Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
9.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kitajska smog onesnaženje

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 9.15

8 let

Kitajska priznala obstoj karcinogenih vasi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko je strupeni smog ovil Peking, se je na Kitajskem pojavila še ena skrb, in sicer onesnaženje zraka, vendar se kitajsko podeželje sooča tudi z onesnaženostjo zemlje.

Prebivalci doline, ki leži nedaleč stran od industrijskega mesta Baiyin na severu Kitajske, poročajo o kronični bolečini. "Moja bolečina je kronična, težko je napovedati, kdaj se bo začela," je povedal 60-letni Lei Deli, prebivalec vasi Minqin v provinci Gansu, od koder prihaja največ poročil o nepojasnjeni in ohromljeni bolečini v nogah. "Včasih bolečina izgine za ves mesec, vendar pa, ko me boli, včasih ne morem niti hoditi," je po poročanju Telegrapha povedal Deli.

Kitajska potrdila obstoj vasi z visoko prisotnostjo karcinogenih snovi Kitajska vlada je namreč pretekli teden priznala, da je ceno za hitro gospodarsko rast in brezglavo onesnaževanje plačalo njeno prebivalstvo, ob tem pa potrdila obstoj vasi z visoko prisotnostjo karcinogenih snovi. Kitajski okoljevarstvenik Ma Jun je priznanje vlade označil za pozitivno. "Pred tem so namreč le poskušali omiliti težave ali pa jih popolnoma zanikati," je povedal Jun.

V vaseh okoli mesta Baiyin strokovnjaki verjamejo, da težave niso povezane z rakotvornimi snovmi, temveč z zastrupitvijo s kovino. Uradnih razlag, zakaj imajo prebivalci bolečine v nogah, ni, kljub temu pa so študije pokazale nenavadno visoko prisotnost svinca, bakra in kadmija v zemlji. "Seveda, onesnaževanje zemlje je povezano z bolečino, ki jo čutimo," je povedal 55-letni Wei Kongyin.

Strupene kovine onesnažujejo deset odstotkov obdelovalnih površin Čeprav skrb zaradi onesnaževanja zraka polni naslovnice kitajskih medijev, pa so nekateri prepričani, da onesnaženje zemlje predstavlja še večje tveganje za kitajsko gospodarstvo in prebivalstvo. Snovi, kot so arzen, svinec, živo srebro, baker in kadmij, so onesnažile že deset odstotkov obdelovalnih površin. "Onesnaženost zraka je bolj očitna, saj imamo za vsak dan vremensko napoved, o tem pa se tudi več govori," je povedal strokovnjak za zemljo Pan Genxing z agrikulturne univerze v Nanjingu. "Onesnaženost zemlje potrebuje več pozornosti, tudi zemlja trpi zaradi teh snovi, ki jih je težko odstraniti iz zemlje," je za Telegraph komentiral Genxing.

O tem pa se je razpisala tudi kitajska revija Caixin, ki je januarja objavila članek z naslovom Neznosna teža zemlje, v katerem piše: "Že od antičnih časov kitajsko ljudstvo trdi, da je zemlja kot njihova mati. Zdaj je mati bolna." Pri tem pa je zapisala, da vlada ni upoštevala bolečine tistih, ki živijo na onesnaženi zemlji.

Težave segajo v 60. leta prejšnjega stoletja Regija okoli je že stoletja znana kot rudarska meka, vendar pa prebivalci območja poročajo, da so se težave začele v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je neko rudarsko podjetje začelo odlagati strupene odpadke v vodo. "Rastline so ovenele, če smo uporabljali vodo iz kanala," se je spomnil 60-letni Wu Zhunjun. "Kanal je bil najverjetneje zastrupljen z žveplovo kislino," je prepričan.

Wei Kongyin, poljedelec, je še razkril, da so včasih poskusili vodo iz kanala, preden so jo uporabili na pridelkih. "Naši jeziki so postali omrtvičeni, tako da smo težko govorili," je povedal in dodal: "Vlada je povedala, da bo kaznovala tiste, ki so odgovorni, in povrnila škodo, ki smo jo utrpeli, vendar do zdaj nismo videli niti centa."

Vlada priznala težavo in vzpostavila poseben program Vse od Baiyina do Pekinga se pojavljajo znaki, ki kažejo na to, da postaja onesnaženost zemlje velika težava, tega pa se zaveda tudi kitajska vlada, ki je lani po šestih letih raziskav vzpostavila program za zaščito zemlje. Sicer rezultatov raziskave niso javno objavili, vendar pa so, kot kaže, vzbudili zanimanje kitajskega vodstva.

Tudi Baiyin se je odločil za ukrepanje, že leta 2011 je napovedal program, s katerim bodo poskušali odstraniti škodljive snovi iz zemlje. Kljub temu pa okoljevarstveniki svarijo, da bodo potrebovali desetletja, da očistijo zemljo.

Ne spreglejte