SiolNET. Novice Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po pristanku na Luni danes znova "majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo" (video)

0

termometer

Ameriški vesoljski agenciji SpaceX, ki jo je ustanovil Elon Musk, je uspel zgodovinski navpični pristanek z nosilno raketo, ki je v vesolje pred tem odpeljala enajst satelitov.

Raketa Falcon 9 je po obisku vesolja pred nekaj urami pristala na velikanski betonski ploščadi v vesoljskem centru Cape Caneveral v ameriški zvezni državi Florida.

Gre za zgodovinski dosežek, ki pomeni prelomnico za nadaljnje pošiljanje tovora v vesolje. Nosilna raketa, ki je po pristanku znova uporabna, lahko namreč občutno zniža stroške vesoljskih poletov.

Raketa izvedla manever, ki se ga ne bi sramovali niti v znanstvenofantastičnih filmih Falcon 9 je v noči na torek poletel v sklopu misije ORBCOMM, v kateri je za istoimensko podjetje v Zemljino orbito utiril enajst satelitov. Ko je raketa kmalu po vzletu dosegla višino 160 kilometrov, se je od nje ločil zgornji tovorni del s sateliti in nadaljeval pot prek 600-kilometrske prelomnice, kjer je izvrgel satelite.

Glavni, pogonski del Falcona 9 pa je s pomočjo potisnih raket naredil obrat (ali kar "salto") in se s pristajalnim spodnjim delom začel spuščati proti Zemlji. Raketa je v Zemljino atmosfero vstopila s hitrostjo skoraj pet tisoč kilometrov na uro, ko jo je zračni upor dovolj upočasnil, pa je začela zavirati še s "kurjenjem" pogona v nasprotno smer. Tik pred tlemi se je nato skoraj ustavila in izvedla mehak navpični pristanek.

Videoposnetek celotnega vzleta in pristanka rakete Falcon 9 si lahko ogledate tukaj.

Po neuspešnih poskusih velika zmaga za Elona Muska, ki je s pametno odločitvijo morda tudi najzaslužnejši za uspešen pristanek Navpični pristanek z raketo Falcon 9 se je podjetju SpaceX, ki ga je ustanovil Elon Musk, tudi prvi mož proizvajalca električnih vozil Tesla, ponesrečil že nekajkrat, vsakič pa so z njo poskusili pristati na ploščadi sredi oceana.

Enkrat se je raketa tik pred pristankom preveč nagnila in se zaletela v ploščad, drugič je morala zaradi močnih vetrov pristati v morju, tretjič jo je razneslo kmalu po vzletu.

Za današnji uspešen pristanek Falcona 9 ima zelo veliko zaslug prav Elon Musk. Raketa bi na misijo ORBCOMM morala poleteti že v noči na ponedeljek, a je Muska skrbela napoved meteorologov, da bo vetrovno, zato je ukazal, da izstrelitev odložijo za 24 ur.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin