Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
5. 11. 2013,
16.08

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nikon fotoaparat

Torek, 5. 11. 2013, 16.08

5 let, 8 mesecev

Nostalgija je v modi

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nikonov nov fotoaparat z oznako Df meri predvsem na tiste, ki želijo sodobno tehnologijo, a se jim kolca po starih dobrih časih, in tiste, ki še imajo kakšen več desetletij star Nikonov objektiv.

Danes predstavljeni novinec japonskega proizvajalca že na prvi pogled diši po nekem preteklem času, a ne zaradi svojih tehničnih značilnosti. Marsikateri njegov gradnik, vključno s tipalom ločljivosti 16,2 milijona točk, je enak kot pri enem od paradnih modelov D4, Df pa se med drugim ponaša tudi z naprednim sistemom za samodejno ostrenje, širokim razponom občutljivosti in 3,2-palčnim zaslonom TFT. Nova moč v navidezno malo starinski preobleki Obenem je zunanja podoba Nikonovega novega aparata, katerega prodaja se bo v Sloveniji, enako kot drugod po svetu, začela 28. novembra, taka, kot je bila (in je dolgo nismo videli) na kakšnem več desetletij starem predhodniku. A ko ga vzamemo v roko, začutimo pomembno razliko od predhodnikov: na Japonskem narejeni Nikon Df je najmanjši in najlažji fotoaparat formata FX, tehtnica pokaže samo 765 gramov. Podaljšano življenje za stare objektive Nostalgiki, ki imajo še kakšen star Nikonov izmenljivi objektiv z bajonetom F, bodo gotovo z veseljem prebrali, da bodo na novem ohišju lahko uporabljali tudi svoje stare ljubljenčke. Toda zaradi tega ne bodo mogli, vsaj v Sloveniji ne, računati na prihranek pri nakupu novega aparata Nikon Df, saj bo pri nas naprodaj izključno skupaj z objektivom AF-5 Nikkor 50 mm f/1.8G Special Edition.

Priporočena maloprodajna cena paketa, v katerem bo med drugim tudi torbica, bo tako za črno kot tudi srebrno izvedbo v Sloveniji en evro manj kot tri evrske tisočake. Za primerjavo, v ZDA ga bodo po za zdaj neuradnih napovedih ponujali tudi samostojno, paket z objektivom pa bo, prav tako neuradno, imel predvidoma enako številko na nalepki s ceno – a tokrat v ameriških dolarjih, kar je v evrih za približno četrtino manj. Žal precej običajna praksa, da pri nas tovrstni izdelki stanejo toliko evrov kolikor v ZDA dolarjev. Konec meseca bomo videli, ali bo tako tudi pri novem Nikonovem fotoaparatu. Butični model Ne ravno nizka cena bi lahko prestrašila vsaj del ciljne publike, mlade, ki se obračajo k starim fotografskim tehnikam in navadam, a pri Nikonu so prepričani, da bodo vsi tisti, ki iščejo spoj sodobne tehnologije in retro podobe, z veseljem izbrali model Df. Podobno razlagajo tudi nekoliko nenavadno poslovno odločitev, da Nikon Df ne omogoča snemanja videa, kljub temu da bi njegova strojna oprema to zagotovo lahko omogočala. Pri modelu Df je poudarek na konceptu in filozofiji fotografiranja, kot smo ju nekoč poznali, ne toliko na funkcijah, so pojasnili.

Skladno s tem novega Nikona ne bo mogoče najti v prav vsaki trgovini s fotografsko opremo, temveč le pri izbranih dobaviteljih. Dokaz več, da ne gre za model, ki nagovarja množice, temveč za svojevrsten butični model. V slovenski podružnici Nikona poudarjajo, da ni hvaležno napovedati prodajnih rezultatov, a je njihova ocena, da bo v prvem mesecu prodaje, to je ravno v obdobju prednovoletne nakupovalne mrzlice, Nikon Df našel okoli sto novih slovenskih lastnikov.

Ne spreglejte