Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
10. 10. 2014,
18.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

led globalno segrevanje Matic Tomšič

Petek, 10. 10. 2014, 18.50

7 let, 12 mesecev

Antarktika ne verjame v globalno segrevanje ozračja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vremenarji, ekologi in zagovorniki teorije, ki pravi, da se naš planet segreva, se praskajo po glavah - količina morskega ledu, ki obkroža obalo Antarktike, je letos dosegla rekordno raven.

"Naučili smo se, da se moramo naučiti še ogromno," je ob predstavitvi letnega poročila o ravni morskega ledu, ki obkroža in prekriva obalo najjužnejše celine Antarktike, dejal Ted Scambos, vodja raziskovalcev ameriškega Nacionalnega podatkovnega centra za sneg in led (v nadaljevanju NSIDC). Ledu več kot kadarkoli prej Površina ledu, ki je prekril morje ob antarktični obali, je vrhunec dosegla 22. septembra letos – merila je kar 20,11 milijona kvadratnih kilometrov, so v sporočilu za javnost zapisali pri NSIDC. To je poldrugi milijon kvadratnih kilometrov več od povprečja meritev, opravljenih med letoma 1981 in 2010. Obseg antarktičnega morskega ledu se je sicer konkretno zvišal že tretje leto zapored – rekorda sta padla tudi v letih 2012 in 2013. Razlogi za občutno širjenje ledene ploskve so NSIDC trenutno še neznani, sumijo pa spremenjene smeri pihanja vetra ali celo morebitno taljenje celinskega ledu zaradi toplih oceanskih tokov, ki občasno dosežejo Antarktiko. Mrzli potočki sveže vode, ki bi se zaradi taljenja stekali v morje ob obali Antarktike, bi gladino s tem ohladili dovolj, da bi ustvarili idealne razmere za nastanek površinskega ledu. Severni pol bo namesto zastavice morda kmalu označevala le še boja Malce manj ledeno je stanje na drugi strani sveta, saj je arktični led ob koncu poletja oziroma po sezoni taljenja dosegel šesti najmanjši obseg od leta 1979, ko so bile opravljene prve zanesljive meritve. Površina ledene plošče, ki prekriva Arktični ocean, je 17. septembra po podatkih NSIDC merila vsega 5,02 milijona kvadratnih kilometrov.

Severni pol je manj ledu obkrožalo le v letih 2012, ko je padel absolutni rekord (zgolj 3,41 milijona kvadratnih kilometrov), 2011, 2010, 2008 in 2007. "Pred dvajsetimi leti bi nas tako majhen obseg ledu na Arktiki dobesedno šokiral. Letos smo ga pravzaprav pričakovali, kar je precej žalostno," so še sporočili iz NSIDC.

Ne spreglejte