Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
22. 10. 2015,
19.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

delovno mesto

Četrtek, 22. 10. 2015, 19.16

7 let, 2 meseca

Veste, katero delovno mesto je najprimernejše za vašo osebnost?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Največji stres v službi ni posledica prevelikega obsega dela, temveč premajhne usposobljenosti ljudi, zato je pravo delovno mesto tako za delavca kot za delodajalca ključnega pomena.

Številni zaposlovalci pri iskalcih zaposlitve najbolj pogrešajo željo, motivacijo in strast do dela, kar je lahko posledica tega, da iskalci ne vedo, kaj si v resnici najbolj želijo delati in kakšno delovno mesto bi bilo zanje najustreznejše.

Zavzetost ni pomembna le pri iskalcih dela, temveč tudi pri zaposlenih, saj le pravi kadri (glede na znanje, izkušnje in osebnost) na pravih delovnih mestih pripomorejo k najboljšemu uspehu organizacije oz. podjetja, zatrjuje Zvezdana Lubej, direktorica podjetja Profiles International Slovenija.

Podjetja z visoko zavzetimi zaposlenimi dosegajo 19-odstotno rast, podjetja z nizko zavzetimi delavci pa 32-odstotni padec prihodkov, je pokazala ena najobsežnejših raziskav na tem področju.

Ni vsak značaj za vsako delovno mesto Na dolgoročno zavzetost in motivacijo zaposlenih po navedbah Lubejeve močno vpliva ujemanje z delovnim mestom, kar pomeni, da mora oseba imeti:

- ustrezne miselne sposobnosti, s katerimi je sposobna izvajati in izpolnjevati delovne naloge, - takšne osebnostne lastnosti, ki se ujemajo z naravo dela in delovnim okoljem, - interese, ki se ujemajo s področjem dela.

"Če ljudi področje dela ne zanima, si ga ne želijo opravljati, niso motivirani in zainteresirani za delo. Čeprav imajo vse sposobnosti, ne bodo nikoli zavzeti in tako podjetju ne dajo pričakovane dodane vrednosti," poudarja Lubejeva.

Neujemanje z delovnim mestom škoduje tudi zaposlenemu, saj največji stres v službi ni povezan s prevelikim obsegom dela, temveč izhaja iz premajhne usposobljenosti oz. kompetentnosti ljudi. Naloge zato opravljajo dlje, vprašljiva pa je tudi kakovost dela, dodaja Lubejeva.

Kako najti ustrezno delovno mesto zase? Katero delovno mesto posamezniku, tako zaposlenemu kot brezposelnemu, študentu ali dijaku, najbolj ustreza, je mogoče ugotoviti s profiliranjem oseb oz. izdelavo osebnostnega profila.

"V ta namen uporabljamo orodja, ki so nastala na podlagi dvajsetletne globalne raziskave. S pomočjo enega samega testa tako dobimo sliko osebnosti, ki temelji na treh ključnih stebrih: miselnih sposobnostih, osebnostnih lastnostih in poklicnih interesih," razlaga kadrovska svetovalka.

Gre za spletni vprašalnik, ki se ga izpolnjuje predvidoma dve uri, rezultati pa so sistemsko obdelani takoj. Rezultate analizirajo strokovnjaki, ki s kandidatom opravijo še razgovor in tako izdelajo celovito oceno posameznikovega profila, z vsemi potenciali in izzivi.

S testiranjem kandidat dobi informacijo o tipu in značilnostih delovnega mesta ter organizacije, ki mu glede na profil najbolj ustrezajo.

Lubejeva dodaja, da priporočila svetovalci pripravijo na podlagi interesa posameznika, saj je to pravo gonilo na poti strokovnega in osebnega razvoja. "Naša vloga ni razvrščanje kandidatov v predalčke, pač pa jim ponujamo pomoč in podporo pri uresničevanju njihovih lastnih ciljev."

Pravi kadri na pravih mestih brez dobrega vodje ne zagotavljajo uspeha Samo ujemanje z delovnim mestom še ne zagotavlja zavzetosti zaposlenih, ta je odvisna tudi od načina vodenja. To je tako kot pri športu, pravi Lubejeva. "Dober trener lahko iz povprečnega talenta naredi odličnega igralca. Slab trener pa lahko tudi z največjimi talenti dosega povprečne rezultate. Kadar govorimo o učinkovitosti, vse prepogosto pozabljamo, kako zelo pomembno vlogo ima pri tem vodja."

Ne spreglejte