Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
19. 6. 2015,
15.01

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osebni podatki varnost denar zaslužek Matic Tomšič

Petek, 19. 6. 2015, 15.01

4 leta, 3 mesece

Na spletu se ves čas trguje z osebnimi podatki, zakaj ne bi nekaj zaslužil tudi uporabnik?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Powr of You je ambiciozna internetna platforma istoimenskega startupa, ki uporabniku obljublja plačilo vsakič, ko katero od oglaševalskih podjetij uporabi njihove osebne podatke.

Transparentnost startupa Powr of You je v času, ko zbiranje in trgovanje z uporabnikovimi osebnimi podatki poteka na vsakem kotičku interneta, prava mala revolucija. Pri Powr of You namreč odkrito priznavajo, da je njihovo poslanstvo zbiranje, razčlenjevanje, analiza in nato tudi prodaja uporabnikovih osebnih podatkov tistim, ki jih to najbolj zanima - spletnim oglaševalskim agencijam. A način, na katerega želijo to početi, je varen in zelo oseben, saj korist nudijo tudi uporabniku.

Storitev je povsem anonimna Powr of You kopiči samo osebne podatke uporabnikov, ki se za to odločijo in si na spletni strani zaradi tega tudi ustvarijo uporabniški račun. Podatki so skoraj izključno posredovani entitetam, ki si želijo bolje razumeti navade internetnega potrošnika, zaradi česar so pred analizo in kategorizacijo popolnoma anonimizirani. Vaše ime se torej ne pojavi nikjer. Zakaj pa bi si uporabnik sploh želel sodelovanja z Powr of You?

V prvi vrsti zaradi izrednega vpogleda v internetne aktivnosti. Powr of You namreč spremlja uporabnikovo obiskovanje spletnih strani, družbenih omrežij, čas, ki ga preživi na internetu in raznovrstnost spletnega početja. Rezultate sproti predstavlja v preprosti grafični obliki. Gre za zelo uporabno orodje, ki nam pomaga razumeti naše internetne navade in pokaže, kje zapravimo največ časa.

Internetno "robinhoodovstvo" Powr of You želi z uporabnikom tudi deliti sredstva, ki jih prejme ob prodaji osebnih podatkov. S platformo je mogoče povezati račun e-bančništva PayPal, Powr of You pa bo nakazilo poslal vsakič, ko bodo uporabljeni osebni podatki enega od njegovih članov. Zneski bodo sprva seveda sicer merjeni v centih, cilj Powr of You pa je, da s časom zrastejo na en dolar (slab evro) dnevno. Izplačila se še niso začela, saj je baza uporabnikov Powr of You trenutno še premajhna - potrebujejo jih najmanj pet tisoč - a hitro raste. Samo v času pisanja se je platformi pridružilo skoraj 40 novih uporabnikov.

Ne spreglejte