SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pri Reki opazili desetmetrskega kita

4

termometer

 | Foto:
Rečan Zvonko Brkljačić je s svoje terase fotografiral desetmetrskega kita, ki je plaval približno 150 metrov od obale.

Strokovnjaki inštituta za raziskave morja Plavi svijet z Malega Lošinja so na podlagi fotografij ugotovili, da gre verjetno za velikega kita balenoptera physalusa, je na svoji spletni strani poročal Novi list. Strokovnjaki z Lošinja so še potrdili, da omenjeni kit živi v Sredozemskemu morju in da včasih kakšen izmed njih zaide tudi v Jadran. Sicer pa niso stalni prebivalci Jadranskega morja. Kita je opazil med pripravljanjem zajtrka "Ko sem se pripravljal na zajtrk, sem v morju v smeri otoka Cresa opazil kita in ga posnel," je dejal Brkljačić, ki je o velikem morskem sesalcu obvestil tudi reške pristaniške oblasti in Oceanografski inštitut v Splitu.

"Verjetno gre za velikega ali grbastega kita" Medtem so iz naravoslovnega muzeja na Reki sporočili, da na podlagi fotografij ne morejo točno ugotoviti, za kakšno zvrst kita gre. Ocenili so, da gre glede na hrbtno plavut verjetno za velikega ali grbastega kita, ki so prav tako redki obiskovalci v Jadranu. Ob tem so napovedali, da bodo v muzeju kmalu razstavili okostnjak mladiča velikega kita, ki so ga našli na plaži na otoku Pagu leta 1991.

Brkljačić je kita opazil tudi kot otrok Velikega kita so v Jadranu nazadnje opazili leta 2002, in sicer v zalivu pri kraju Baška na otoku Krku. Brkljačić je sicer pred svojo hišo, ki se nahaja na reškem območju Preluka, kjer je morje precej globoko, kita opazil tudi kot otrok v 50. letih prejšnjega stoletja, nato pa še kakšnih 20 let pozneje, je še poročal Novi list.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin