SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Devetdeset največjih onesnaževalcev okolja

1

termometer

Dve tretjini vseh izpustov toplogrednih plinov, ki jih je človek ustvaril v zadnjih 250 letih, je v zrak izpustilo zgolj 90 podjetij.

Po podatkih ameriškega centra, ki opravlja meritve ogljikovega dioksida, je bilo od leta 1751 v zrak izpuščenih 1.450 gigaton toplogrednih plinov. Polovica samo v zadnjih 25 letih. Za 63 odstotkov vseh izpustov pa naj bi bilo glede na podatke osemletne znanstvene raziskave odgovornih 90 podjetij. Po večini – z izjemo sedmih tovarn cementa – so to podjetja, ki upravljajo z energenti, s plinom, oljem in premogom.

Lastniki največjih onesnaževalcev tako države kot zasebniki Med največjimi onesnaževalci so tako podjetja v zasebni lasti kot državna podjetja in tista, s katerimi upravljajo vlade.

Med 50 zasebnimi podjetji časnik The Guardian omenja ameriški družbi Chevron in Exxon, britanska podjetja BP, British Coal Corp, Peabody Energy, BHP Billiton ter britansko-nizozemsko podjetje Royal Dutch Shell. Med 31 državnimi družbami so največji onesnaževalci ruski Gazprom, norveški Statoil in Saudi Aramaco iz Savdske Arabije. Preostalih devet, ki proizvedejo največ škodljivih izpustov, je podjetij, ki jih vodijo vlade, med njimi kitajska, severnokorejska in poljska.

Kako bo to vplivalo na podnebna pogajanja? Okoljski strokovnjaki poudarjajo, da je raziskava pokazala na nov ključni vidik odgovornosti onesnaževanja okolja. Zdaj ne gre več zgolj za revne in bogate države, temveč resnične proizvajalce toplogrednih plinov. Po njihovem mnenju bi izsledki raziskave lahko pripomogli k izhodu iz slepe ulice, v kateri so se znašli mednarodni podnebni pogajalci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin