Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
23.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo tablica tablični računalnik

Četrtek, 14. 3. 2013, 23.06

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Toshiba AT300-105

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svež veter z japonskega otočja. Toshiba je prekosila pričakovanja in dostavila zanimivo ter zmogljivo tablico. Smetane na vrhu sicer ne doseže, povprečnega uporabnika pa bo več kot zadovoljila.

Dandanes se po prodajalnah z elektroniko valja na kupe raznoraznih tabličnih računal. Segajo od priznanih in uveljavljenih znamk pa do brezimnežev iz nikoli slišanih kitajskih zaselkov. Ker so si po zunanji podobi bolj kot ne vsi precej podobni, ima skoraj vsak od njih v žepu kakšen skriti adut, ki bi ga ločil od množice. Nekateri upe polagajo na pravljične številke pri zaslonski ločljivosti, drugi se bolj posvetijo procesorskemu navijanju, tretji pa se želijo do krone dokopati z uravnoteženo vsestranskostjo.

Ob vstopu na tablični trg se je japonska Toshiba tako odločila, da bo stranke poskušala privabiti s kombinacijo kompaktnosti, izjemne povezljivosti ter predvsem ugodne cene. Predvsem zaradi želje po doseganju zadnje so njihovi prvi tovrstni produkti žal trpeli na nekaterih drugih področjih, kot sta kakovost izdelave in strojna moč. Lastnosti, ki sta za marsikaterega uporabnika še kako pomembni. Posledično so njihove tablice obtičale na trgovinskih policah, kjer se jih je dotaknila le snažilka, ko je z njih brisala prah. Tekmeci so bili preprosto premočni.

Veselo na delo Znanstveniki so tako ponovno zavihali rokave, staknili glave in po mesecih mukotrpnega garanja naposled obelodanili nedomiselno poimenovano ploščico AT300-105. Naj vas ime ne zavede, ne gre za nikakršno vojnozvezdno bojevniško ladjo ali terminatorja naslednje generacije, temveč za klasičnega, črno obarvanega 10-palčnega tabličnika elegantnih linij, ki se namerava zoperstaviti najboljšim. Lažje reči kot storiti, tako da kar poglejmo, kako jo je odnesel v praktičnem preizkusu.

Pri Toshibi zatrjujejo, da so pri novi napravi odvrgli vse, kar je bilo slabega, in gradili na stvareh, ki so bile deležne hvale. Na prvi pogled in otip je videti, da njihova beseda drži. Tablica je namreč v dobri formi in ne nosi nikakršnih odvečnih gramov, s slabimi devetimi milimetri debeline pa velja tudi za eno najtanjših. Oklep je trdno in dobro privijačen skupaj, uporabljeni materiali pa so kvalitetni. Rob je v celoti obdan z aluminijem, hrbtišče je matirano za boljši oprijem, zaslon pa prekriva odporno steklo Gorilla Glass.

Povezani v svet na tisoč in en način Japonci so vedno veliko stavili na povezljivost in nič drugače ni z njihovo najnovejšo stvaritvijo. Poleg standardnega priključka za slušalke in mikrofon se lahko pobaha še z vratci microUSB, izhodom microHDMI in celo režo SDXC. Ta sicer ni ravno najbolj pogost pojav pri tablicah, je pa nedvomno zelo koristna. Ne samo, da omogoča ugodno razširitev spomina (v tem primeru do 128 GB), ampak lahko služi tudi kot bralnik in pregledovalnik spominskih kartic drugih naprav, kot so fotoaparati, kamere in podobno.

Dobro je poskrbljeno tudi za brezžično povezovanje s svetom. V tablici sta skrita sprejemnika Wi-fi in Bluetooth 3.0, omislite pa si lahko tudi različico 3G, v kateri se tako najde še predalček za SIM-kartico. Na drugi strani pa je žal nerazumljeno izostal trenutno zelo aktualni NFC (podpirajo ga že tudi nekateri slovenski prodajalci). Napravi to sicer vrednosti ne zniža pretirano, je pa vseeno škoda, saj posledično deluje manj pripravljena na prihodnost.

Gigaherci in gigabajti Če ploščati abak razpolovimo, nas v notranjosti pozdravi nadvse zmogljivo drobovje. Nvidiin štirijedrni procesor Tegra 3 ob spremstvu gigabajta delovnega pomnilnika umirjeno teče pri taktu 1,3-gigahercev, za potrebe hrambe pa je pridodan še spominski modul s 16 oziroma 32 gigabajti. Številke niso občudovanja vredne zgolj na papirju, ampak se lepo prenesejo tudi v prakso. Tablica zmore namreč prebaviti še tako požrešno igro ali program, spletne strani se obračajo naravnost bliskovito, videoposnetki pa se tudi v najvišjih ločljivostih sučejo brez zatikanj.

Ločljivost ostanek preteklosti Ob vsem povedanem je zatorej toliko večja škoda, da pri Toshibi niso pokazali enake vneme pri izbiri zaslona. Z njim sicer ni nič pretirano narobe, le njegova ločljivost ni na ravni, kot bi ob visoko zastavljenih ciljih pričakovali.

Dosega namreč le 1280 x 800 slikovnih pik, kar je nič več in nič manj kot nekaj palcev manjši Googlov Nexus 7. Velikostno primerljiva Asus TF700 in Applov iPad četrte generacije (ter tudi tretje) na tem področju ponudita veliko več, zaradi česar AT300 avtomatično pade razred nižje. Je pa ob tem potrebno dodati, da so barve zelo živahne in nasičene, pohvalo pa si zasluži tudi izjemna osvetlitev, ki botruje dobri razločnosti slike celo na močnem soncu.

Manjše graje si poleg ločljivosti zaslužita starejši operacijski sistem Android 4.0 in ne najboljša avtonomija baterije. Slednja se sicer dobro drži, vse dokler tablico uporabljamo zgolj za prečesavanje interneta, branje elektronskih 'bukel' in pošiljanje e-pisem, ko pa poženemo film ali – bognedaj – igro, začne virtualni merilec hitro upadati. Brez polnilca tako le redkokdaj zdržimo oglaševanih devet in več ur.

Prestol ostaja nedotaknjen Če zaključim, je Toshiba sestavila zelo spodobno tablico, ki pa ji na koncu malce zmanjka, da bi s prestola zrinila vladajoče elektronske ploščke Appla, Asusa in Googla. Z močnim procesorjem, elegantnim stasom in nenadkriljivo povezljivostjo za svojo ceno ponudi veliko, k splošni vsestranskosti pa dodatno pripomoreta še spredaj in zadaj nameščeni kameri, ki sprejemljivo ovekovečita vesele (in po potrebi tudi manj vesele) družinske dogodke (dokazno gradivo je avtor v svoji zmedenosti žal izgubil, tako da bo treba verjeti na besedo). Le v temi je zanju škoda energije, saj zmoreta skupaj spacati le nerazločne zmazke.

Toshibini snovalci iz generacije v generacijo pokažejo opazen napredek in do popolnega uspeha jih zdaj loči le še nekaj korakov. Mednje na prvem mestu spada vključitev visokoločljivostnega zaslona, ki je dandanes na prenosnih napravah vedno bolj prisoten. Kmalu se bo namreč bohotil že na manjših tablicah in telefonih, tako da bo na 10-in-več-palčnežih že obvezna oprema. Škoda, ker jim ga ni uspelo strpati že v ohišje sedanje generacije. Ah ja, vsega pač ne moremo imeti.

Končna ocena: 8

Specifikacije: Dimenzije: 260 mm x 179 mm x 8,9 mm Teža: 593 g Procesor: štirijedrni 1,3GHz Nvidia Tegra 3 Delovni pomnilnik: 1 GB DDR3 Shranjevanje podatkov: 16/32 GB Operacijski sistem: Android 4.0 ICS Povezljivost: GPS, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n Zaslon: 10.1-palčni TruBrite WXGA (1280 x 800) Fotoaparat in kamera: 5 MP zadaj, 2 MP spredaj Baterija: Li-ion (cca. 8 ur) Priključki, vhodi, izhodi: micro-USB, micro-HDMI, SDXC reža za kartice

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte