SiolNET. Novice Novice
1,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kučan: Španija ima sijajno priložnost, da dokaže svojo demokratičnost

1,93

termometer

Milan Kučan
Foto: Matej Leskovšek

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan je v pismu španskemu veleposlaniku v Sloveniji Španijo pozval k dialogu s Katalonijo in poudaril, da ima španska vlada pod vodstvom Mariana Rajoya v Kataloniji sijajno priložnost, da dokaže in potrdi svojo demokratičnost.

"Ne s policijskim nasiljem, ne s kriminaliziranjem političnih nasprotnikov, ne z zapori in ne s sodišči, temveč z dialogom. Z dialogom tudi o vprašanjih, zaradi katerih veliko Kataloncev v Španiji ne prepoznava države, ki je prijazna do njihove nacionalne identitete in prihodnosti," je v odgovoru na zapis španskega veleposlanika Joseja Luisa de la Pena še zapisal nekdanji slovenski predsednik, ki velja za enega največjih zagovornikov pravice Kataloncev do samoodločbe med slovenskimi politiki.

Kučan v pismu spodbuja reševanje z dialogom in ne s policijskim nasiljem. Kučan v pismu spodbuja reševanje z dialogom in ne s policijskim nasiljem. Foto: Reuters

Ob tem je izrazil prepričanje, da "v Sloveniji ni človeka, ki se ne bi z veliko spoštljivostjo spominjal zglednega prehoda Španije iz obdobja Francove diktature v demokracijo", na katerega ga v pismu opozarja veleposlanik.

"Demokracija se vselej dokazuje v odnosu do tistega, ki misli drugače"

"Vendar moram ob tem povedati, da nihče, ne človek ne nobena država, nimata licence demokratičnosti, ki bi veljala enkrat za vselej. Tudi Slovenija ne. Demokratičnost je treba dokazovati in jo potrjevati vselej na novo, ob vsakem dogodku in v vsakokratnih novih okoliščinah, ki jih prinaša razvoj. O demokratičnosti tudi ne govorijo toliko statistični podatki, na katere me napotujete, ampak predvsem dejanja oblastnih organov. Naj vas spomnim, demokracija se vselej dokazuje v odnosu do tistega, ki misli drugače," je v zadnjem odgovoru veleposlaniku de la Penavu še zapisal Kučan.

Kučan je prvo pismo napisal že septembra

Španski veleposlanik je nedavno v pismu odgovoril na predhodno pismo Kučana, v katerem je nekdanji predsednik republike veleposlanika seznanil s povzetkom okrogle mize o razmerah v Kataloniji. To je sredi meseca pripravil Forum 21 - društvo, ki mu Kučan predseduje. Španski veleposlanik je v pismu kritiziral nekdanjega predsednika in mu očital, da s svojim odnosom do Katalonije ogroža dobre odnose med Slovenijo in Španijo.

"Danes je v Evropi težko sprejeti nasilje ali celo samo grožnjo z orožjem, s katerima se poskuša Kataloncem preprečiti uveljavitev pravice do samoodločbe," je v prvem pismu zapisal nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin