Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2023,
6.44

Osveženo pred

11 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

chatGPT naložba vlaganje kriptovalute bitcoin PR članek

Sreda, 24. 5. 2023, 6.44

11 mesecev

Napoved cene bitcoina v obdobju 2023–2032. Kaj pravi ChatGPT?

Oglasno sporočilo

Leta 2008 je anonimna oseba ali skupina posameznikov pod psevdonimom Satoshi Nakamoto svetu predstavila bitcoin – digitalno valuto, ki je revolucionirala svet financ. Kot odgovor na svetovni finančni zlom se je bitcoin rodil iz želje po ustvarjanju decentralizirane in pregledne oblike denarja, neodvisne od tradicionalnih finančnih institucij. Od takrat sta njegova priljubljenost in tržna kapitalizacija le še eksponentno naraščali, bitcoin pa je postal ena najbolj priljubljenih investicij tako med malimi kot institucionalnimi vlagatelji.

bitcoin-napoved-s-chatgpt | Foto: Adobe Stock Foto: Adobe Stock

Seveda pa je pri tako nestanovitnem in tveganem sredstvu, kot so kriptovalute, težko napovedati vrednost. Konec koncev je ravno ta nestanovitnost ena glavnih privlačnosti za investitorje, ki se v pričakovanju naslednjega desetletja trgovanja s kriptovalutami sprašujejo: Koliko bo znašala cena bitcoina čez dve leti, pet ali deset let? In kateri dejavniki bodo vplivali na ceno od leta 2023 do 2032? V tem prispevku bomo raziskali nekatere gospodarske trende, ki bi lahko oblikovali trajektorijo bitcoina v teh prihodnjih letih, in razpravljali o tem, kako lahko uresničite strategije, ki temeljijo na napovedih o njegovi stabilnosti.

Ker je napovedovanje cene kriptovalut zelo zapleten proces, smo za pomoč prosili umetno inteligenco – slavnega klepetalnega robota Chat GPT, ki ima sposobnost analize preteklih podatkov, prepoznavanja vzorcev in ustvarjanja vpogledov, na podlagi katerih podaja utemeljene napovedi. Skupaj z njim vas bomo popeljali skozi popolnoma izmišljen scenarij, v katerem si bomo predstavljali vrednost bitcoina od leta 2023 in vse do 2032.

Kaj je ChatGPT in kako se uporablja?

Umetna inteligenca je nova vroča stvar in Chat GPT je od svojega nastanka novembra 2022 njen paradni konj. Ta na dialogu temelječ klepetalni robot je samo v prvih petih dnevih zabeležil kar milijon uporabnikov. Za primerjavo: Netflix je za to potreboval 3,5 leta, Facebook pa deset mesecev.

ChatGPT je z zagotavljanjem bolj interaktivne in dinamične izkušnje korenito spremenil pogovorno umetno inteligenco. Poganja ga model strojnega učenja, imenovan GPT-3, ki ga je razvil OpenAI in velja za enega najnaprednejših modelov NLP do zdaj. V nasprotju s tradicionalnimi klepetalnimi roboti z vnaprej pripravljenimi odgovori lahko ChatGPT z globokim razumevanjem jezikovnih vzorcev in konteksta ustvarja kontekstualne, tekoče in skladne odgovore. Od pisanja poezije, esejev in govorov pa do kodiranja programov in marketinga – vse to lahko ChatGPT opravi namesto vas. Spodaj predstavljamo pet zanimivih in raznolikih primerov uporabe.

Primeri uporabe ChatGPT

1. Pisanje življenjepisa ali motivacijskega pisma

Verjetno najbolj zoprn del iskanja službe je sestavljanje kakovostnega življenjepisa in motivacijskega pisma, s katerim boste prepričali potencialnega delodajalca, da ste ravno vi prava izbira. S ChatGPT lahko v le nekaj sekundah sestavite dobro strukturiran in učinkovit življenjepis in/ali motivacijsko pismo. S svojimi sposobnostmi obdelave naravnega jezika lahko ChatGPT predlaga udarne stavke, svetuje glede strukture in oblikovanja ter posameznikom pomaga izstopati na konkurenčnem trgu dela.

2. Kodiranje

Kodiranje je lahko zapleteno in dolgotrajno opravilo, vendar ChatGPT poenostavi postopek v realnem času. Razvijalci lahko poiščejo navodila za izzive kodiranja, prejmejo predloge za optimizacijo svoje kode ali pa se celo dogovorijo o inovativnih rešitvah tehničnih težav. Sposobnost ChatGPT, da razume programske jezike, omogoča programerjem pisanje čistejše in učinkovitejše kode.

Pomaga vam lahko pri pisanju in odpravljanju napak v kodi ter tudi pri razvoju iger, aplikacij in spletnih strani.

3. Ustvarjanje oglaševalske kampanje za vaše podjetje

Ustvarjanje učinkovitih oglaševalskih kampanj je v današnjem zelo konkurenčnem svetu prava umetnost. ChatGPT sodeluje s tržniki in oglaševalci, ponuja vpogled, ustvarja kreativne ideje in pomaga razvijati prepričljiva sporočila. Z analizo tržnih smernic in preferenc potrošnikov ChatGPT vašemu podjetju omogoča, da oblikuje prepričljive kampanje, ki pustijo trajen vtis na ciljno občinstvo.

Namig: Če želite logotip ali kakršnokoli vizualno podobo glede vašega podjetja, vam lahko pri tem pomaga chatbot Midjourney, ki ustvarja slike iz besedilnih opisov.

4. Pisanje eseja ali poezije

Umetnost pisanja poezije in esejev zahteva navdih in ustvarjalnost. ChatGPT vam bo v pomoč pri ustvarjanju pesmi, saj ponuja ustvarjalne pobude, predloge za rime in pomaga pri oblikovanju celotne strukture. Ne glede na to, ali gre za izkušenega pesnika, ki išče navdih, ali začetnika, ki skuša napisati svoj prvi verz, ChatGPT deluje kot koristna muza.

Napišite mu, naj napiše pesem o umetni inteligenci v slogu Franceta Prešerna ali sestavi oris drame glede para, ki se prepira v Hoferju v stilu Shakespearja.

5. Ustvarjanje receptov

Kje ste, kulinariki? ChatGPT se lahko izkaže kot pravi kulinarični genij, ki vam odpre svet okusov in inovativnih receptov. S predlogi edinstvenih kombinacij sestavin, pomočjo pri razvoju receptov in upoštevanjem prehranskih omejitev ChatGPT spodbuja ustvarjalnost v kuhinji. Tako začetniki kot profesionalni kuharji se lahko zanesejo na kulinarično znanje ChatGPT in ustvarijo slastne jedi, ki presenetijo in navdušijo.

Imate v hladilniku naključne sestavine in ne veste, kako jih uporabiti? Vpišite jih v ChatGPT in podal vam bo recept za jedi, ki jih lahko ustvarite iz sestavin, ki jih imate na voljo.

Napovedovanje cene bitcoina s pomočjo ChatGPT

ChatGPT lahko z analizo velikih količin podatkov prepoznavajo vzorce in oblikujejo napovedi, zato ima potencial postati močno orodje v svetu financ in naložb. Da bi lažje razumeli napovedi cene bitcoina, pa moramo najprej razumeti dejavnike, ki vplivajo na ceno.

  • Tehnološki razvoj: Nadgradnje sistema, rešitve za skalabilnost, varnostne izboljšave in razvoj novih funkcij lahko vplivajo na razpoloženje na trgu in pričakovanja glede prihodnje adopcije bitcoina.
  • Regulatorni okvir: Vladne regulacije v zvezi s kriptovalutami lahko bistveno vplivajo na napovedi cen, saj jasnost in podporni predpisi lahko povečajo institucionalno sprejetje in zaupanje vlagateljev oz. obratno.
  • Ekonomski trendi: Širši gospodarski dejavniki, kot so stopnje inflacije, obrestne mere, gospodarska stabilnost in nihanja valut. Gospodarski dogodki, denarne politike in makroekonomski kazalniki lahko vplivajo na privlačnost bitcoina kot hranilnika vrednosti ali alternativne naložbe, kar vpliva na napovedi cene.
  • Tržno povpraševanje: Večja adopcija trgovcev in institucij, pozitivno razpoloženje na trgu in širša dostopnost lahko spodbudijo povpraševanje in potencialno zvišajo cene in obratno.
  • Konkurenca: Na svetu je danes ogromno kriptovalut. Če nova kriptovaluta ponuja naprednejšo tehnologijo, varnost ali uporabnost, bi dominacija bitcoina lahko bila ogrožena, kar bi vplivalo na njegovo ceno.

Napoved ChatGPT za bitcoinovo ceno v obdobju 2023–2032

2023: Pričakujte, da bo napredek tehnologije še naprej vplival na uporabnost in varnost bitcoina, kar bi lahko vplivalo na njegovo ceno.

Bitcoin, katerega cena je konec leta 2022 znašala 26.894,30 dolarja, doživlja zmerno rast in končuje pri 29 tisoč dolarjih, zahvaljujoč vse večjemu sprejemanju v mainstreamu in napredku tehnologije blockchain.

Cena bitcoina leta 2023: 29 tisoč dolarjev

2024: Nekje aprila 2024 se bo zgodil dogodek razpolovitve ali bitcoin halving, kar bo zmanjšalo nagrado za rudarjenje novih blokov. Zgodovinsko gledano je to privedlo do povečanja cene, vendar pretekli rezultati ne napovedujejo nujno prihodnjih rezultatov.

Dogodek prepolovitve bitcoina ustvarja šok v ponudbi, kar pripelje do cene 45 tisoč dolarjev do konca leta v našem domišljijskem časovnem okviru.

Cena bitcoina leta 2024: 45 tisoč dolarjev

2025: Do te točke bi lahko bitcoin postal še bolj široko sprejet, kar bi lahko spodbudilo rast njegove cene. Vendar se bo verjetno spopadal s konkurenco drugih kriptovalut, kar bi lahko potiskalo njegovo ceno navzdol.

V našem domišljijskem scenariju se povečuje globalna regulacija kriptovalut, kar vodi v začasen padec in sklep leta pri 38 tisoč dolarjih.

Cena bitcoina leta 2025: 38 tisoč dolarjev

2026: Tehnološki napredki in rešitve za skalabilnost bi lahko izboljšali funkcionalnost in uporabnost bitcoina, kar bi lahko privedlo do povečanega povpraševanja in višje cene, sploh v kombinaciji z vedno večjo adopcijo v državah v razvoju.

V središču ponovnega porasta zanimanja in percepcije stabilnosti bitcoina v primerjavi z drugimi kriptovalutami v našem domišljijskem svetu vitcoin znova doseže 50 tisoč dolarjev.

Cena bitcoina leta 2026: 50 tisoč dolarjev

2027: Spremembe v globalnem regulativnem okolju lahko spodbujajo ali ovirajo sprejemanje bitcoina in vplivajo na njegovo ceno.

Občutimo pomanjkanje, ki igra pomembno vlogo v naši zgodbi, in bitcoin doseže impresivnih 70 tisoč dolarjev do konca leta.

Cena bitcoina leta 2027: 70 tisoč dolarjev

2028: Gospodarski trendi, kot so obdobja inflacije ali gospodarski padci, lahko spodbudijo povpraševanje po bitcoinu kot sredstvu za shranjevanje vrednosti, kar vodi v povečanje cen, ali zmanjšajo povpraševanje, če je globalno gospodarstvo močno, kar lahko privede do zmanjšanja cen.

Pojava kvantnega računalništva v našem domišljijskem svetu predstavlja nove izzive in negotovosti, zaradi česar bitcoin pade nazaj na 55 tisoč dolarjev.

Cena bitcoina leta 2028: 55 tisoč dolarjev

2029: Stanje v rudarski industriji lahko vpliva na ceno bitcoina. Če postane rudarstvo bolj centralizirano, lahko povzroči skrb glede varnosti in decentralizacije omrežja bitcoina, kar lahko zmanjša njegovo ceno.

Potem ko je premagal kvantno grožnjo z novimi kriptografskimi ukrepi, se bitcoin v našem časovnem okviru povrne in doseže neverjetnih 85 tisoč dolarjev do konca leta.

Cena bitcoina leta 2029: 85 tisoč dolarjev

2030: Dejstvo, da bo do tega trenutka skoraj vseh 21 milijonov bitcoinov "izkopanih", lahko privede do povečanega pomanjkanja in potencialno spodbudi rast cene, če povpraševanje ostane močno. Vendar pa bi lahko to zmanjšalo spodbudo za rudarje, da zagotavljajo varnost omrežja, kar bi lahko negativno vplivalo na ceno.

Široko sprejetje bitcoina v svetu pripelje ceno čez šestmestno številko in sklene leto pri sto tisoč dolarjih.

Cena bitcoina leta 2030: sto tisoč dolarjev

2031: Nenehne inovacije na področju digitalnih financ in tehnologije veriženja blokov bi lahko privedle do povečane konkurence za bitcoin, sploh glede na bitcoinov potratni mehanizem konsenza proof of work (PoW). To bi lahko potiskalo njegovo ceno navzdol.

Sledeč zamahu preteklega leta, bitcoin v naši zgodbi doseže 120 tisoč dolarjev, spodbujen s svojo omejeno ponudbo in nenehnim povpraševanjem.

Cena bitcoina leta 2031: 120 tisoč dolarjev

2032: Splošni dolgoročni trend sprejemanja bitcoina in evolucija digitalne ekonomije bosta verjetno imela pomembno vlogo pri njegovi ceni.

Desetletje po začetku naše zgodbe bitcoin konča leto 2032 pri fantastičnih 150 tisoč dolarjih, pri čemer ga ves svet v celoti priznava in uporablja moč kriptovalut.

Cena bitcoina leta 2032: 150 tisoč dolarjev

Sklep:

Napoved cene bitcoina leta 2032 vključuje veliko negotovosti. Kot je bilo razpravljano, lahko dejavniki, kot so tehnološki razvoj, regulatorne spremembe, ekonomske smernice, tržno povpraševanje in konkurenca, pomembno vplivajo na vrednost bitcoina. Čeprav ti dejavniki zagotavljajo temelje za razumevanje potencialnih sprememb cen, poudarjajo tudi volatilnost in nepredvidljivost naložb v bitcoin.

Pomembno je, da posamezniki in institucije, ki jih zanima vlaganje v bitcoin, skrbno raziskujejo in so obveščeni o teh dejavnikih. Ključen je uravnotežen pogled na potencialne možnosti rasti skupaj z razumevanjem tveganj. Na koncu ostaja prihodnost bitcoina, tako kot mnogi vidiki našega razvijajočega se digitalnega sveta, fascinantno in nepredvidljivo potovanje.

Prosimo, upoštevajte, da ta članek ne nudi finančnega svetovanja. Vedno poiščite nasvet finančnega svetovalca pred vlaganjem v kriptovalute!

 Naročnik oglasnega sporočila je Go2 Digital d.o.o.

Ne spreglejte