Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

ocenili smo ocena gostilne Bistra

Četrtek, 13. 10. 2016, 4.01

6 let, 6 mesecev

Gostilna Bistra: nedeljsko kosilo nasproti muzeja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Ocena gostilne: Bistra | Foto Miha First

Foto: Miha First

Nekaj časa smo poslušali različna mnenja o novi gostilni v Bistri, nato pa smo se neko nedeljo odločili in zapeljali prek Vrhnike proti Borovnici.

Na vrhniškem koncu je nekaj solidnih kulinaričnih postojank, ne ravno prestižnih, ne gre za velike degustacije, a Kuren, Pekel in nekatere gostilne na Barju vas bodo povsem znosno nahranile. In podobno je, kot se je izkazalo, v Bistri, v kraju, ki se ga ljudje naših let spominjajo po razkošnih in redkih Titovih avtomobilih, pozneje pa po nekaj zanimivih porokah, ki so zaznamovale življenje nekaterih časopisnih urednikov.

Gostilna Bistra

Bistra 2, 1353 Borovnica

Telefon: 01 750 57 42


Najboljše gostilne v okolici Ljubljane

Tam, kjer so jedli Havel, Prodi, dalajlama in španski kralj

Američanka, ki je iz svetovno znanih restavracij prišla delat v Kobarid


V Bistri, ob gradu in žuborečih kanalčkih domuje slovenski tehniški muzej, na drugi strani parkirišča pa prenovljena stavba, gostilna in pripadajoči hotel, ki ga na Booking.com ocenjujejo z zelo visoko oceno 9,4. Velika hiša je na zunaj moderno prebarvana v rožnate tone, notranjost se zdi znosnejša, več je lesa in postaranih steklenih omar.

Nedelja je dodobra napolnila velike jedilnice in kakšnih deset minut smo morali počakati pri točilnem pultu, medtem ko so vrteli lahko hammond glasbo šestdesetih in potem klasične slovenske popevke.

Ocena gostilne: Bistra | Foto: Miha First Foto: Miha First

Nedeljsko kosilo za 12 evrov je vsebovalo govejo juho, prašička ali piščanca ali postrv in sladico. Pa se nismo odločili zanj, želeli smo natančneje preveriti ponudbo, ki so jo nekateri že pred časom označili za nekaj boljšega.

In se je začelo, takoj, ko so našli dovolj jedilnih listov in natakarja, ki se je lahko samostojno odločal. Pravzaprav je vse skupaj uredila natakarica, ki je poznala tudi vsebino vinske karte. Na pisno namreč ponujajo razmeroma ozek izbor vin, malvazijo Čebron, jeruzalemski refošk iz makedonskih vinogradov, če smo lahko malce začudeni, pa belo in rdečo Kristančičevo litrsko Medano, briško Krasno, janževec, Dopplerjevo belo, Gaubejev muškat in cviček z resnim imenom Ambasador. Ob krajših pojasnilih se je izkazalo, da imajo tudi Ščurkovo Staro brajdo in Kristančičev rdeč Pavo.

Konkreten pozdrav iz kuhinje: piščančja pašteta in okisana govedina s čebulo | Foto: Miha First Konkreten pozdrav iz kuhinje: piščančja pašteta in okisana govedina s čebulo Foto: Miha First

Začeli smo s suho rožnato Zlato radgonsko penino, jo podkrepili s solidno piščančjo pašteto in še boljšo okisano govedino z obilico na drobne koščke narezane čebule. Izjemen pozdrav iz kuhinje je zahteval tudi nov kozarec vina, šlo je za vipavski sivi pinot Tilia.

Nadaljevali smo s hišno dilo, na katero narežejo salamo kmetije Ažman, dodajo dve vrsti sira, skuto in prej omenjeno pašteto, zraven pa stoji še pločevinasta kozica z okisano zelenjavo.

Hišna dila od salame in okisane zelenjave do sira in skute | Foto: Miha First Hišna dila od salame in okisane zelenjave do sira in skute Foto: Miha First

Za še več vitaminov je poskrbela solata bučkinih zvitkov s sušenim paradižnikom, podlago listnatih solat in z nastrganim sirom. Veljalo bi premisliti, če ne bi bila boljša s kančkom manj kisa. Med hladnimi predjedmi ponujajo še tunin karpačo, a tega v teh krajih človek skoraj ne bi želel malicati, bolj bi šle kakšne postrvi, naše omizje pa se je odločilo za juhe.

Nalili so jih, pravzaprav jih je prišel nalit kuhar, na dodatke v krožnikih. Govejo na rezance, korenje in peteršilj, še boljšo gosto bučno na bučna semena, kruhove kocke in smetano.

Idrijski žlikrofi z jurčki in lisičkami | Foto: Miha First Idrijski žlikrofi z jurčki in lisičkami Foto: Miha First

Našo naslednjo etapo smo kanili zaliti s kozarcem rdečega Pava iz kleti Dušana Kristančiča. Dobili smo idrijske žlikrofe z lisičkami in jurčki ter zanimivo telečjo obaro, ki ji v pločevinasti posodi dodajo žgance. Dobre, a brez ocvirkov. Mogoče se ajdovi masi priključijo pozimi, kaj pa vemo.

V vsakem primeru se nam ni nič tožilo po klasičnih glavnih jedeh iz ponudbe, kot so postrv na blitvi, prašiček z lisičkami, jagenjček s polento, srna z brusnicami in goveji file …

Simpatično servirani ajdovi žganci, ki nastopajo kot priloga k telečji obari | Foto: Miha First Simpatično servirani ajdovi žganci, ki nastopajo kot priloga k telečji obari Foto: Miha First

Zdelo se je namreč, da so v Bistri boljši v domačih, malce pozabljenih receptih in morda bomo zato naslednjič poskusili hišni golaž, kranjsko klobaso ali koline. Iz iste serije so konec koncev izvrstni vrhniški štruklji s sirom in slivami, politi s kruhovimi drobtinami na maslu in potreseni z mletim sladkorjem. Sladica, kot mora biti.

Cene? Za 12 evrov dobite obilno nedeljsko kosilo, za kakšnih 25 evrov pa se najeste tudi treh ali štirih bolj izdelanih jedi.

Vrhniški štruklji oziroma štruklji, polnjeni s skuto in slivami | Foto: Miha First Vrhniški štruklji oziroma štruklji, polnjeni s skuto in slivami Foto: Miha First

Povzetek

Prenovljena, rahlo turistična kuhinja, ki ima sicer nekaj vzorcev predmestne nedeljske kuhinje, čeprav se zdi, da na okuse vpliva tudi štajerska kuhalnica, zato priporočamo bolj klasične jedi.

Vinska ponudba ni slaba, jo bodo morali pa bolje predstaviti, uokviriti in predvsem natakarjem razložiti razliko med posameznimi vini.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte