Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
11. 2. 2015,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

navigacija Matic Tomšič

Sreda, 11. 2. 2015, 16.05

8 let

Zemljevid Google Maps nam lahko pot pokaže tudi brez povezave s spletom (foto)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ena manj znanih, a zelo uporabnih funkcij aplikacije Google Maps je shranjevanje zemljevidov. Omogoča nam, da v neznanih krajih pot do cilja najdemo tudi takrat, ko nimamo dostopa do interneta.

Popotniki, ki se za navigacijo zanašajo na mobilno aplikacijo Google Maps (Zemljevidi) za telefone in tablice z Androidom in iOSom, med tavanjem po zakotnejših delih sveta pogosto ostanejo brez dostopa do brezžičnega ali mobilnega interneta. Takrat jim lahko pri iskanju poti pomaga Mapsova funkcija shranjevanja vsebin za ogledovanje v načinu brez povezave, ki je digitalni približek klasičnih papirnatih zemljevidov.

Če želite uporabljati funkcijo shranjevanja zemljevidov, boste na svojo mobilno napravo sicer najprej morali prenesti aplikacijo Google Maps (če je še nimate). Različico za Android najdete tukaj, različico za Applov iOS pa tukaj.

Kako torej shranim zemljevid? V aplikaciji Google Maps poiščite izbrano destinacijo. Območje, ki ga lahko shranite kot zemljevid za uporabo brez povezave, meri največ 50 kilometrov po širini in 50 po dolžini, zato boste morda morali uporabiti povečavo (funkcija je bolj kot za shranjevanje zemljevidov držav ali regij uporabna za navigacijo po urbanih območjih). Ko ste izbrali kraj, ki vas zanima, pritisnite na okvir z imenom lokacije (v našem primeru London, Velika Britanija), ki se nahaja ob spodnjem robu zaslona. Odprlo se bo okno z informacijami - pritisnite na ikono treh pik na vrhu zaslona (pod pokazateljem stanja baterije), da se pojavi meni. V njem izberite možnost Save Offline Map (Shrani zemljevid).

Ko določite območje, nad katerim želite pregled imeti takrat, ko interneta ne bo na pretek, v naslednjem koraku pritisnite Save (Shrani). Ko vnesete ime zemljevida, se bo ta preselil v vašo osebno bazo podatkov v Google Maps. Do njega lahko nato dostopate tako, da na začetni strani aplikacije s prstom povlečete v desno in v meniju izberete postavko Your Places (Vaša mesta). Našli ga boste v predalčku Offline maps, kjer lahko ustvarite tudi nov zemljevid brez povezave (Save a new offline map).

Postopek shranjevanja zemljevida v aplikaciji Google Maps si lahko ogledate tudi v spodnji fotogaleriji.

Ne spreglejte