Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
23. 2. 2015,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samsung mobilni telefon

Ponedeljek, 23. 2. 2015, 14.21

8 let

Kakšen bo Samsungov nov paradni konj?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvega marca naj bi Samsung v Barceloni na svetovnem kongresu mobilnih komunikacij predstavil svoj novi mobilni telefon najvišjega razreda, s katerim upa, da bo na novo premešal karte na trgu.

Čeprav do uradne predstavitve (za katero niti ne vemo povsem zanesljivo, kaj bo v soju žarometov), manjka samo še en teden, Samsung zelo dobro zadržuje vse uradne informacije. Pravzaprav jih spušča na kapalko: že zdaj poudarjajo, da bo ohišje njihove nove šestice kovinsko. S tem se bodo gotovo obranili očitkov iz prejšnjih modelov serije S, češ da plastično ohišje pušča nekoliko cenen občutek, ki ni skladen z vrhunsko zmogljivostjo in visokim cenovnim razredom. Prodaja najverjetneje že aprila, morda celo prej Vse kaže, da bodo poleg šestice v Barceloni predstavili tudi "butični" Galaxy S Edge s podobnim stranskim podaljškom zaslona, kot ga ima Galaxy Note Edge. "Butični" zato, ker njegove izdelave ne predvidevajo v tako velikih količinah, kot so običajne za serijo Galaxy S.

O začetku njune prodaje še ni uradnih napovedi, a so na podlagi lanskih izkušenj s petico in predlanska s štirico vedno glasnejša ugibanja, da bi se to lahko zgodilo že v začetku aprila. Morda celo kakšen dan prej, ker po spletu kroži domnevna okrožnica, da Samsungovi zaposleni ne morejo vzeti dopusta med 22. in 30. marcem.

Cena – za zdaj uradno prav tako skrivnost, a bo najbrž najmanj takšna, kot jo je imela lani petica ob svoji premieri, prej, da bo še več. Pričakujejo izvedbe z 32, 64 in 128 gigabajtov prostora, tisti z več prostora bosta seveda ustrezno dražji. Vse bodo imele tudi možnost razširitve s pomnilniškimi karticami microSD. Bolj vzdržljiv kljub šibkejšemu akumulatorju Glede na najbolj verjetne namige o velikosti nove šestice, govori se o 143,3 x 70,8 x 6,9 milimetra, lahko pričakujemo, da bo S6 v primerjavi s S5 malo tanjši in ožji, a obenem za odtenek višji. Pričakovati je zaslon Super AMOLED, zelo verjetno z okrepljeno ločljivostjo v primerjavi s predhodnikom. Ugibanja se vrtijo okrog vrednosti 2560 x 1440 pik.

Akumulator nove šestice bo sicer za 200 miliamperskih ur šibkejši od akumulatorja na petici, a to naj ne bi pomenilo krajšanja časa avtonomije. Novi procesorji naj bi namreč bili veliko bolj učinkoviti, zato pričakujejo, da bo celo ob manjši zmogljivosti akumulatorja šestica zdržala vsaj toliko časa brez vtičnice kot petica ali celo več. 64 biti ali ne biti Kljub nekdanjim željam, da bi Samsungov operacijski Tizen postal standard za njihove pametne mobilne telefone, se to še ne bo zgodilo, ker so pravilno ocenili, da še ni dozorel trenutek za to. Tizen tako nadaljuje svoj pohod na Samsungove pametne televizorje, na mobilnih napravah pa bodo nadaljevali tradicijo z Androidom, najverjetneje z najnovejšo peto različico – Lollipop.

Najnovejši Android ima polno podporo za 64-bitno delovanje, zato je povsem utemeljeno pričakovati, da bodo pri novem telefonu najvišjega razreda želeli izkoristiti vse prednosti te pridobitve. To narekuje tudi izbiro procesorja za novega Samsungovega silaka.

Prevetritev programskih dodatkov Samsung bo ostal zvest svojemu uporabniškemu vmesniku TouchWiz, a ga bo verjetno še enkrat "optimiziral" zaradi vedno večjega števila uporabnikov, ki ne padajo več na razne nepotrebne dodatke in vedno bolj cenijo preprostost, ki je ena od temeljev zanesljivega in hitrega delovanja. Morda bodo šli celo tako daleč, da privzeto ne bo nameščena niti ena od Samsungovih aplikacij, kot so S Voice, S Memo, ChatOn ali Samsung Hub.

Po drugi strani pa se govori, da bodo nove šestice že imele nameščene nekaj Microsoftovih pisarniških programov, kot sta One Note in Office Mobile z brezplačno enoletno naročnino na pisarno v oblaku Office 365. V tem paketu naj bi bil tudi Skype, ki je pristal v Microsoftovih rokah. Samsung naj bi nekatere posebnosti svojega uporabniškega vmesnika, ki jih je nekoč prednameščal, uporabnikom ponudil v obliki dodatnih možnosti prilagajanja in personalizacije. Še veliko ugank Dozdajšnje napovedi glede novega fotoaparata namigujejo na izboljšano delovanje v slabših pogojih osvetlitve, kar je za mnoge pametne telefone oziroma njihove fotoaparate šibka točka. Če predvidevamo, da se bo Samsung odločil za korak naprej glede na fotoaparat petice, ki ima ločljivost 16 milijona pik, lahko pričakujemo, da se bo fotoaparat na šestici ponašal z ločljivostjo 20 milijonov pik.

Šestica naj bi skoraj gotovo dobila tudi čitalec prstnih odtisov, saj so zadnje čase to novost dodajali na lepo število svojih novih mobilnih naprav. Ne nazadnje imajo pri jabolčnem tekmecu sistem Touch ID, ki jim postavlja letvico. Prav tako lahko pričakujemo tudi merilec srčnega utripa ter (omejeno) odpornost na vodo in prah, s čimer se je lahko pohvalila že petica. Koliko lastnosti, ki so se prvič pojavile pri modelu Galaxy Note 4, bo prevzela šestica, na primer hitro polnjenje in večsmerni mikrofoni, pa bomo še videli.

Ne spreglejte