Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
11.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Microsoft

Torek, 21. 5. 2013, 11.01

8 let

Novi Xbox bo za Microsoft več kot le igralna konzola

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Microsoft bo danes zvečer predstavil prenovljeno igralno konzolo Xbox, ki na trg prihaja osem let po zadnji različici. Ali bo ameriški velikan upravičil velika pričakovanja igričarskih navdušencev?

Konkurenca v industriji računalniških iger je huda, saj se podjetja borijo za delež več kot 50 milijard evrov dobička letno, od česar proizvajalci konzol in iger zanje ustvarijo približno 42 odstotkov. Največja tekmeca novega Xboxa bosta Sonyjev PlayStation 4 in Nintendov Wii U. Microsoft se bo moral spopasti tudi z vedno večjo priljubljenostjo spletnih iger, ki počasi izpodrivajo igralne konzole. Prodaja konzol namreč upada, hitro pa raste delež ljudi, ki igre igrajo na pametnih mobilnikih, tabličnih računalnikih in družabnih omrežjih. Strateško orožje v boju s konkurenco Xbox za ameriškega tehnološkega velikana sicer ni ključen finančni dejavnik. Čeprav bo Microsoftova enota za zabavo in naprave letos prvič dosegla prodajo v vrednosti osem milijard evrov, to pomeni le polovico prodaje enote za Windowse. Poleg tega je tudi precej manj dobičkonosna, v povprečju pridela 15-odstotni dobiček, medtem ko enoti za Windowse in Office okoli 60-odstotnega. Nova konzola bo ključni košček strateške sestavljanke Microsofta v boju s konkurenco, predvsem Googlom, Applom in Amazonom. Svetovni tehnološki velikani se namreč že leta borijo za osrednji položaj v življenju potrošnikov, saj želijo svoje izdelke čim bolj vključiti v njihova življenja in tako zavzeti čim več njihovega časa. Microsoft bo zato verjetno meril na veliko trgov hkrati in nagovarjal tako ljubitelje iger kot televizijske gledalce in glasbene navdušence.

Integracija, povezljivost in ekskluzivne vsebine Ljubitelji iger sicer novi Xbox nestrpno pričakujejo, saj je prejšnji model izšel že davnega leta 2005. In ravno zato, ker so imeli pri Microsoftu celih osem let za razvoj, so pričakovanja uporabnikov – pa tudi vložek za ameriško družbo – toliko večja.

Poznavalci tako pričakujejo vrsto izboljšav, od večje integracije s televizijskimi sprejemniki in povezovanja z mobilnimi napravami do dostopa do novih in ekskluzivnih vsebin. Po nekaterih napovedih naj bi bilo mogoče menjati programe ali kupovati filme z zamahom roke prek senzorja Kinect. Govori se tudi o SmartGlassu, Microsoftovi aplikaciji za povezovanje Xboxa z mobilnimi napravami.

Že zdaj lahko sicer uporabniki prek Xboxa dostopajo do spletne filmske baze Netfix, Microsoft pa je pred kratkim odprl tudi svoj studio za pripravo ekskluzivnih vsebin. Nova naprava bi tako lahko postala vstopni portal do veliko več kot le iger. Microsoft je namreč Xbox oblikoval tako, da ne bi bil zgolj še ena konzola, ampak središče dnevne sobe in vir zabave za vso družino.

Ne spreglejte