Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
7. 11. 2014,
15.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Twitter družbeno omrežje Matic Tomšič

Petek, 7. 11. 2014, 15.08

8 let

Lahko modri ptiček poleti še višje ali je morda čas za (trd) pristanek?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnost Twitterja je negotova. Čeprav je družbeno omrežje še vedno zelo priljubljeno, je rast števila uporabnikov manjša iz meseca v mesec, podjetje pa se krčevito bojuje za pozornost oglaševalcev.

Od prihoda Twitterja na ameriško borzo je minilo eno leto. Mnenja vlagateljev o dozdajšnji uspešnosti podjetja in družbene platforme so deljena – nekateri menijo, da Twitter v prihodnjih letih zagotovo čaka mesto med velikani IT-industrije, kot sta Google in Facebook, drugim pa se zdi bolj verjeten scenarij, v katerem bi modri ptiček ostal v lastni tržni niši ali celo postal podružnica katerega drugega podjetja, piše The Economist.

Največ brezplačne reklame v zgodovini kapitalizma "Naš cilj je postati družbeno omrežje z največjim občinstvom," je v zadnjih letih večkrat ponovil direktor Twitterja Dick Costolo in ne le uporabnikom, temveč tudi vlagateljem obljubil, da bo iz mikroblogerske platforme nastalo največje družbeno omrežje na svetu.

Globalnega dosega Twitterju vsekakor ni mogoče zanikati. Ob "navadnih ljudeh" ga uporabljajo številni državniki na najvišjih položajih, modra kri, filmske, glasbene in športne zvezde, celo papež. Igral je zelo pomembno vlogo ob političnih prevratih in revolucijah, kot so bili dogodki arabske pomladi na Bližnjem vzhodu, in hitrem obveščanju o tragedijah ter udarnih novicah, ko sta bila bombni napad na maratonu v Bostonu in napad marincev na poslopje, kjer se je skrival Osama bin Laden.

"Twitter je prejel več brezplačne promocije kot katerokoli podjetje v zgodovini kapitalizma," je za The Economist povedal Peter Stabler iz investicijske banke Wells Fargo Securities. To sicer kmalu ne bo več dovolj za privabljanje uporabnikov – rast registracij novih uporabniških računov se je v zadnjem času namreč upočasnila. Milijoni uporabnikov, ki to pravzaprav niso Na Twitterju je vsak mesec aktivnih približno 285 milijonov uporabnikov, katerih objave naj bi redno prebiralo še dvakrat ali celo trikrat toliko oseb. Poznavalci industrije so prepričani, da se mora Twitter za nadaljnjo rast omenjenemu neizkoriščenemu bazenu potencialnih uporabnikov približati s preprostejšim vmesnikom, ki bo novim mikroblogerjem omogočil lažjo registracijo in hitrejše iskanje profilov z zanimivo vsebino, ki jim želijo slediti.

Tretja izbira oglaševalcev "Oglaševalci vedno iščemo najboljše razmerje med velikostjo baze podatkov in natančnostjo, ki nam jo lahko ta nudi pri oglaševanju," je za Economist povedal Ben Winkler iz agencije OMD Worldwide, ki svoje stranke oskrbuje s prostorom za digitalno oglaševanje.

Twitter jim ne more dati ne enega ne drugega, saj glede na preostale ponudnike internetnih storitev in s tem tudi oglaševalskega prostora nima največ uporabnikov. Ob tem ne zbira tako podrobnih demografskih podatkov kot Google ali Facebook, zato se oglaševalci nanj obrnejo šele, ko opravijo z največjimi.

Ima pa modri ptiček veliko prednost, ki mu lahko ponudi dovolj vzgona za dvig nad številne konkurente – je mobilni domorodec. Ker že od vsega začetka omogoča sinhronizacijo z mobilnimi napravami (prvi uporabniki so tvite na telefone prejemali v obliki sporočil SMS), mu v času, ko vse več oglaševalcev posel seli tudi v mobilne ekosisteme, platforme ni treba prilagajati za delovanje tako na namiznih kot prenosnih napravah. Economist poroča, da Twitter pravzaprav že zdaj kar 75 odstotkov vseh prihodkov generira z mobilnim oglaševanjem.

Prepiranje ne bo prineslo rasti Twitter praktično že od začetka delovanja mučijo notranji krči – med vodstvom podjetja namreč pogosto nastajajo nesoglasja, ki zavirajo napredek. V prvih štirih letih so se na čelu Twitterja namreč zamenjali kar trije direktorji (zdajšnji je že omenjeni Dick Costolo, predsednik podjetja pa ostaja njegov ustanovitelj Jack Dorsey). V zadnji šestih mesecih je po prepiru s Costolom Twitter zapustil vodja operacij Ali Rowghani, uprava je zamenjala tudi prvega finančnika družbe. Vodstvu podjetja mnogi očitajo, da je brez prave vizije. "Ogromno priložnosti, nič uresničitve," je upravo za The Economist kritiziral neki uslužbenec Twitter, ki ni želel biti imenovan. Kupi ali bodi kupljen V ospredju Twitterjevih načrtov za prihodnost sta širitev baze uporabnikov in oglaševalskega prostora, ki ga želi podjetje pridobiti s prevzemi drugih, predvsem mobilnih platform. Pred lanskim IPO je Twitter pod okrilje že vzel Mopub, ki omogoča prikazovanje oglasov uporabnikom drugih aplikacij v realnem času.

Letos so predstavili še komplet orodij Fabric, ki bo razvijalcem mobilnih programov omogočil vdelavo vsebin s Twitterja (s čimer bo podjetje upravičeno do deleža njihovih prihodkov od oglaševanja). Twitter naj bi več pozornosti namenil tudi videooglaševanju in v družbeno omrežje integriral celo e-trgovinico.

The Economist še piše, da se med nekaterimi oglaševalci že šušlja, da bo morda modri ptiček tisti, ki bo za primerno vsoto spakiral kovčke in se preselil k večjemu podjetju. Če se rast Twitterja dovolj upočasni, cena delnic pa začne padati, se namreč hitro lahko zgodi, da bo zanimanje za morebitno novo pridobitev pokazal kateri od gigantov, kot sta Google ali Amazon.

Ne spreglejte