Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
16. 11. 2015,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Facebook Mark Zuckerberg Matic Tomšič

Ponedeljek, 16. 11. 2015, 15.00

6 let, 7 mesecev

Zakaj se je Facebook odzval na teroristični napad v Parizu, na bejrutskega dan prej pa ne?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Facebook je v petek uporabnikom v Parizu omogočil, da bližnjim sporočijo, da niso v nevarnosti. S tem se je družbeno omrežje znašlo pod plazom kritik, ki mu očitajo selektivno solidarnost.

Družbeno omrežje Facebook je v petek le nekaj deset minut po začetku terorističnega napada v Parizu omogočilo funkcijo Safety Check. Z njo so lahko uporabniki, ki so bili takrat v francoski prestolnici, sorodnikom in prijateljem sporočili, da je z njimi vse v redu. To možnost je uporabilo več kot 4,1 milijona uporabnikov.

Safety Check, ki ga je Facebook predstavil pred približno enim letom, je bil do prejšnjega tedna aktiviran petkrat, vsakič v primeru naravnih nesreč. Ena od njih je bil, na primer, aprilski potres v Nepalu. Pariški teroristični napad je bil prvi primer uporabe funkcije Safety Check ob tragediji, ki jo je zakrivil človek.

Selektivno izražanje digitalne solidarnosti? Vodstvo Facebooka, predvsem Mark Zuckerberg, je dan po napadu v francoski prestolnici v komentarjih na objave, v kateri so izražali obžalovanje nad dogodkom, prejelo številna vprašanja, zakaj podobnih besed ni bilo dan prej, ko je v libanonski prestolnici Bejrut umrlo 43 ljudi. Tudi njihove smrti so povzročili teroristi Islamske države.

Mnogi so se spraševali tudi, zakaj Facebook, ki z dobro milijardo dnevno aktivnih uporabnikov velja za najbolj globalno družbeno omrežje, funkcije Safety Check ni omogočil tudi uporabnikom v Bejrutu. "Facebook nam tega ni omogočil, zato je tole moj osebni Safety Check: da, preživel sem teroristični napad v Bejrutu," je v objavi na svojem blogu zapisal libanonski zdravnik Elie Fares.

Zuckerberg: V prihodnosti bo Safety Check na voljo ob vseh tovrstnih tragedijah Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg se je odzval na plaz kritik, v katerih so mu uporabniki med drugim očitali, da družbeno omrežje življenja Arabcev očitno ceni manj kot življenja Evropejcev. "Vprašanja in kritike, zakaj smo Safety Check aktivirali ob petkovem napadu v Parizu, ob četrtkovem v Bejrutu pa ne, so povsem na mestu. Do zdaj smo Safety Check uporabljali samo za naravne katastrofe, od petka pa bo na voljo ob vseh tragedijah, tudi tistih, za katere bodo odgovorni ljudje," je v tej objavi zapisal Zuckerberg in dodal, da družbeno omrežje vse uporabnike obravnava enakopravno.

Ne spreglejte