SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lenarčič bo s Pipistrelovim letalom preletel Severni tečaj

2

termometer

Pilot in fotograf Matevž Lenarčič ter Pipistrel se lotevata novega projekta. Lenarčič namerava v okviru projekta GreenLight WorldFlight - North Pole s Pipistrelovim letalom preleteti Severni tečaj.

Lenarčič bo s Pipistrelovim letalom virus SW z ljubljanskega letališča poletel 19. aprila. Polet in projekt bodo sicer podrobneje predstavili v četrtek. Lenarčič bo v lahkem, 300-kilogramskem letalu preletel Norveško, Severni tečaj, Kanado, Atlantik, Irsko, nato pa bo priletel nazaj v Slovenijo.

Namen projekta je spremljanje podnebnih razmer in vplivov globalnega segrevanja. Arktika je namreč pomemben ustvarjalec vremena, spremembe ledenega pokrova imajo lahko znaten vpliv na hitrost in smer oceanskih tokov, kar vpliva na življenje po vsem svetu, so zapisali na spletni strani projekta in dodali, da so ekspedicije lahkih letal na Severnem tečaju redke. V okviru poleta bo Lenarčič meril izpuste črnega ogljika, kar mu omogoča tehnološki razvoj na področju tovrstnih meritvenih naprav, ki so še pred nekaj leti tehtale veliko več kot danes. Merjenje bo opravil z napravo, ki jo je razvilo ljubljansko podjetje Aerosol.

Lenarčič se je sicer že v preteklosti loteval velikih podvigov. Nazadnje se je lani s Pipistrelovim letalom podal na 100.000 kilometrov dolgo večetapno pot okoli sveta. Na polet se je pripravljal skoraj eno leto, vzlet pa je moral trikrat prestaviti. Na poti je šestkrat preletel ekvator, več kot 60 držav na sedmih celinah, 120 nacionalnih parkov in tri oceane. Med drugim mu je uspelo preleteti tudi najvišjo goro sveta Mount Everest.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin