagali pri posvojitvi. Prvič sva v živo videli rojstno vas in hišo ter srečali sorodnike najinih otrok."

Katja Gaspari Leben je soustanoviteljica nacionalne kampanje Bom kdaj mama? Spregovorimo o neplodnosti., s katero želi njen pobudnik, zavod Vitalica, pozvati pare k spoprijemanju z neplodnostjo. Pred štirimi leti sta z možem Juretom posvojila deklico Iamaro Tiso. Medijem je ne želita izpostavljati. | Foto: Matej Leskovšek Katja Gaspari Leben je soustanoviteljica nacionalne kampanje Bom kdaj mama? Spregovorimo o neplodnosti., s katero želi njen pobudnik, zavod Vitalica, pozvati pare k spoprijemanju z neplodnostjo. Pred štirimi leti sta z možem Juretom posvojila deklico Iamaro Tiso. Medijem je ne želita izpostavljati. Foto: Matej Leskovšek

Maja in Stane Droljc sta v Afriki posvojila deklici Dilsi in Žani. | Foto: Mediaspeed Maja in Stane Droljc sta v Afriki posvojila deklici Dilsi in Žani. Foto: Mediaspeed

Med obiskom rojstne domovine njunih hčera sta se ustavili tudi v pediatrični bolnišnici Bor (Sao Jose em Bor). | Foto: Katja Gaspari Leben Med obiskom rojstne domovine njunih hčera sta se ustavili tudi v pediatrični bolnišnici Bor (Sao Jose em Bor). Foto: Katja Gaspari Leben

Namen njunega obiska je bilo tudi srečanje z vodstvom šole in bolnišnice, na katerem so se dogovorili, kako lahko sodelovanje še poglobijo in kako jim lahko v prihodnjih letih pomagajo. | Foto: Katja Gaspari Leben Namen njunega obiska je bilo tudi srečanje z vodstvom šole in bolnišnice, na katerem so se dogovorili, kako lahko sodelovanje še poglobijo in kako jim lahko v prihodnjih letih pomagajo. Foto: Katja Gaspari Leben

Finančno nedosegljivi zdravniški pregledi

Maja in Katja sta z videnim zadovoljni – klinika je namreč v odličnem stanju in lepo napreduje –, ju pa skrbi, ker si v Gvineji Bissauu ogromno otrok ne more privoščiti niti osnovnega zdravljenja.

"Z donacijo sredstev za osnovni zdravstveni pregled bi v prihodnosti želeli pomagati prav njim. Pregled stane samo tri evre in morda z njim lahko komu rešimo življenje," je pojasnila Katja.

Obiskali sta tudi šolo v vasi Jugudul, kjer ju je pričakaloo veliko otrok. | Foto: Katja Gaspari Leben Obiskali sta tudi šolo v vasi Jugudul, kjer ju je pričakaloo veliko otrok. Foto: Katja Gaspari Leben

Mesečna šolnina za nas skromnih 1,5 evra, za Gvinejo Bissau premoženje

Druga velika težava Gvineje Bissau je izredno visoka stopnja nepismenosti. Delni razlog je tudi v šolnini, ki jo morajo plačevati starši.

"Mesečno šolnina znaša 1,5 evra, kar je v Sloveniji enako ceni kepice sladoleda, zanje pa to predstavlja ogromno finančno breme," opozarja Katja Leben Gaspari, ki domovini svoje hčerke skuša pomagati tudi z izkupičkom prodaje knjige z naslovom Metka v Gvineji Bissau.

 | Foto: Knjiga kot poklon in ozaveščanje

Avtorica knjige je Alenka Žumbar Klobčič, ilustracije pa je prispevala Gaspari Lebnova. Knjiga je najprej izšla v slovenskem jeziku, nato pa še v portugalskem. Njen namen je slovenskim otrokom predstaviti Gvinejo Bissau in jim pokazati, da na svetu živijo različni ljudje z različnimi običaji in navadami.

"Knjiga v portugalskem jeziku pa je naš poklon tej deželi," je pojasnila Katja. Knjige v portugalščini so podarili šoli v Jugudulu in njihovim predstavnikom, s pomočjo prodaje slovenske knjige pa so pokrili stroške prvega kontejnerja, ki so ga napotili v vas Jugudul in tamkajšnjo pediatrično kliniko.

Želita si sofinancirati zdravniški pregled malih bolnikov

Ker so vtisi s potovanja še vedno sveži, natančnih načrtov o prihodnjem sodelovanju še nista izdelali, bo pa med njimi prav gotovo tudi pomoč pri financiranju zdravniškega pregleda otrok na kliniki Bor.

"Ljudje nimajo denarja. Socialne pomoči ne poznajo, zdravstvo je plačljivo, kar pomeni, da je mnogo otrokom nedosegljivo," pojasnjuje Katja.

Kaj je projekt Toka Toka Žani?

Gvineja Bissau | Foto: Katja Gaspari Leben Foto: Katja Gaspari Leben Toka Toka Žani je neprofitna ustanova, ustanovljena leta 2011. Njeni ustanovitelji si želijo izboljšati življenje otrok v Gvineji Bissau in pomagati pri njihovem izobraževanju.

"Ustanovitelji smo ljudje, ki smo zelo povezani z državo prek posvojitve naših otrok in se zavedamo, da ima država velik potencial za razvoj," piše v opisu projekta, ki mu lahko sledite na Facebookovi strani.

S sodelovanjem številnih slovenskih podjetij želijo izboljšati pogoje za delo in življenje na podeželski šoli v kraju Jugudul. Rabljeno, a še uporabno in obnovljeno opremo iz nekaterih slovenskih šol so tja že odpeljali, obnovili bodo učilnice, na streho šole pa namestili manjšo sončno elektrarno.

Katja Gaspari Leben in Maja Štamol Droljc sta ob tokratnem obisku v Afriko odpeljali večjo količino semen, ki jih bodo učitelji in učenci uporabili za oblikovanje testnega zelenjavnega polja ob šoli. 

Finančno zahtevnejši bo projekt ureditve kuhinje in jedilnice. Otroci zdaj jedo na tleh, hrano pa pripravljajo v dveh velikih loncih, pod katerimi kurijo.

Gvineja Bissau | Foto: Katja Gaspari Leben Foto: Katja Gaspari Leben
Naslednja vrsta pomoči v okviru ustanove Toka Toka Žani bo posvojitev otrok na daljavo. Slovenci bomo lahko postali botri otrokom, ki obiskujejo šolo v Jugudulu. Zanje bomo lahko prispevali potrebna sredstva za obiskovanje šole, prehrano in šolske potrebščine, lahko jim bomo posredovali tudi osebna darila (igrače, oblačila), saj bo vsak lahko v stiku s svojim "posvojencem", je zapisano v opisu ciljev ustanove.

Tretja možnost bo sprejem otrok na študij v Slovenijo. Ustanovitelji fundacije si bodo prizadevali pridobiti štipendije, prav tako pa si želijo najti dobre ljudi, ki bodo novopečenim študentom pripravljeni zagotoviti prehrano in bivanje.

Šolska kuhinja v Gvineji Bissau je videti malo drugače. Vsak dan tukaj pripravljajo obroke za vse učence. Ponavadi je to pest riža. | Foto: Katja Gaspari Leben Šolska kuhinja v Gvineji Bissau je videti malo drugače. Vsak dan tukaj pripravljajo obroke za vse učence. Ponavadi je to pest riža. Foto: Katja Gaspari Leben

Pomoč so lani v Gvinejo Bissau prepeljali v kontejnerju. Spredaj na fotografiji je Mario, ki je Maji in Katji pomagal pri prevodu, v ozadju pa učitelj športne vzgoje. | Foto: Katja Gaspari Leben Pomoč so lani v Gvinejo Bissau prepeljali v kontejnerju. Spredaj na fotografiji je Mario, ki je Maji in Katji pomagal pri prevodu, v ozadju pa učitelj športne vzgoje. Foto: Katja Gaspari Leben

Ne spreglejte