Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2014,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marine Le Pen

Sreda, 28. 5. 2014, 20.31

8 let

Marine Le Pen v Bruslju: Ustanovili bomo svojo skupino v EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalka evropskih volitev v Franciji, vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, je izrazila prepričanje, da jim bo uspelo ustanoviti politično skupino v Evropskem parlamentu.

Štiri zaveznice že ima, a manjkata še dve. To zagotovo ne bosta madžarski Jobbik in grška Zlata zora, je poudarila, več pa ni želela razkriti.

Marine Le Penova se je danes prvič predstavila v Evropskem parlamentu v Bruslju skupaj z zavezniki: vodjo nizozemske Stranke za svobodo Geertom Wildersom, članom italijanske Severne lige Matteom Salvinijem, avstrijskim svobodnjakom (FPÖ) Haraldom Vilimskim in članom belgijske Vlaams Belang Gerolfom Annemansom.

Najmanj 25 poslancev iz najmanj sedmih držav Teh pet strank ima skupaj 38 evropskih poslancev iz petih držav. Poslancev je dovolj, manjkata pa dve državi. Za ustanovitev politične skupine v Evropskem parlamentu je namreč potrebnih najmanj 25 poslancev iz najmanj sedmih držav.

Rok za ustanovitev političnih skupin je 24. junij. Peterica, ki se je predstavila kot "zavezništvo upanja", ima tako še dobre tri tedne časa, da najde še dve partnerici.

Le Penova je prepričana, da jim bo uspelo. "Poglejte naše nasmejane obraze. Vidite, da nas nič ne skrbi," je dejala. Ni pa želela govoriti o podrobnostih, češ da morajo pogajanja ostati tajna in diskretna. Zatrdila je le, da to ne bosta madžarski Jobbik ali grška Zlata zora, ker obstaja med njimi preveč razlik.

"Oprosti, Nigel, ampak tudi mi ustanavljamo svojo skupino" Prav tako to ne bo vodja britanske skrajno evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage, ki je zavrnil zavezništvo z Nacionalno fronto, češ da ima "antisemitizem v svoji DNK". "Oprosti, Nigel, ampak tudi mi ustanavljamo svojo skupino," je Le Penova sporočila evroskeptičnemu tekmecu, a izrazila željo, da se s Farageom ne bi obmetavala z žaljivkami in da bi v parlamentu oblikovala skupno fronto "proti najbolj škodljivim elementom EU".

Le Penova je danes obsodila "demonizacijo" omenjenih petih strank in vseh tistih, ker si drznejo kritizirati evropski projekt, ter v odziv na kritike o njihovi nehomogenosti poudarila, da so "solidna in kohezivna politična in ideološka enota".

"Konec tehnokratske in totalitarne Evrope" "Poskušali bomo preprečiti kakršne koli premike EU v škodo ljudem," je poudarila Le Penova ter oznanila konec "tehnokratske in totalitarne Evrope". Ljudem je treba vrniti pravico odločanja in izbire, ki si jo lastijo tehnokrati, je večkrat izpostavila.

V odgovorih na novinarska vprašanja je Francozinja med drugim še ocenila, da je od EU neumno, da se gre hladno vojno z Rusijo, saj s tem ključno strateško partnerico poriva v naročje Kitajski.

Wilders: Danes pišemo zgodovino "Borimo se za suverenost. Danes so evrofili preveč zastopani v Evropi, jutri bo drugače ... Danes pišemo zgodovino," pa je poudaril Wilders.

Tudi svobodnjak Vilimsky je izpostavil, da njihova skupina zastopa ljudi, ki se zavedajo, da je naša celina zrasla na temelju suverenih držav. Sicer pa je med drugim menil, da bi bil referendum o izstopu Avstrije iz EU povsem legitimen in ne bi smel skrbeti nikogar, ki mu je mar za demokracijo.

"Naša zmaga že ima praktične posledice - EU je nemudoma sklicala krizni vrh," je še dejala Le Penova na dobro obiskani novinarski konferenci v Bruslju in iz novinarskih vrst takoj dobila opozorilo, da se je zmotila. Torkov neformalni vrh EU je bil namreč napovedan že mesece pred evropskimi volitvami.

Ne spreglejte