Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Moja služba zaposlovanje brezposelnost

Torek, 13. 6. 2017, 7.00

6 let, 7 mesecev

Koliko služb čez poletje čaka brezposelne, kakšne bodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
delavec gradbinec gradnja gradbeništvo | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Slovenski delodajalci bodo tudi v poletnih mesecih zaposlovali. Da je gospodarskega krča konec, kaže tudi podatek, da je ena od panog, v katerih si lahko v prihodnjih mesecih obetamo največ prostih delovnih mest, gradbeništvo. Preverite, v katerih panogah še imate največ možnosti za zaposlitev.

Delodajalci iz Slovenije za obdobje med julijem in septembrom pričakujejo ugoden zaposlitveni utrip, kaže ManpowerGroup raziskava Napoved zaposlovanja. Neto napoved zaposlovanja po sezonski prilagoditvi namreč znaša 12 odstotkov.

Od 620 delodajalcev iz vse Slovenije, ki so sodelovali v raziskavi družbe ManpowerGroup, jih: 

  • 13 odstotkov v prihodnjih treh mesecih načrtuje rast zaposlovanja,
  • en odstotek načrtuje upad,
  • 83 odstotkov delodajalcev pa sprememb v zaposlitveni strukturi v juliju, avgustu in septembru ne predvideva.

Panoge, kjer bo mogoče najhitreje dobiti službo

Kot še kaže raziskava, v vseh desetih gospodarskih panogah v Sloveniji delodajalci v obdobju med julijem in septembrom 2017 pričakujejo rast zaposlovanja. Delodajalci v treh gospodarskih panogah oddajajo najboljšo napoved zaposlovanja v Sloveniji (+18 odstotkov), te so:

  • gradbeništvo,
  • finančne in poslovne storitve, zavarovalništvo in nepremičnine ter
  • transport, logistika in komunikacije.

Napoved zaposlovanja je ugodna še v nekaterih drugih panogah, to je v proizvodni panogi, saj delodajalci poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša 16 odstotkov, pa v panogi gostinstva in hotelirstva (11 odstotkov), v panogah oskrbe z elektriko, vodo in plinom ter trgovine na debelo in drobno pa napoved zaposlovanja znaša 9 odstotkov.

Vir: ManpowerGroup raziskava | Foto: Vir: ManpowerGroup raziskava

Medtem pa so pri napovedovanju zaposlitvenih možnosti v prihodnjih treh mesecih delodajalci v panogah kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova ter javnega sektorja in socialnih storitev najbolj zadržani, saj njihova napoved zaposlovanja znaša 6 odstotkov.

Manj velikopotezno kot pred tremi meseci ...

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je napoved zaposlovanja upadla za pet odstotnih točk. Primerjava kaže na upad zaposlitvenih možnosti v osmih od skupaj desetih v raziskavo vključenih gospodarskih panog v Sloveniji. Največji upad zaposlovanja v primerjavi s prejšnjim četrtletjem je mogoče zaznati v panogi gostinstva in hotelirstva (za 23 odstotnih točk) in v proizvodni panogi (za 16 odstotkih točk).

Delodajalci v panogi gradbeništva poročajo o 10 odstotnih točk šibkejši napovedi zaposlovanja kot pred tremi meseci, delodajalci v panogi rudarstvo in kamnine pa o upadu zaposlitvenih možnosti za sedem odstotnih točk. V panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova so namere zaposlovanja v primerjavi s prejšnjim četrtletjem nespremenjene, v panogi transporta, logistike in komunikaciji pa so razmeroma stabilne.

... a veliko bolje kot pred enim letom 

V primerjavi z enakim obdobjem lani pa je napoved zaposlovanja izboljšana za pet odstotnih točk. Podatki so boljši za kar devet od desetih panog. Največja je rast v primerjavi s prejšnjim letom v panogi gradbeništva (za 14 odstotnih točk). Delodajalci v proizvodni panogi pa medtem menijo, da bodo zaposlitvene namere v primerjavi s tistimi v enakem obdobju lani razmeroma stabilne.

Največ bodo delodajalci zaposlovali v osrednji regiji

Kot kaže raziskava,delodajalci v vseh štirih regijah pričakujejo, da bodo med julijem in septembrom zaposlovali, najmočnejši pa bo zaposlitveni utrip v osrednji regiji (11 odstotkov). Delodajalci v severovzhodni in v jugozahodni regiji poročajo o 10-odstotni napovedi zaposlovanja, medtem ko je napoved zaposlovanja za jugovzhodno regijo osemodstotna.

222 | Foto: Manpower Foto: Manpower

V družbi ManpowerGroup so podjetja, ki so sodelovala v raziskavi, razvrstili po velikosti oziroma številu zaposlenih v štiri skupine:

  • mikro podjetja, kjer je zaposlenih manj kot deset uslužbencev,
  • mala podjetja z med 10 in 40 zaposlenimi,
  • srednja podjetja, kjer je zaposlenih od 50 do 249 delavcev,
  • velika podjetja z več kot 250 zaposlenimi.

Najbolj bodo zaposlovala velika podjetja

V vseh štirih skupinah podjetij napovedujejo, da bodo v obdobju prihodnjih treh mesecev zaposlovali. V skupini velikih podjetij pričakujejo, da bodo na področju zaposlovanja precej aktivni, neto napoved zaposlovanja v tej skupini znaša 23 odstotkov. V skupini srednjih podjetij in malih podjetjih so bolj zadržani, poročajo pa o zanesljivem zaposlitvenem utripu 15 odstotkov za srednja in 13 odstotkov za mala podjetja. Neto napoved zaposlovanja delodajalcev v skupini mikro podjetij tokrat znaša štiri odstotke.

Na kaj morajo biti pozorni delodajalci

Manpower | Foto: STA , Foto: STA , "Zdi se, da se je zaupanje delodajalcev nekoliko omililo v primerjavi s prejšnjima dvema četrtletjema, vendar rezultati tretjega četrtletja kljub vsemu kažejo, da bodo možnosti za iskalce zaposlitve številne. Zaposlitvene namere so enotno pozitivne v vseh panogah, regijah in kategorijah velikosti podjetij. V Sloveniji se bo stabilen utrip tako nadaljeval tudi v prihajajočem četrtletju. Vendar pa je pojav tehnoloških inovacij, novih poslovnih modelov in bolj agilnih načinov dela ključen za delodajalce, ki naj pozorno spremljajo in omenjene trende tudi upoštevajo pri načrtovanju in gradnji delovne sile prihodnosti," je ob predstavitvi rezultatov raziskave povedal Robert Vovk, direktor Manpower Slovenija.

Ne spreglejte