Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

aplikacija narava pametni telefoni

Petek, 18. 10. 2013, 14.08

8 let

Sprehod po gozdu je z aplikacijami veliko bolj poučen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sprehajate se po gozdu, okoli vas se sliši petje ptic. Nekaj vrst ptičev že še poznamo, a poznavanje se kmalu ustavi. Tu nastopi tehnologija.

Če ste se kdaj znašli v družbi poznavalca ptic in drugih čudes živalskega sveta, ste se verjetno vprašali, od kod mu znanje? Iz knjig, seveda. No, današnja tehnologija nas prej kot med knjižne police raje pospremi na spletne tržnice, kjer lahko najdemo aplikacije od a do ž. Izobraževalnih aplikacij je iz dneva v dan več, med njimi pa lahko najdemo tudi takšne, s katerimi se bomo "po znanju" lahko postavili ob bok poznavalcem, o katerih smo pisali na začetku.

Deli rastline s prijatelji Leafsnap nas popelje v čudoviti svet visoke resolucije listov, cvetlic, sadja, semen, z njim pa se lahko učimo, kaj vse raste v gozdu. Vse za pametnejši sprehod po gozdu, seveda. Velik minus si aplikacija prisluži zato, ker mora uporabnik odtrgati list ali vejico rastlinja za učinkovito (iz)rabo aplikacije. Odtrgani delček mora postaviti na list, ga fotografirati, aplikacija pa z dobro izdelanim algoritmom hitro prepozna, katero rastlino je odtrgal. Odtrgano in fotografirano rastlinje si lahko ogledajo prijatelji uporabnikov, Leafsnap ima namreč tudi obliko družabnih omrežij, lahko pa izpolnite tudi kviz na podlagi ogledanih rastlin.

Dobra alternativa Leafsnapu je Audubon Trees, ki na iTunesih stane pet dolarjev, če imamo pameten telefon z OS Android, pa štiri dolarje. V aplikaciji najdemo 700 drevesnih vrst iz Južne Amerike, iščemo pa jih glede na obliko, družino, ime, dobimo pa tudi dodatne podatke o drevesih.

Ljubitelje narave in živalskega sveta najdemo povezane v družabno omrežje Nature Share. Ta omogoča nalaganje fotografij dreves, flore in favne, lahko pa spremljate tudi, kaj so drugi opazili v gozdu. In ker se na drevesih najdejo tudi ptiči, je IBirds Plus odlična aplikacija za opazovanje in spoznavanje ptic. V njej najdemo več kot 1000 vrst ptic, te so žal prebivalke Severne Amerike.

Stopinje razkrivajo ptice Za identifikacijo živali, ki se premikajo s hojo in ne letenjem, služi tudi aplikacija iTrack Wildlife na iOS. Živali lahko identificiramo tudi z njihovi stopinjami. Njena največja slabost pa je, poleg cene, stane namreč kar 15 dolarjev, premajhen arzenal živali v sistemu. Ponuja identifikacijo le 66 severnoameriških živali. Na Google Playu obstaja podobna aplikacija MyNature Animal Tracks. V primerjavi s prej omenjeno je precej cenejša – stane le pet dolarjev –, obenem pa nima tako sofisticiranega dizajna kot iOS "različica", ne nudi tako bogatih podatkov, prav tako ne fotografij niti ne identifikacije stopinj.

Za potešitev radovednosti živalskega sveta je primerna tudi aplikacija Rockhound. Podatki, fotografije, vpete v sicer manj dovršen dizajn, je na iTunesih mogoče kupiti za dva dolarja.

Ne spreglejte