Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
21.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vojna zvezd

Petek, 25. 1. 2013, 21.51

8 let

Legova palača deležna kritik zaradi rasizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dansko podjetje Lego, ki ustvarja znamenite legokocke, se je znašlo pod plazom kritik, ki jih je prejelo zaradi najnovejšega modela Vojne zvezd, palače Jabbe.

Palača Jabbe, ki je del kompleta Vojne zvezd, sicer temelji na znameniti mošeji Hagija Sofija, ki stoji v turški prestolnici Istanbul, njihov model pa ne ugaja avstrijski turški skupnosti, ki je prepričana, da spremljajoče figure predstavljajo Azijce kot ljudi s prevarantskimi in kriminalnimi osebnostmi, piše Telegraph.

Turška skupnost v Avstriji je zato objavila izjavo za medije, v kateri pa je pozvala Lego, naj izda uradno opravičilo za versko in kulturno žaljenje. Največ kritik je prejela ravno palača Jabbe, ki je sicer dom figure Jabbe the Hutt, ki izvira iz filmov Vojne zvezd. Jabba je posebno bitje, ki v filmu Vrnitev Jedija zadržuje Han Sola v ujetništvu.

Palača Jabbe močno spominja na turško Hagijo Sofijo Palača Jabba pa glede na izjavo turške skupnosti v Avstriji poleg Hagije Sofije spominja tudi na neko drugo mošejo iz Bejruta. Na svoji spletni strani je skupnost celo primerjala sliki palače Jabba, ki jo je izdelal Lego, in resnične Hagije Sofije. Glede na njihovo analizo je podoba več kot očitna. Hagija Sofija pa velja za eno od najbolj slavnih mošej na svetu, hkrati pa lep primer bizantinske arhitekture.

Turška skupnost se je obregnila tudi ob figure, ki spadajo h kompletu, med njimi tudi nad Jabbo. "Jabba je videti kot terorist, ki kadi vodno pipo in želi ubiti vse svoje žrtve," so še zapisali na spletni strani. "Jasno je, da sta tako figura Jabbe kot vsa scena polni rasističnih predsodkov in vulgarnih napeljevanj."

Turška skupnost pozvala k bojkotu Legovih igrač Glede na to, da večina Legovih figuric nosi orožje, je turška skupnost starše pozvala, naj ne kupujejo teh igrač, saj gre za "igrače vojne ali igrače diskriminacije". Turška skupnost pa za zdaj še razmišlja, ali bi proti danskemu proizvajalcu vložila tudi tožbo, v kateri bi ga obtožila sovraštva in žaljenja človeškega dostojanstva, piše Telegraph.

Lego zanikal obtožbe Na kritike pa se je že odzval Lego, tiskovna predstavnica podjetja Katharina Sasse je dejala, da ni nikakršne povezave med palačo Jabbe in mošejo Hagijo Sofijo. "Izdelek Vojna zvezd palača Jabbe nima nikakršne povezave z obstoječimi zgradbami, ljudmi ali omenjeno mošejo. Navdih za figure so bili liki iz filma. Obžalujemo, da je izdelek pri pripadnikih turške skupnosti povzročil napačno interpretacijo. Poudarili pa bi, da smo se pri oblikovanju figur zanašali le na vsebino sage Vojne zvezd," je povedala Sassejeva.

Ne spreglejte