Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
17. 11. 2020,
7.19

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Natisni članek

prenosni računalniki procesor čip 5G Qualcomm Huawei

Torek, 17. 11. 2020, 7.19

3 leta, 5 mesecev

Odpustek za Huawei, ki temu ne bo veliko koristil

Huawei bo lahko kupoval Qualcommove procesorje, a to jih še ne more veseliti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Quick Charge 5, Qualcomm | Ameriški proizvajalec čipov je dobil dovoljenje za prodajo družbi Huawei, a le za stare (in večinoma že zastarele) procesorje. | Foto Qualcomm

Ameriški proizvajalec čipov je dobil dovoljenje za prodajo družbi Huawei, a le za stare (in večinoma že zastarele) procesorje.

Foto: Qualcomm

Le nekaj dni za tem, ko je ameriška administracija dodatno omejila poslovanje ameriških podjetij z domnevno nevarnimi podjetji, med katerimi je Huawei, je ameriški proizvajalec čipov Qualcomm pridobil dovoljenje za prodajo. A to za Huawei ne bo ravno olajšanje, ker je dovoljenje zelo omejeno.

Donald Trump
Novice Trump podpisal izvršni ukaz; vse več novih okužb #video

Qualcomm bo namreč Huaweiu lahko prodajal samo stare (in deloma tudi zastarele) procesorje za delovanje v mobilnih omrežjih četrte generacije (4G), ne pa tudi tistih, ki delujejo v omrežjih pete generacije (5G).

Huawei je pred uvedbo ameriških omejitev že proizvajal svoje procesorje Kirin s podporo za 5G, zato možnost nakupa zgolj zastarelih procesorjev za podjetje gotovo ne more biti primerna tolažba.

Huawei je pred uvedbo ameriških omejitev že proizvajal lastne procesorje Kirin s podporo za omrežja in tehnologijo 5G. | Foto: Srdjan Cvjetović Huawei je pred uvedbo ameriških omejitev že proizvajal lastne procesorje Kirin s podporo za omrežja in tehnologijo 5G. Foto: Srdjan Cvjetović

Neuporabno za pametne telefone

Še pred Qualcommom sta od administracije trenutnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa podobni dovoljenji za nekatere izmed svojih izdelkov prejela še dva ameriška proizvajalca procesorjev, to sta Intel in AMD. Verjetno bo dovoljenje za del svojih čipov kmalu prejel še proizvajalec Micron Technology.

Brez podpore za 5G si Huawei s temi dovoljenji ne more veliko pomagati pri svojih ambicioznih namerah v svetu pametnih telefonov za 5G, lahko pa ostane v dirki na področju prenosnih računalnikov, kjer v tem trenutku nima večjega tržnega deleža.

Huawei, Honor
Novice Kaže, da je Huawei našel kupca za Honor

Vsaj Huaweievi prenosniki ne bodo več (toliko) trpeli

Najboljši dokaz, da so omejitve namenjene upočasnjevanju Huaweievega poslovanja s pametnimi telefoni, ne pa tudi s prenosnimi računalniki, je, da je kmalu po uvedbi omejitev dovoljenje prejel Microsoft.

Po drugi strani Google - njegovega mobilnega okolja številni uporabniki androidnih telefonov še vedno ne bi mogli ali želeli pogrešati - ni niti blizu takšnega dovoljenja, čeprav ima zato tudi sam Google velike izpade prihodkov.

Ti izpadi bodo morda kmalu postali še večji in trajni, ker Huawei po najboljših močeh išče svoje sistemske rešitve, s katerimi se bo dokončno osvobodil navezanosti na Google.

Pričakovanja, povezana s trgom tehnologij in storitev 5G, so izjemna. | Foto: Srdjan Cvjetović Pričakovanja, povezana s trgom tehnologij in storitev 5G, so izjemna. Foto: Srdjan Cvjetović

5G: veliki obeti krepijo ostro konkurenco

Brez 5G Huawei nima enakopravnega izhodišča na telekomunikacijskem trgu, kjer postaja konkurenca vse ostrejša. K tej tekmovalnosti je nazadnje močno prispeval Apple, ki je prejšnji mesec predstavil svoje prve telefone s podporo mobilnim omrežjem pete generacije.

Analitiki družbe Sensor Tower ocenjujejo, da bo svetovni trg tehnologije 5G letos dosegel vrednost petih milijard evrov, čez šest let pa skoraj 140-krat več.

Ne spreglejte