Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2022,
20.06

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,55

41

Natisni članek

Novo mesto Kranj Koper Maribor

Nedelja, 20. 11. 2022, 20.06

1 leto, 5 mesecev

REZULTATI V MESTNIH OBČINAH

Je to največje presenečenje lokalnih volitev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,55

41

Bojan Šrot | Aktualnemu županu Celja Bojanu Šrotu prvič po letu 1998 ni uspelo zmagati v prvem krogu. V drugem krogu se bo tako 4. decembra pomeril z neodvisnim kandidatom Matijo Kovačem. | Foto STA

Aktualnemu županu Celja Bojanu Šrotu prvič po letu 1998 ni uspelo zmagati v prvem krogu. V drugem krogu se bo tako 4. decembra pomeril z neodvisnim kandidatom Matijo Kovačem.

Foto: STA

Napovedi Borisa Popoviča so se uresničile, župan Kopra ostaja Aleš Bržan. Medtem bo drugi krog potreben v Celju, kjer aktualnemu županu Bojanu Šrotu prvič po 24 letih ni uspelo zmagati v prvem krogu. Prav tako se bosta v Mariboru v drugem krogu pomerila aktualni župan Saša Arsenovič in nekdanji župan Franc Kangler.

Volivci so se odločali o županih v 212 slovenskih občinah, med katerimi je 12 mestnih občin. Kako so se odločili v Celju, Kopru, Kranju, Krškem, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, na Ptuju, v Velenju in Slovenj Gradcu, si lahko preberete spodaj.

Za zdaj so v 165 občinah že dobili nove župane in županje, medtem ko bo v preostalih občinah končna odločitev znana v drugem krogu, 4. decembra.

Po večini preštetih glasov Arsenovič in Kangler v drugi krog

V Mariboru se bosta za županski stolček v drugem krogu volitev potegovala aktualni župan Saša Arsenovič in Franc Kangler.

Za Arsenoviča (nestrankarski kandidat) je po delnih neuradnih rezultatih glasovalo 36,66 odstotka volivcev, za Kanglerja (NLS) pa 25,5 odstotka, kaže po 99,95 odstotka preštetih glasovnic. Volilna udeležba je bila 41,05-odstotna.

V mariborskem mestnem svetu bo lista aktualnega župana Saše Arsenoviča imela 12 svetniških mest. Druga najmočnejša bo svetniška skupina Gibanja Svoboda z 11 svetniki, osem jih bo imela Lista Franca Kanglerja. V mestnem svetu pa bo zastopanih še osem list oz. strank.

Bržan ostaja župan Kopra

V Kopru je županska tekma potekala v znamenju dvoboja med aktualnim županom Alešem Bržanom in nekdanjim županom Borisom Popovičem. Po skoraj polovici preštetih glasovnic Bržan ostaja župan. Zanj je glasovalo 53,61 odstotka volivcev, medtem ko je Popovič prejel 37,71 odstotka glasov. Popovič je v izjavi za TV Slovenija rezultat opisal kot nelogičen in nerazumljiv. 

Največ svetnikov v koprskem mestnem svetu ohranjata stranka Borisa Popoviča Koper je naš z enajstimi svetniki in Lista Aleša Bržana z desetimi. Tretjo najmočnejšo svetniško skupino s šestimi svetniki bo imelo Gibanje Svoboda, ki je kot nova stranka tokrat prvič sodelovalo na volitvah. SDS, Levici, SD in Oljki pa je pripadlo po eno svetniško mesto.

V Kranju bo končna odločitev znana 4. decembra

V Mestni občini Kranj se bosta v drugem krogu pomerila Matjaž Rakovec (SD) in Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije). Za Rakovca je po delnih neuradnih rezultatih občinske volilne komisije glasovalo 48,22 odstotka volivcev, za Bajca 19,50 odstotka, za Stevanovića pa 17,44 odstotka. 

SD bo v kranjskem mestnem svetu imela sedem svetnikov. Šest svetnikov bo imelo Gibanje Svoboda, pri šestih svetnikih ostaja SDS. Resni.ca, zmagovalka volitev pred štirimi leti, je tokrat prejela en mandat manj, in sicer pet. Tri svetnike bo imela NSi, po dva Povezane lokalne skupnosti in Več za Kranj, po enega pa Levica in Lista za razvoj Kranja.

Šrot prvič po letu 1998 v drugi krog

Volivci v Celju so aktualnega župana Bojana Šrota, ki občino vodi že 24 let, na današnjih lokalnih volitvah poslali v drugi krog. Namenili so mu nekaj več kot 46 odstotkov glasov, v drugi krog pa se je uspelo uvrstiti tudi neodvisnemu kandidatu Matiji Kovaču, ki je po 99,99 odstotka preštetih glasov prejel dobrih 33 odstotkov glasov.

"Razočaran sem nad volilno udeležbo, ki je res nizka. Kako se glasovi razdelijo, je v veliki meri odvisno od kandidatov, sam rezultat ne pomeni ničesar. Pripravljeni smo na drugi krog, in če bo treba, bomo šli v drugi krog," je za TV Slovenija v izjavi povedal Šrot, ki se bo prvič po letu 1998 za županski stolček najverjetneje potegoval v drugem krogu. 

V celjskem mestnem svetu je Celjska županova lista tokrat dobila devet mandatov in tako izgubila dva. Sledijo Gibanje Svoboda s sedmimi sedeži, SDS s petimi, SD s tremi, po dva mandata so dobile Levica in Vesna, Celjska neodvisna lista in SLS, po enega pa Stranka za delovna mesta, Lista za Celje in NSi.

Novice Janković ponovno izvoljen za župana, a v mestnem svetu izgubil večino

Na Ptuju in v Novem mestu stara nova župana

Na Ptuju je aktualna županja Nuška Gajšek, edina županja mestne občine, do drugega mandata prišla že v prvem krogu. Kandidatka SD je dobila 64,28 odstotka glasov, medtem ko se je od preostale sedmerice kandidatov še najbliže zavihtel Andrej Čuš iz Liste Andreja Čuša z nekaj več kot 16,14 odstotka glasov. Volilna udeležba na Ptuju je bila danes 47,62-odstotna.

Enako v Novem mestu na županskem stolčku ostaja aktualni župan Gregor Macedoni. V prvem krogu je prepričljivo zmagal s 74,51-odstotno podporo in s tem dobil že tretji mandat na čelu občine.

Drugi krog v Krškem, Novi Gorici in Murski Soboti

V Mestni občini Krško sta se po delnih neuradnih izidih današnjih županskih volitev v drugi krog uvrstila neodvisna kandidata Dušan Šiško in Janez Kerin. Šiško je prejel 24,63 odstotka glasov, Kerin pa 19,75 odstotka. Boj za drugo mesto je bil sicer precej izenačen.

Po vseh preštetih glasovnicah je v Novi Gorici kandidat GS Samo Turel s 40,87 odstotka glasov prehitel aktualnega župana Klemna Miklaviča, ki je prejel 25,83 odstotka glasov. V začetku decembra se bosta pomerila v drugem krogu. 

Tudi v Murski Soboti bodo volivke in volivci še enkrat odšli na volišča, ko se bosta v drugem krogu pomerila Andrej Merič (SDS) in Damjan Anželj (SD). 

V Velenju brez sprememb, v Slovenj Gradcu volivci brez izbire

V občini Velenje na županskem stolčku ostaja aktualni župan Peter Dermol (SD), ki je prejel 68,84 odstotka glasov. 

Mestno občino Slovenj Gradec bo tudi prihodnja štiri leta vodil Tilen Klugler, saj na tokratnih volitvah ni imel protikandidata. Tilen Klugler Mestno občino Slovenj Gradec vodi od leta 2018, ko je v drugem krogu slavil proti dotedanjemu županu Andreju Času.

Slovenija lokalne volitve
Novice Preberite, kdo so novi župani slovenskih občin
Ne spreglejte