Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2016,
17.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Natisni članek

zaposlitev Moja služba

Petek, 17. 6. 2016, 17.01

7 let, 2 meseca

Sto brezposelnih bo pomagalo pri sanaciji gozdov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

žledolom | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Sto brezposelnih, ki so prijavljeni v evidenci zavoda za zaposlovanje, bo lahko letos in prihodnje leto prek javnih del pomagalo pri sanaciji in obnovi gozdov po žledolomu, ki je Slovenijo prizadel leta 2014.

Zavod za zaposlovanje je na spletu objavil novo javno povabilo za izbor programov javnih del. Ponudbe na javno povabilo bodo lahko od 23. junija dalje oddali neprofitni delodajalci. V programe bo vključenih sto brezposelnih oseb, ki so prijavljene v evidenci brezposelnih. Kot piše v sporočilu zavoda za zaposlovanje, se lahko v javna dela za pomoč pri sanaciji in obnovi gozdov po žledolomu vključijo brezposelni ne glede na trajanje njihove brezposelnosti, če so pripravljeni in sposobni opravljati takšno delo.

Kakšne naloge bodo opravljali delavci?

V okviru sanacije poškodovanih gozdov bodo tako pomagali zlasti pri izbiri drevja za sanitarni posek, varstvenih delih, meritvah prizadetih gozdnih sestojev ter pri organizaciji in usklajevanju dela. V sklopu obnove poškodovanih gozdov pa bodo lahko sodelovali predvsem pri pripravi tal za sajenje, sajenju sadik in njihovi zaščiti.  

Kako do dela?

Napotitev brezposelnih v izbrane programe javnih del bo potekala po območnih službah v tistih predelih Slovenije, kjer se še vedno soočajo s posledicami žledoloma. Brezposelni, ki se želijo vključiti v javna dela, se glede konkretnih možnosti vključitve pogovorijo z osebnim svetovalcem na uradu za delo. Kot dodajajo na zavodu, je eden od pogojev za vključitev kandidatov v program tudi uspešno opravljen zdravniški pregled. Po vključitvi v javna dela bodo udeležencem zagotovljeni cepljenje proti klopom, usposabljanje za varno opravljanje dela in zaščitna oprema. 

Za izvedbo javnega povabila je na voljo skoraj 1,6 milijona evrov. Programi bodo izbrani za dve leti, tako da bodo brezposelni letos lahko vključeni  najdlje do 30. novembra 2016, prihodnje leto pa od 1. marca 2017 do 30. novembra 2017. Javno povabilo je odprto do 1. avgusta 2016 oziroma do njegovega zaprtja zaradi porabe razpoložljivih sredstev. Za financiranje programov javnih del v letošnjem letu je predvidenih okvirno 600 tisoč evrov, prihodnje leto pa okvirno 972 tisoč evrov.

Ne spreglejte