Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
18. 6. 2014,
11.31

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Google YouTube pretočna glasba Evropska komisija Srdjan Cvjetović

Sreda, 18. 6. 2014, 11.31

7 mesecev, 2 tedna

YouTube in neodvisni glasbeniki na bojni nogi

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko se tudi YouTube pripravlja na zagon svoje glasbene naročniške storitve, se nesoglasja z neodvisnimi glasbeniki krepijo. Marsikoga tako že kmalu na YouTubu ne bo več mogoče najti.

YouTube pripravlja novo glasbeno storitev, ki bo uporabnikom proti naročnini omogočala predvajanje glasbe brez spremljajočih oglasov. Google, lastnik YouTuba od leta 2006, ob tem ponosno dodaja, da se je dogovoril z vsemi pomembnimi, predvsem večjimi založbami, ki po njihovih navedbah pokrivajo 95 odstotkov tistih, ki so že sodelovali na spletnem mestu YouTube. Tisti, ki se niso dogovorili, menijo drugače: po njihovih ocenah glasbeniki, s katerimi niso dosegli dogovorov glede nove storitve spletnega mesta YouTube, predstavljajo skoraj tretjino trga prodaje in pretoka (streaming) glasbe. Vzemi ali pusti Medtem ko neodvisni glasbeniki in manjše založbe menijo, da so Googlovi (predvsem finančni) pogoji zanje nesprejemljivi, jim Google odgovarja, da bodo vsakogar, ki ne želi pristopiti k njihovi novi naročniški storitvi, popolnoma umaknili s spletnega mesta YouTube. Že v nekaj dneh, zatrjujejo Googlovi vodilni za vsebino in poslovanje.

Google bo predvidoma v prihodnjih tednih pozval svoje zaposlene k preizkušanju nove YouTubove naročniške storitve, za katero verjamejo, da bo, kot so povedali v izjavi za časnik Huffington Post, "glasbenikom pomagala k še večjim zaslužkom na YouTubu". Toda podrobnosti dogovorov med največjim ponudnikom pretočne glasbe in založbami javnosti ostajajo neznane, zato je težko opredeliti upravičenost nezadovoljstva neodvisnih glasbenikov in manjših založb. Tu da, tam ne Med glasbeniki, ki so z Googlom še vedno na nasprotnih bregovih, so tudi skupina Arctic Monkeys, ena prvih, ki je zaslovela prav prek interneta, Radiohead ter pevki Adele in Alison Moyet. Čeprav jim grozi odklop, to še ne pomeni, da bodo povsem izginili s strani YouTube, kajti lahko bodo prisotni v okvirju sodelovanja drugih ponudnikov pretočnega videa (npr. Vevo) z Googlovim YouTubom.

Razmere dodatno zapleta dejstvo, da glasbeniki včasih za različne države sklepajo pogodbe z različnimi založbami, kar lahko pripelje do tega, da bodo uporabnikom v enih državah dostopni prek nove storitve, v drugih pa ne. Strel v nogo Glasbeniki, ki jim grozi odklop, so prepričani, da Google s svojim ultimativnim nastopom uničuje neodvisne založbe in da s takim pristopom zadaja "strel v nogo" tudi svoji nastajajoči storitvi. Ena od tovrstnih pritožb je romala tudi na Evropsko komisijo.

Ne spreglejte