Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
15. 11. 2012,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

delavci Apple

Četrtek, 15. 11. 2012, 9.18

8 let

Prvih deset tisoč Foxbotov nadomestilo Foxconnove kitajske delavce

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tehnološki napredek, optimizacija proizvodnje, izboljšanje delovnih pogojev, vse to ali nič od naštetega? Kakor se vzame ... Delovnih mest bo zato gotovo manj.

Kako še dodatno znižati stroške dela, se sprašujejo (tudi) v tajvanskem podjetju Foxconn, ki je zaslovelo ne le po tem, da so pogodbeni izvajalec za veliko znanih in zvenečih imen informacijske in komunikacijske tehnologije, temveč tudi po obtožbah o izkoriščanju delavcev predvsem v obratih na Kitajskem. Povpraševanje po delu presega ponudbo, pravijo v Foxconnu Foxconn sicer poudarja, da so vrste Kitajcev, ki bi radi delali pri njih, dolge in nepregledne, kajti, resnici na ljubo, veliko kitajskih delodajalcev ponuja še slabše pogoje dela in še nižje plače. A delavci so vendarle ljudje, ki, ko se jim jeza in nezadovoljstvo nakopičita, pač povedo, kaj mislijo.

Dve muhi na en mah: ne le, da so roboti cenejši, ker ne zahtevajo plačila za svojo delo, temveč se tudi ne pritožujejo nad ukazi in delovnimi razmerami. Roboti vedno cenejši Ideja sicer ni nova in marsikje so pri rutinskem delu roboti že uspešno zamenjali človeške roke (ki se med enoličnimi in ponavljajočimi opravili, ki niso najbolj primerna za človeški značaj, motijo bolj kot programirani robot). Kar pa je morda novo, je, da so cene zmogljivih robotov že tako padle, da je danes mogoče dobiti kar dobro robotsko zverino za ceno že spodobno visoke letne plače enega ali dveh kitajskih delavcev. Strošek letnega vzdrževanja robota je po tem gotovo nižji od naslednje letne plače taistega delavca, ki ga bo robot nadomestil. Številke so neizprosne, kapitalizem pa tudi (ali še bolj). Do konca leta predvidoma še 20 tisoč Foxbotov Foxconnova uprava se je zato po nedavnih delavskih uporih na Kitajskem gotovo še lažje odločila, da bodo nekatere svoje delavce nadomestili z roboti. Deset tisoč novih "sodelavcev", ki so jih poimenovali Foxbot kot besedno igro med imenom podjetja in robotom, naj bi že tiho in brez ugovora prevzelo svoje delovne naloge v enem od obratov, še dvakrat toliko pa naj bi jih "zaposlili" do konca leta še v nekaterih obratih. Foxbote proizvaja sam Foxconn, o njih pa ne želi preveč govoriti, saj gre, kot pravijo, za poslovno skrivnost. Prej pripomoček, zdaj pa nadomestek Foxconn je že prej uporabljal precejšnjo stopnjo avtomatizacije v svojih proizvodnih procesih, a tokrat ne gre več zgolj za dopolnjevanje človeškega dela z roboti, temveč za popolno nadomeščanje delavcev z roboti. V Foxconnu so prepričani, da bodo s tem vsaj nekoliko izboljšali delovne razmere za svoje zaposlene. Verjetno res, vsaj za tiste od trenutno 1,2 milijona zaposlenih, ki bodo po robotizaciji še ohranili svoja delovna mesta.

Ne spreglejte