Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
15.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

ZOTKS Intel srednješolci raziskovanje znanost

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 15.07

6 let, 6 mesecev

Od odpadkov do električne energije učinkoviteje z gorivnimi celicami, ki jih je razvil kanadski najstnik

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

To je le eden izmed nagrajenih projektov na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike, največjem svetovnem tekmovanju znanstvenih projektov za srednješolce, kjer sodeluje tudi Slovenija.

Austin Wang, osemnajstletnik iz Vancouvra, je osvojil 75 tisoč ameriških dolarjev (slabih 66 tisoč evrov) glavne nagrade za razvoj mikrobskih gorivnih celic, ki iz organskih odpadkov učinkoviteje pridelujejo električno energijo. Temelj njegovega odkritja so specifični geni v genetsko izboljšani bakteriji E. coli, stroški proizvodnje pa so primerljivi s proizvodnjo iz sončne energije, zaradi česar ima rešitev velik potencial za komercialen uspeh.

Petnajstletnik z upanjem za tiste s šibkimi koleni

Eno od dveh nagrad za mlade znanstvenike v višini 50 tisoč ameriških dolarjev (44 tisoč evrov) je prejel Syamantak Payra, 15-letnik iz Teksasa, ki je razvil ekonomično ortopedsko opornico za koleno. Njegov izum ljudem s šibkimi nogami omogoča bolj naravno hojo, prototip pa je preizkusil na dveh posameznikih z otroško paralizo, ki sta z njim praktično takoj shodila bolj naravno in tako izboljšala svojo mobilnost. Drugo nagrado je prejela Kathy Liu, 17-letnica iz ameriške zvezne države Utah. Njen projekt je bil alternativna komponenta za baterije, ki je s tem lažja, manjša in varnejša. Slovenija je letos na tem tekmovanju sodelovala drugič

Slovenijo je na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF) predstavljala dijakinja II. gimnazije Maribor Gabriela Štumberger s projektom Vpliv treh pesticidov na heterotrofne talne mikroorganizme, ki je tekmoval v kategoriji Mikrobiologija. | Foto: Slovenijo je na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF) predstavljala dijakinja II. gimnazije Maribor Gabriela Štumberger s projektom Vpliv treh pesticidov na heterotrofne talne mikroorganizme, ki je tekmoval v kategoriji Mikrobiologija.

Med 1.700 mladimi znanstveniki tudi Slovenka

Slovenske barve je branila dijakinja II. gimnazije Maribor Gabriela Štumberger. Njen projekt Vpliv treh pesticidov na heterotrofne talne mikroorganizme je tekmoval v kategoriji Mikrobiologija, med drugim pa je preučeval vpliv omenjenih pesticidov na rodovitnost prsti. Svoje mesto na mednarodnem tekmovanju si je ta projekt izboril na Državnem srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

V Phoenixu se je tako pomerilo več kot 1.700 mladih znanstvenikov, ki so se izkazali na 419 povezanih državnih in regionalnih dogodkih v skoraj 80 državah in regijah. Ocenjevalo jih je več kot tisoč sodnikov, ki imajo priznane znanstvene reference in izkušnje na svojih področjih. Poleg treh najvišje uvrščenih je za svoje ustvarjalno delo nagrade in priznanja prejelo okrog 600 finalistov, med njimi 22 zmagovalcev posameznih tekmovalnih kategorij, ki so med drugim prejeli nagrade v višini pet tisoč ameriških dolarjev (4.400 evrov).

Tudi najmlajši so lahko kos velikim izzivom

Poleg Intela tekmovanje podpira še več deset drugih podjetij ter akademskih, vladnih in znanstvenih organizacij, skupna vrednost letos podeljenih nagrad pa je presegla štiri milijone ameriških dolarjev (3,5 milijona evrov). Eno pomembnejših sporočil tega tekmovanja je po prepričanju organizatorjev to, da starost ne vpliva na sposobnost raziskovanja in odkrivanja rešitev za pomembne izzive vsakdana.

Ne spreglejte