Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
9.22

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

memecoin trgovanje kriptovalute PR članek

Četrtek, 18. 5. 2023, 9.22

11 mesecev, 1 teden

Kaj je memecoin in kaj ima skupnega z loterijo?

Oglasno sporočilo

V nenehno razvijajočem se svetu kriptovalut se redno pojavljajo novi trendi, ki se izkažejo ali za koristne ali pa sami po sebi niso uporabni. In med druge spadajo memecoini – kriptovalute brez dejanske uporabne vrednosti, ki postajajo priljubljene med številnimi vlagatelji z uporabo internetnih memov in humorja. Kaj pa, če ravno v tem tiči uporabnost? Danes razglabljamo o tem, kaj imajo skupnega loterija in memecoini.

Najprej: namen tega članka je ponujanje zabavne perspektive in ni vlagateljski nasvet. Zavedati se morate, da je investiranje v kriptovalute zaradi njihove volatilne narave zelo tvegano, zato v primeru vlaganja nikoli ne vložite več, kot ste pripravljeni izgubiti.

memecoin-adobe-stock-slika | Foto: Digitalni-marketing.si Foto: Digitalni-marketing.si

Tudi če ne spremljate kriptoscene, ste najbrž ob najbolj znani kriptovaluti bitcoin slišali za memecoin oz. memekovanec. Dogecoin, Shiba Inu in Pepe so samo nekateri izmed največjih memecoinov, ki so razgreli internet in zaradi katerih so obogateli številni srečneži. Za primer: neki srečnež je v kriptovaluto z žabjo podobo PEPE sredi aprila letos vložil 27 dolarjev, kar je v času pisanja tega članka, konec maja 2023, vredno dobrih šest milijonov dolarjev.

No, bistveno več pa jih je seveda izgubilo denar, zato se nam poraja vprašanje: so memecoini uporabni tako kot lotolistki?

Kaj je memecoin?

Da bi razumeli memecoine, se moramo najprej poglobiti v koncept kriptovalut. Kriptovalute so digitalne valute, ki za varnost uporabljajo kriptografijo. So decentralizirane in delujejo na tehnologiji blockchain, kar omogoča varne in pregledne transakcije. Večina blockchain projektov oz. kriptovalut ima svoj namen, pa naj bo to področje decentraliziranih financ (DeFi), plačilnih sistemov, dobavnih verig ali zaščite intelektualne lastnine.

Memecoini pa so edinstvena podskupina kriptovalut, ki nima nobenega praktičnega namena, temveč svoj navdih črpa iz internetne kulture, memov in sodelovanja skupnosti. Ti kovanci svoje vrednosti in identitete tako ne pridobivajo iz tradicionalnih gospodarskih dejavnikov, temveč iz družbenega in kulturnega pomena, ki je vgrajen v "memetično" področje. Poosebljajo duh internetne kulture ter sprejemajo absurdne in včasih nadrealistične elemente, ki navdušujejo prebivalce modernega spleta.

Zanimivost: Dogecoin (DOGE) velja za prvi memecoin. Leta 2013 sta ga kot šalo ustvarila inženirja programske opreme Billy Markus in Jackson Palmer. Kljub svojemu izvoru je Dogecoin pridobil veliko privržencev in z njim se je začelo množično trgovati.

Kako se ustvarjajo memecoini?

Memekovanci se ustvarjajo tako kot preostale kriptovalute - s pomočjo čarobne tehnologije blockchain. Zgrajeni so torej na decentraliziranih omrežjih, ki omogočajo preglednost, varnost in nespremenljivost transakcij. Dejansko je memecoin preprosto ustvariti z le malo programerskega znanja, zato imamo večkrat občutek, da se pojavljajo kot gobe po dežju.

Kaj memecoinu daje vrednost?

Internetna viralnost. Njihov pravi čar je v internetnih skupnostih, ki se oblikujejo okoli njih. Pod zastavo določenega memecoina se združujejo navdušenci (recimo privrženci pasme shiba inu, kot je bilo v primeru Dogecoin in Shiba Inu), internetno spretni vlagatelji in poznavalci memov ter si delijo skupno veselje in humor, ki ju prinaša njegov obstoj. Njihova vrednost tako izhaja iz načel redkosti in povpraševanja, ki se prepletata s kulturo in duhom interneta. Ko memi postanejo viralna senzacija, z njimi povezani memecoini postanejo znani, kar sproži zanimanje in špekulacije med posamezniki, ki si želijo delček tega "memegospodarstva".

Kaj imajo skupnega memecoini, loterija in igre na srečo?

Ker memecoini v nasprotju z drugimi kriptovaluti nimajo "pravega" namena uporabe, so privlačni zaradi neverjetno nihajoče vrednosti, zaradi česar privabijo številne vlagatelje. Gre za princip loterije – adrenalinski občutek ob investiciji in upanju na dobiček, čeprav se vlagatelji zavedajo, da na koncu v večini primerov ostanejo praznih rok. Toda lahko se nam nasmehne sreča in najdemo naslednji PEPE, ki nam lahko čez noč spremeni življenje. Memecoini so tako kriptosvetu ponudili možnost hitrega zaslužka, ki jo lahko zavida marsikatera igralnica ali stavnica. Memecoin SHIB je na primer v samo enem letu poskočil za neverjetnih 43,8 milijona odstotkov.

Zaradi vsega tega lahko memecoinom že začnemo pripisovati dejansko uporabno vrednost. Za vlaganje v memecoine veljajo enake zakonitosti kot za loterijo in igre na srečo.

  • Špekulativna narava: Špekulacije so rdeča nit, ki povezuje svet trgovanja z memecoini s svetom loterij in igralništva. Tako kot ljudje špekulirajo o zmagi na loteriji ali premagovanju kvot v igralnici, tudi trgovci s kriptovalutami špekulirajo o prihodnjih gibanjih cen na podlagi trendov, šumov v družbenih medijih in razpoloženja na trgu. Privlačnost memecoinov se skriva v možnostih velikanskih donosov na naložbe, ki jih poganjajo internetni hype, trendi na družbenih omrežjih in strah pred zamujanjem (FOMO).
  • Psihologija: Tako memecoini kot loterije se v veliki meri zanašajo na človeško psihologijo in vznemirjenje zaradi potencialnega velikega dobitka v smislu "visoko tveganje, visoka nagrada". Navdušenje ob sodelovanju na loteriji, kjer lahko sanje o bogastvu čez noč postanejo resničnost, je podobno navdušenju, ki ga doživljajo navdušenci nad memecoini, ko vrednost njihovega izbranega digitalnega premoženja skokovito naraste. Oba pojava izkoriščata našo željo po hitrih finančnih dobičkih, kar pogosto zamegli racionalno presojo in vodi v impulzivno sprejemanje odločitev.
  • Element sreče: Sreča oz. naključnost je še en skupni element. Pri loteriji so zmagovalci izbrani z naključnim žrebanjem, možnosti za zmago pa so običajno majhne. Podobno lahko vrednost memecoinov močno niha in se zdi naključna. Narava teh kriptovalut dodaja dodatno plast nepredvidljivosti, saj je njihov uspeh odvisen od internetnih trendov in nestanovitne narave družbenih medijev. Ta nepredvidljivost pogosto prispeva k njihovemu nestanovitnemu gibanju cen.
  • Čustveni tobogan: Igranje loterije in igre na srečo ga dobro poznajo. Obe dejavnosti sprožata vrsto čustev, vključno z navdušenjem, upanjem, strahom, razočaranjem in obžalovanjem. Nenehna nihanja cen memecoinov ustvarjajo burno okolje za trgovce, kar vodi v trenutke evforije ali obupa. Ta čustveni vidik lahko povečuje zasvojenost tako pri trgovanju z memecoini kot pri igrah na srečo in loteriji.
  • Zabava in skupnost: Trgovanje z memekovanci, loterije in igralnice poleg podobnosti v tveganju in špekulacijah zagotavljajo obliko zabave in spodbujajo občutek skupnosti. Ukvarjanje s temi dejavnostmi pogosto združuje ljudi, ali z razpravljanjem o zmagovalnih strategijah, izmenjavo izkušenj ali sodelovanjem v spletnih skupnostih. Navdušenci nad memecoini, tako kot igralci iger na srečo, najdejo užitek in občutek pripadnosti v skupnem iskanju vznemirjenja, čeprav se rezultati lahko zelo razlikujejo.

Obstaja pa pomembna razlika med memecoini in loterijo: regulacija

Seveda večina loterij zbira sredstva za državne stroške ali dobrodelne organizacije in so dokazano poštene z objavljenimi možnostmi za dobitek. Anonimni projekti z memecoini pa domnevno nimajo višjega namena in so veliko bolj nepregledni, večina sredstev pa se steka v roke nekaj ustanoviteljev in zgodnjih kupcev, medtem ko večina tistih, ki so se vključili pozneje, ostane praznih rok. Vsekakor pa je veliko prevar. Regulacija je zato vsekakor pomembna razlika.

V nasprotju z loterijami trgovanje z memecoini pogosto spominja na ponzijeve sheme, saj je po svoji naravi koristoljubno in nima časovno opredeljenega okna za zmago ali izgubo, temveč je odvisno od ne ravno pravične igre, pri kateri se pogosto zgodi, da majhno število dobro obveščenih udeležencev pravočasno izstopi, preden to stori množica. Pri vlaganju v memecoin ste praktično vedno t. i. "exit liquidity", torej dajete likvidnost začetnim vlagateljem, ki prodajajo, ko veliko ljudi vlaga v projekt. Možnost, da boste vložili in prodali v pravem času, je zelo majhna.

Prav zato je zelo pomembno, da vlagatelji pred vlaganjem opravijo raziskavo: preverijo memecoin, ekipo za njim, kanale družbenih mrež ter ali se z njim trguje na ugledni centralizirani ali decentralizirani kriptoborzi.

So torej memecoini s svojo nestanovitnostjo dobili uporabno vrednost, kot jo imajo loterija ali igre na srečo?

Globalni vodja trgovanja v družbi Cumberland Van Bourg primerja pojav memecoinov z delom trgovca z blagom in ugotavlja, da največji podjetniki, ki ustvarijo največ bogastva, to storijo tako, da vzamejo odpadni izdelek in ga spremenijo v uporaben izdelek. Zemeljski plin so dobesedno sežigali na vrhu vrtine, dokler ni nekdo pomislil: "Hej, to je čistejše gorivo, ki ga lahko uporabljamo za ogrevanje svojih domov."

In to logiko bi lahko preslikali na memecoine. Morda so tovrstni kriptožetoni, ki porabijo toliko "plina" in bi jih teoretično lahko šteli za odpadne izdelke, pravzaprav koristni izdelki, saj ljudje v tej družbi zahtevajo loterijski dobiček za minimalen napor.

Ko potegnemo črto

Trgovanje z memecoini je po svoji špekulativni naravi zelo podobno igranju lota ali igralnicam. Vsebuje številne vidike iger na srečo, od zanašanja na srečo in obljube visokih nagrad do čustvenega tobogana in špekulacij. Vendar pa je ključnega pomena, da se zavedamo, da trgovanje z memecoini, čeprav vzporednice obstajajo, deluje v okviru trga kriptovalut z lastno edinstveno dinamiko in tveganji. Tako kot pri vsaki naložbi je treba biti tudi pri trgovanju z memecoini previden, razumeti možnosti za dobičke in izgube ter vedno ravnati z ustrezno skrbnostjo in obvladovanjem tveganj.

Naročnik oglasnega sporočila je Go2 digital d.o.o.

Ne spreglejte