Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 12. 2013,
8.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

aplikacija

Torek, 24. 12. 2013, 8.37

8 let

Slovenske aplikacije prejemajo pohvale tudi od Appla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letošnje leto so zaznamovale tudi slovenske aplikacije in storitve. Nekatere so prepričale celo Apple, druge želijo osvojiti tudi tuje občinstvo. Pogovarjali smo se s člani nekaterih ekip.

Slovenska aplikacija istoimenskega podjetja, POVIO (Point of View), ki ponuja deljenje fotografij in možnost komunikacije – torej dveh aktivnosti, brez katerih na družbenih omrežjih skorajda ne gre več –, je vzbudila upanje, da bi morda lahko (v prihodnje) nadomestila omrežji Facebook in Vine. Baza Povia, ki še ni upihnil prve svečke, je velika za polovico slovenskih uporabnikov Twitterja. "Večina uporabnikov je iz slovenskega okolja," pove član ekipe Povia Matevž Petek, tri četrtine uporabnikov pa je mlajših od 24 let. Spola sta v podobnem razmerju.

Uspeh, ki ga je ekipa dosegla na domačih tleh, si želijo ponoviti tudi v tujini, njihove moči pa so uperjene predvsem na ZDA, Kalifornijo. "Ekipo povečujemo in jo selimo v ZDA, natančneje v Silicijevo dolino," dodajajo. "Cilj je postati ena glavnih družbenih aplikacij na globalni ravni," želijo pa si, da bi obstoječi uporabniki svojim prijateljem sami predlagali aplikacijo: "Torej največ stavimo na ustno izročilo."

Vert živi od recenzij Aplikacija Vert je tista, ki je prepričala Apple – uvrstil jo je v kategorijo najbolje oblikovanih aplikacij za iOS7. Vert omogoča pretvarjanje več kot 900 enot v 33 kategorijah: "Sliši se veliko, morda se komu zdi nepotrebno in konfuzno. A posebnost Verta je ravno izjemna fleksibilnost vmesnika: popolnoma ga lahko personalizirate," pravi Katarina Lotrič. Njihovi glavni uporabniki so Američani, ki so si aplikacijo kar nekajkrat naložili, saj so trenutno "na nižji petmestni številki". Želijo si seveda še večje številke, prihodnje leto merijo na šestmestno.

Posebnost ekipe Verta je tudi ta, da jim je uspelo brez finančnega vložka. "Aplikacija živi od recenzij," zavedajo pa se, da ne more večno živeti le od tega, zato dajejo poudarek na co-branding, specializirane bloge in sodelovanje s potencialnimi partnerji. Od splavitve je Vert doživel že nekaj premišljenih nadgradenj: "Dodatno smo izboljšali uporabniški vmesnik ter grafiko, iskalno vrstico, bolj radiantne teme, po novem pa lahko uporabnik sam določi zagonsko okno Verta."

Adora vstopa v tujino Kristjan Košič, Boštjan Arzenšek, Andraž Leitgeb, Zedin Salkanović in Saša Kuhar tvorijo ekipo, ki bo spreminjala prihodnost v zdravstvu. Gre za ekipo, ki je na letošnjem Imagine Cupu v Sankt Petersburgu zasedla drugo mesto v najprestižnejši tekmovalni kategoriji Inovacije, nedavno se ji uspelo prebiti med finaliste tekmovanja v organizaciji EIT ICT Labs. S svojo Adoro, kirurgovim osebnim asistentom, se želijo povezati z regijskimi bolnišnicami v Avstriji in Nemčiji in opraviti čim več kliničnih testiranj, ki bodo njihove rešitve certificirale kot programsko in zdravstveno rešitev, ki na trg prihaja leta 2015.

Ekipo bodo povečali po potrebi, pravi Kristjan Košič, vzporedno s kliničnimi testiranji se bo povečala ekipa strokovnjakov, domenskih ekspertov, ki dajejo mnenja in napotke končnih uporabnikov. "Nekaj zadev je treba dograditi in razviti glede na želje, ki smo jih dobili pri zadnjih testiranjih v Mariboru," razmišlja Košič. Pri delu pa raje delajo preverjene korake, da zadostijo manjšim interesentom, nato pa preidejo na večje. Januarja bodo ustanovili tudi podjetje, katerega sedež bo na Tovarni podjemov, ki jim veliko pomaga pri aktivnostih podjetja.

Tripotnik: ključ do nižjih stroškov za promet Velike načrte pa ima tudi ekipa Tripotnika (trikotnik optimalne poti), ki svoji mobilni aplikaciji pravi kar alter-eko kalkulator. Danes je vse bolj v ospredju ekološki način vožnje, pri potovanju pa obstajajo alternativne poti in alternativna prevozna sredstva. "Ta trajnostni ozir smo poimenovali EnQ, količnik okoljske in energetske inteligentnosti," pravijo člani Tripotnika. Z zmanjševanjem stroškov, k čemur spadajo nižje emisije CO2 in stroški za promet, si zvišujemo svoj EnQ.

Aplikacija je v času svojega obstoja zabeležila 3862 preračunov oziroma uporab, naložilo si jo je 334 uporabnikov, prek spletnega naslova Tripotnika, ki ponuja nalaganje aplikacije za Applove uporabnike, pa več kot 1400 uporabnikov. In še o načrtih: želijo si krepitve na tujih trgih, predvsem v Severni Ameriki, Evropski uniji in na Japonskem, obenem pa poiskati partnerja za nadaljnji razvoj, razvoj funkcionalnosti "Vdelaj", s katero bodo lahko zunanje storitve prek vtičnika uporabljale Alter-Eko Kalkulator , ter trikratno povečanje števila uporabnikov in doseg 50-odstotnega deleža tujih uporabnikov.

"Potrudili se bomo, da za nov koledar izve ves svet" V App Storu je od sredine poletja 2012 na voljo tudi CircleTime, ki ga je nagradila tudi GZS. Čeprav si jo je od takrat naložilo že več kot osem tisoč uporabnikov, od tega približno odstotek predstavljajo domači uporabniki, je to število po besedah ekipe pod pričakovanji: "Vseh prodanih naprav iOS je do danes po vsem svetu že več kot 700 milijonov." CircleTime je "prvi krožni in hkrati vrtljivi koledar", v njem pa so dnevi nanizani zaporedno na krožnici, ki jo lahko vrtimo in se tako premikamo po času naprej in nazaj. Dnevi si vedno sledijo zvezno tudi med prehajanjem med meseci ali leti. Ekipa je pri njenem ustvarjanju izhajala predvsem iz dejstva, da je naš čas pogojen iz ciklov v naravi, ki jih pogojuje kroženje Zemlje okoli Sonca in Lune okoli Zemlje. Za zdaj je na voljo le za operacijski sistem iOS, v letu 2014 načrtujejo še različico za OS Android.

Ob naslednjih posodobitvah imajo pripravljene nove funkcije, leta 2014 pa bodo vso energijo usmerjali predvsem v oglaševanje: "Naša naloga ni lahka. Vendar se bomo potrudili, da za nov koledar izve ves svet." Želijo si, da bi koledar CircleTime prinašal toliko finančnih sredstev, "da bi lahko v ekipi zaposlili nekaj izredno nadarjenih posameznikov ter jim omogočili razvoj svojih idej in jim dali možnost izkazati se v delu, ki jih navdihuje. To bi pomenilo izvedbo nekaterih zelo zanimivih projektov in uresničitev zastavljenih ciljev," dodaja Dejan iz ekipe CircleTime.

Ne spreglejte