SiolNET. Novice Lokalne volitve
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Upravno sodišče obravnavalo 39 pritožb v volilnih sporih

0,02

termometer

sodišče kladivo
Upravno sodišče je rešilo 38 pritožb, ugodili so 12 pritožbam. Foto: STA

Občinske volilne komisije morajo do petka javno objaviti seznamov kandidatov in kandidatnih list za novembrske lokalne volitve. Tudi na tokratnih volitvah so se pri potrjevanju kandidatur ponekod pojavili zapleti, posredovati je moralo tudi upravno sodišče. Omenjeno sodišče je obravnavalo 39 pritožb. Rešilo jih je že 38, ugodili so 12 pritožbam.

V nedeljo se je iztekel rok, do katerega so morale občinske volilne komisije preveriti zakonitost kandidatur in list kandidatov ter izdati odločbe o njihovi potrditvi oziroma zavrnitvi. Do 2. novembra imajo komisije čas, da izžrebajo sezname županskih kandidatov in kandidatnih list ter jih javno objavijo.

Na kavi Novice Župani na kavi: koga bi vi povabili na klepet?

Upravno sodišče rešilo 38 pritožb, ugodili so 12 pritožnikom

Kandidati in kandidatne liste, ki so jih občinske volilne komisije iz različnih razlogov zavrnile, so imeli možnost pritožbe na upravno sodišče. To je obravnavalo skupaj 39 zadev, rešilo jih je že 38, ena je še v obravnavi, in sicer v mariborski organizacijski enoti upravnega sodišča. Ugodili so 12 pritožbam, zavrnili so jih 23, zavrgli pa tri, so pojasnili na upravnem sodišču. Največ pritožb so obravnavali v ljubljanski organizacijski enoti, in sicer 19, v Mariboru 11, v Novi Gorici pet, v Celju pa štiri.

Na upravnem sodišču so še poudarili, da na sodišču ostaja dežurstvo za vlaganje novih volilnih sporov, in sicer pritožb v zvezi z ugovori zaradi nepravilnosti v postopku kandidiranja ali pa pritožb zoper odločitev občinske volilne komisije, ki za potrjeno kandidatno listo ugotovi, da je lista kandidatov potrjena v nasprotju z zakonom.

Zoran Janković in Anže Logar Novice Anketa: Janković daleč pred vsemi, sledi mu le Logar

V Kranju ugodili pritožbi Bratuškove in Trilarja

Med odmevnejšimi odločitvami upravnega sodišča je bila tista, s katero je sodišče ugodilo pritožbi Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja na odločitev volilne komisije v Kranju, ki je zaradi domnevnih kršitev zakonodaje listi odrekla pravico do sodelovanja na lokalnih volitvah. Volilna komisija je listo zavrnila zaradi imena, upravno sodišče pa je odločbo volilne komisije odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Volilna komisija je morala listi omogočiti, da pomanjkljivosti odpravi, kar so tudi storili, volilna komisija pa je nato po poročanju Dnevnika listo z novim imenom potrdila. Na volitvah v kranjski občinski svet bo tako namesto Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja sodelovala lista Stranka Alenke Bratušek in Več za Kranj, Boštjan Trilar.

Franc Pukšič Novice Štajerski politik s sočnimi izjavami bi spet rad postal župan #video

SNS na volitvah v ljubljanski mestni svet z osmimi kandidati

Do zapletov je prišlo tudi v Mestni občini Ljubljana, kjer je volilna komisija delno zavrnila kandidatno listo SNS za mestni svet. Kot so poudarili v volilni komisiji, deveti kandidat na listi ni imel stalnega prebivališča v Ljubljani. Ker se je z njegovo izločitvijo podrl sistem "zadrge", torej izmenične razporeditve žensk in moških na listi, je volilna komisija zavrnila tudi vse naslednje kandidate na listi. SNS bo tako na volitvah v ljubljanski mestni svet nastopila z osmimi kandidati.

Po zadnjih podatkih iz spletne aplikacije ministrstva za javno upravo, v katero volilne komisije same sproti vnašajo podatke, se bo na volitvah za župansko funkcijo potegovalo 688 kandidatov, od tega 87 v enajstih mestnih občinah. Kandidatov za člane občinskih svetov je 22.306, od tega se jih bo 4.402 potegovalo za sedeže v mestnih svetih. Za mesta v svetih četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti kandidira skupno 13.244 kandidatov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin