SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Akcija Očistimo Slovenijo združila več kot 230.000 prostovoljcev

4

termometer

Vseslovenska čistilna akcija Očistimo Slovenijo 2012 je po zadnjih podatkih, ki pa še niso dokončni, združila 230.000 prebivalcev, kar je skoraj 12 odstotkov vseh prebivalcev.

"Akcija je jasna zahteva, da to ni več pravi, sploh pa ne edini način spopadanja s to problematiko," je izpostavila ena izmed vodij akcije Urša Zgojznik. Da je to zadnja akcija kaže tudi to, da bo treba uporabiti druge prijeme za problematiko

Organizatorji Ekologi brez meja so zaenkrat prešteli 85 odstotkov udeležencev akcije, zato pričakujejo, da bo končno število prostovoljcev še veliko večje.

Manj odpadkov kot leta 2010 O količini zbranih odpadkov z divjih odlagališč še zbirajo informacije, je pa ena od vodij Petra Matos na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavila, da je bilo na terenu glede na akcijo izpred dveh let manj odpadkov. Izpostavila je, da je bilo predvsem manj komunalnih odpadkov, medtem ko je bilo gradbenih približno enako.

Slovenija je skupaj s Portugalsko začela globalno čistilno akcijo Očistimo svet 2012, ki bo potekala do septembra v več kot 80 državah sveta.

Portugalsko čistilo le en odstotek njenih prebivalcev Glavni motivator in idejni vodja globalnega gibanja Naredimo to! (Let's Do It!) Rainer Nolvak, ki je pomagal čistiti v Ljubljani, je izpostavil, da bi morala Slovenija učiti druge narode čarovnije, ki združi toliko ljudi za isti cilj. Na Portugalskem je za primerjavo čistilo le 110.000 ljudi, kar je en odstotek vseh Portugalcev.

"Tudi če letos ne očistimo sveta, se bo moč, energija prostovoljcev širila in motivirala ljudi, da nekoč te akcije sploh ne bodo več potrebne," je še poudaril Nolvak.

Letos mnogo več otrok Zgojznikova je poudarila, da se je akcije letos v primerjavi s prvo akcijo udeležilo mnogo več otrok. "To je tisto pravo, čemur moramo slediti. Otroci bodo peljali to naprej," je dejala.

V akciji ni bilo nikakršnih zapletov, kar kaže, da so bila navodila jasna in da je bil dosežen velik napredek v primerjavi z akcijo leta 2010.

Akcije sta se med drugim udeležila tudi Türk in Janša Častni pokrovitelj akcije je bil predsednik republike Danilo Türk. Skupaj z županom Občine Vrhnika Stojanom Jakinom ter predstavniki tabornikov in skavtov se je akcije čiščenja odpadkov udeležil v občini Vrhnika. Prav tako se je akcije udeležil tudi premier Janez Janša, in sicer je skupaj z ženo Urško in sosedi čistil strugo potoka Trnava v krajevni skupnosti Šentilj pri Velenju.

Prostovoljci so presenečeni nad najdbami, saj so odkrili od televizorjev pa vse do motorjev in celo odpadkov iz klavnic. Veliko pa je bilo tudi neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki jih že proučujejo pirotehniki.

Med čiščenjem našli več topovskih granat V Zatolminu so našli dve topovski granati, v naselju Pšata v občini Cerklje na Gorenjskem so krajani naleteli na 38 vadbenih vžigalnikov za ročno bombo, 388 vadbenih vžigalnikov, šest dimnih vložkov, pet vadbenih imitacij solzivca in 60 vadbenih protipehotnih min. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so nevarne najdbe odstranili in shranili do uničenja.

V Črnomlju v bližini gradu pa krajani naleteli na topovsko granato kalibra 100 milimetrov in topovsko kroglo iz druge svetovne vojne. Nevarno najdbo so odstranili in prepeljali do uničenja v skladišče.

Našli žensko torbo z ukradenima potnima listoma Na območju Murske Sobote so našli žensko torbo, v kateri sta tudi dva potna lista. Policisti so najdene predmete prevzeli in ugotovili so, da najdena potna lista državljanke Danske in državljanke Velike Britanije izvirata iz velike tatvine, ki se je zgodila junija lani na območju Policijske postaje Murska Sobota. Oba potna lista bosta po konzularni poti vrnili oškodovankama.

Čistilo preko 2000 pripadnikov Slovenske vojske Slovenijo je čistilo tudi preko 2000 pripadnikov Slovenske vojske, ki so z več kot 80 vojaškimi tovornimi vozili sodelovali pri čiščenju divjih odlagališč na 63 lokacijah po Sloveniji. Pridružil se jim je tudi Minister za obrambo Aleš Hojs.

Bogovič in Šoltes čistila na območju Krškega Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter predsednik računskega sodišča Igor Šoltes sta se v Podbočju udeležila akcije Očistimo Slovenijo 2012. Po čistilni akciji sta v Kulturnem domu Krško prisostvovala podpisu pogodbe za začetek gradnje približno milijon evrov vrednega objekta za mehansko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov v Spodnjem Starem Gradu pri Krškem.

Kot je povedal minister Bogovič, so na ministrstvu s prireditelji akcije oz. z Ekologi brez meja pred začetkom akcije izpeljali vrsto priprav, hkrati pa so poostrili nadzore. Uskladili so tudi delovanje kmetijske, okoljske in gozdarske inšpekcije ter policije in carine.

Šoltes opozoril, da bi morala država sprejeti sistemske rešitve Šoltes se je akcije udeležil zaradi pogostega sodelovanja z omenjenim ministrstvom, hkrati pa bi radi tudi v njihovi ustanovi opozorili, da bi morala država sprejeti sistemske rešitve, da do divjih odlaganj ne bi več prihajalo.

Ekologi brez meja skupaj z National Geographic Slovenija in National Geographic Junior v okviru akcije Očistimo Slovenijo organizirajo dva fotografska natečaja. Fotografski natečaj Naj odpadek je namenjen otrokom in mladostnikom od 6. do 16. leta starosti, fotografski natečaj Očistimo Slovenijo pa je namenjen ljubiteljskim in poklicnim fotografom. Vse fotografije naj bodo posnete danes, na dan čistilne akcije. Natečaj Naj odpadek poteka v sodelovanju z National Geographic Junior, natečaj Očistimo Slovenijo 2012 pa v sodelovanju z National Geographic Slovenija. Rok za oddajo fotografij za oba natečaja je 30 marec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin