Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
16. 9. 2024,
19.44

Osveženo pred

4 ure, 24 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Natisni članek

oglasi YouTube

Ponedeljek, 16. 9. 2024, 19.44

4 ure, 24 minut

Prihaja še več reklam: je plačilo za YouTube za mnoge le še vprašanje časa?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,79
YouTube, oglasi | Oglasi, ki jih ni mogoče preskočiti, so za mnoge glavni razlog, zaradi katerega razmišljajo o naročnini na YouTube Premium ali pa so jo že sklenili. Premijska različica oglasov na YouTubu namreč ne pozna.  | Foto Shutterstock

Oglasi, ki jih ni mogoče preskočiti, so za mnoge glavni razlog, zaradi katerega razmišljajo o naročnini na YouTube Premium ali pa so jo že sklenili. Premijska različica oglasov na YouTubu namreč ne pozna.

Foto: Shutterstock

Pri YouTubu si res močno želijo, da bi se več uporabnikov odločilo za naročnino na storitev YouTube Premium, ki med drugim odstrani oglase med in pred videoposnetki, v Sloveniji pa stane 7,19 evra na mesec. Še en dokaz za to so novi oglasi, ki se pojavijo takrat, ko uporabnik med predvajanjem videoposnetka pritisne gumb za pavzo. YouTube je v zadnjih dveh letih sicer uvedel oziroma preizkušal več različnih med uporabniki izrazito nepriljubljenih načinov, kako čim več ljudi prisiliti v gledanje oglasov oziroma plačevanje naročnine za premijsko različico.

Susan Wojcicki
Novice Umrla je nekdanja direktorica YouTuba Susan Wojcicki

Več razjarjenih uporabnikov je v zadnjih dneh poročalo (vir, vir), da so med začasno prekinitvijo predvajanja videoposnetka na YouTubu na televiziji zagledali oglas, ki je zasedel desno stran zaslona, predvajalnik videoposnetkov pa se je skrčil:

"Pavzirani oglasi"

Gre za tako imenovani "Pause Ads", nov format prikazovanja oglasov na TV-zaslonih, ki ga je YouTube uradno napovedal že maja 2023 (vir), od takrat pa ga je preizkušal v zelo omejenem obsegu. Zdaj se je prvič zgodilo, da so nanj naleteli tudi naključni uporabniki, ki naj ne bi bili obveščeni o tem, da so preizkusni zajčki za YouTube. 

Kot piše tehnološki portal Android Authority, se prikazovanje oglasov v času, ko je predvajanje videoposnetkov začasno zaustavljeno, sicer še vedno ne pojavi vedno, saj so uporabniki do zdaj poročali samo o enem oglaševalcu, in sicer verigi prodajaln krofov Dunkin' Donuts. 

Najverjetneje je sicer samo še vprašanje časa, kdaj bo tovrstne oglase videlo več uporabnikov. Večini se namreč že prikazuje druga vrsta oglasov, ki jo je YouTube prav tako napovedal maja lani.

Naročniška storitev Premium je za YouTube potencialna zlata jama. Spletna stran ima namreč več kot 2,2 milijardi uporabnikov, naročnino na YouTube Premium pa jih plačuje manj kot pet odstotkov.  | Foto: Matic Tomšič Naročniška storitev Premium je za YouTube potencialna zlata jama. Spletna stran ima namreč več kot 2,2 milijardi uporabnikov, naročnino na YouTube Premium pa jih plačuje manj kot pet odstotkov. Foto: Matic Tomšič

Gre za 30-sekund trajajoče oglase, ki jih ni mogoče prekiniti, predvajajo pa se pred začetkom videoposnetkov, za katere YouTubov algoritem presodi, da spadajo med potencialno najbolj zaželene in zanimive vsebine. 

YouTube
Novice Vrag je vzel šalo: tudi v Sloveniji blokada YouTuba

Pri YouTubu si res zelo želijo, da jim začnete plačevati

Pri YouTubu so v zadnjih letih močno okrepili prizadevanja, da bi se več uporabnikov odločilo za naročnino na YouTube Premium, plačljivo storitev, ki med glavne adute prišteva tudi odsotnost oglasov med predvajanjem videoposnetkov, oziroma zaostrili boj proti najrazličnejšim metodam za blokiranje oglasov.

Naročnina na storitev YouTube Premium v Sloveniji stane 7,19 evra mesečno oziroma nekaj več kot 86 evrov letno.

YouTube je uporabnike o sklenitvi naročnine, ki jo po zadnjih javno dostopnih podatkih iz februarja letos plačuje več kot sto milijonov ljudi, v preteklih dveh letih poskusil prepričati zlepa ali zgrda:

- Z blokado predvajalnika videoposnetkov v spletnih brskalnikih z nameščenim vtičnikom za blokiranje oglasov. To metodo je YouTube kasneje brez pojasnila najverjetneje ukinil, saj uporabniki o njej več ne poročajo. YouTube je opozorilo, da bo predvajanje videoposnetkov onemogočeno, dokler ne odstranijo ali izklopijo vtičnika za blokiranje oglasov oziroma YouTuba dodajo na seznam izjem, ki lahko predvajajo oglase, prikazoval tudi uporabnikom v Sloveniji.

YouTube | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

- Letos je YouTube začel preizkušati način, kako se orodjem za blokiranje oglasov izogibati tako, da oglase integrira neposredno v videoposnetke in jih ne predvaja zgolj iz drugega vira takrat, ko to določi časovni žig v videoposnetku.

- YouTube je preizkušal format oglaševanja, ki pred videoposnetkom ne bi predvajal le enega ali dveh, temveč tudi do deset in več oglasov (primer v spodnjem videoposnetku).

- V določenih primerih je najvišja kakovost videoposnetkov, ločljivost 4K oziroma 2160p, zaklenjena. V tej kakovosti lahko videoposnetke predvajajo le tisti uporabniki, ki so naročeni na storitev YouTube Premium (spodnja fotografija).

YouTube | Foto: Reddit Foto: Reddit

 

Ne spreglejte