SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaški kralj lesne industrije svoje premoženje zapustil ljudstvu

2

termometer

Lastnik družbe Finvest Corp iz Čabra Marijan Filipović je vse svoje premoženje namenil v sklad za podporo občini Čabar in njenim prebivalcem.

Čabrski podjetnik, ki je znan tudi kot "kralj hrvaške lesne industrije", je potrdil, da bo njegovo premoženje končalo v skladu "Marijan Filipović", ki ga je ustanovil leta 2004 in ki je milijon evrov namenil štipendijam dijakov in študentov iz Čabra. Preden se je odločil, da bo celotno premoženje podaril skladu, je svojim otrokom in vnukom zagotovil dovolj denarja za dostojno življenje.

Filipović je dejal, da je njegovo podjetje vredno več kot 100 milijonov evrov ter da na Hrvaškem in v BiH zaposluje več kot 1000 delavcev, med katerimi jih je približno 900 zaposlenih v lesni industriji. Denar je vlagal tudi v turizem in je lastnik hotelov Njivice na otoku Krku.

Filipović s položaja predsednika uprave odstavil svojega sina Marijan Filipović je letos s položaja predsednika uprave družbe odstavil sina Marina Filipovića, ker je nasprotoval, da bi se v prihodnje usmerili zgolj v turizem in opustili temeljno dejavnost, ki je beležila izgube.

"Ne moremo gledati samo na dobiček, moramo gledati tudi na ljudi," je pojasnil 79-letni Filipović svojo odločitev glede na dejstvo, da je večina zaposlenih v Čabru prav njegovih delavcev. Čabar je majhna in nerazvita občina v Gorskem Kotarju, lesna industrija na Hrvaškem pa je na robu preživetja. Dodal je, da bo sklad posloval kot podjetje ter da bodo vlagali v lokalne energetske, tehnološke in turistične projekte, dobiček pa bodo namenili Čabru in njegovim prebivalcem.

"Tisto, kar sem zaslužil želim vrniti čabrskemu koncu" "V času komunizma so me razglasili za obnovitelja kapitalizma, zdaj me razglašajo za obnovitelja socializma, kar pa ni res. Veliko sem delal in vlagal, tisto, kar sem zaslužil, pa želim vrniti čabrskem koncu in njegovim prebivalcem," je izjavil Filipović za današnji Jutarnji list. Kljub vsem možnim pomislekom o Filipovićevi potezi kot poskusu reševanja podjetja podatki z borze kažejo, da sklad ni "maček v žaklju", danes poroča Večernji list. Poudarja, da je imel Finvest Corp v prvih desetih mesecih letos slabega pol milijona evrov dobička.

Hrvaški mediji so poročali, da je Filipović kot 19-letnik prišel v Gorski Kotar iz BiH s šestimi konji za delo v gozdu. Počasi je razvijal svoje poslovanje z lesom, v 90. letih pa je rešil družbo Goranprodukt iz Čabra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin