Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2013,
20.47

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bistra eksperiment

Sobota, 11. 5. 2013, 20.47

5 let, 5 mesecev

Interaktivni eksperimenti, ki vabijo k študiju elektrotehnike (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če se želite preizkusiti kot televizijski voditelj v virtualnem studiu ali z biometrijo spoznati, kateri slavni osebi ste podobni, potem je pravi naslov za vašo radovednost Tehnični muzej Bistra.

Takole so se osnovnošolci čudili lebdeči železni krogli. "Žabec ima kovinsko kroglo v glavi, to se pravi železno, in s pomočjo glasbe, kjer posegamo v regulacijski krog, tole zdaj vi to gledate," je za Planet TV povedal Smiljan Dečman, tehniški sodelavec na Fakulteti za elektrotehniko. "Žaba gor pa dol skače," je dodal učenec Nejc.

Študentje in učitelji elektrotehnike mladim tako na zabaven način prikažejo delovanje elektromagnetnega polja. "Za elektromagnetno polje sem enkrat že slišal pri fiziki, sam drugače pa se nismo pogovarjali boj podrobno o tem," je povedal drugi učenec.

Dijaki so se pozneje vpisali na študij elektrotehnike In prav zaradi pomanjkanja zanimanja za naravoslovne poklice so se na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko spomnili, da lahko mladim študij elektrotehnike približajo s pomočjo zanimivih interaktivnih eksperimentov, je poročal Planet TV.

"In moram reči, da je to dejansko uspelo, ker so se dijaki, ki so bili na dnevih elektrotehnike, kasneje dejansko tudi vpisali na našo fakulteto," je povedal Karel Flisar, organizator praktičnega usposabljanja.

Poskusi služijo tudi zdravstvenim namenom Poskusi študentov ne pripomorejo samo k višjem vpisu, temveč služijo tudi v zdravstvene namene. "Tukaj dejansko spodbujamo mišico in, če on pritisne na gumb, se mu skrči roka," je povedala študentka.

V zdravstvu ga uporabljajo bolniki s paralizo, medtem ko astronavtom v vesolju pomaga, da jim v brezzračnem polju ne oslabijo mišice. "Čudno, ker se ne moreš upirati, tega pa nisem navajen," je povedal obiskovalec.

Učenci pa se niso mogli upreti igricam z robotom in biometrični primerjavi slik obrazov, s katerimi so izvedeli, kateri slavni osebi so podobni. Veliko gneče pa je bilo tudi v vizualnem studiu, v vlogi voditeljev sta se preizkusila Nejc in Urša. "Takšne eksperimente si lahko ogledate še vse do nedelje, sedaj pa besedo vračam nazaj v studio."

Ne spreglejte