Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
13. 6. 2013,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška Evrotarifa

Četrtek, 13. 6. 2013, 13.08

8 let

Evrotarifa od julija tudi na Hrvaškem

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vstop Hrvaške v Evropsko unijo za gostujoče slovenske uporabnike mobilnih telefonov pomeni občutno nižanje cen storitev mobilne telefonije pri naši jugovzhodni sosedi.

Evrotarifa, ki velja v državah članicah Evropske unije, bo od trenutka, ko bo postala polnopravna članica, veljala tudi na Hrvaškem. Do zadnje minute zadnjega junijskega dne ostaja Hrvaška med državami, kjer cene gostovanja mobilni operaterji iz drugih držav določajo na podlagi svojih cenikov.

Tudi letos Evrotarifa od 1. julija cenejša Evrotarifa je uredba Evropske komisije, ki med drugim določa najvišje maloprodajne cene gostovanja uporabnikov mobilne telefonije iz držav članic, ko gostujejo v omrežjih drugih držav članic in kličejo na številke kamorkoli znotraj Evropske unije (izjema so posebne komercialne in premijske številke).

Evrotarifa je že zdaj za uporabnike iz držav članic Evropske unije bistveno ugodnejša kot gostovanje v državah, kjer je ne uporabljajo. Dodaten sladkorček je, da se istega 1. julija v skladu z že omenjeno uredbo cenovne postavke Evrotarife tudi sicer nižajo. To v končnem seštevku pomeni, da bo slovenskim uporabnikom mobilno gostovanje na Hrvaškem po 1. juliju v nekaterih primerih tudi do 80 in celo več odstotkov cenejše.

Številke so zgovorne Pomembna prednost Evrotarife v primerjavi z običajnimi cenami gostovanja so tudi obračunski intervali. Tako na primer pri dohodnih klicih Evrotarifa predvideva sekundni obračun, preostala gostovanja pa (z redkimi izjemami) minutni obračun. Povedano v številkah, če je zdaj za dvajset sekund sprejetega klica na Hrvaškem uporabnikom Mobitela treba plačati polno minuto po trenutno veljavnih 40 centih, bo po 1. juliju za ta enak sprejeti pogovor treba plačati manj kot tri cente.

Pri odhodnih klicih je v Evrotarifi obračunski interval sekundni, pri čemer se prvih 30 sekund obračuna kot nedeljiva celota, pri preostalih gostovanjih pa je obračunski interval skoraj vedno minutni. Še enkrat v številkah: klic iz Hrvaške v Slovenijo ali znotraj Hrvaške, ki traja minuto in pet sekund, je danes za Mobitelove uporabnike vreden 2,30 evra (obračun dveh minut), po 1. juliju pa samo še 30 centov (obračun na sekundo natančno, saj je pogovor daljši od 30 sekund). Prvega julija se poviša slovenski DDV Končne cene gostovanja v Evropski uniji po 1. juliju, ki bo takrat zajemala tudi Hrvaško, bi bile sicer lahko še malenkost nižje, a prav tisti dan nas bo v Sloveniji "razveselilo" zvišanje temeljne stopnje davka na dodano vrednost, ki bo poskočila z 20 na 22 odstotkov. Evrotarifa, ki enako zavezuje vse mobilne operaterje znotraj Evropske unije, namreč predpisuje neto ceno, na katero vsaka država članica svojim uporabnikom obračuna svojo stopnjo DDV-ja ne glede na to, kje gostujejo – od luksemburških 15 prek slovenskih 22 do madžarskih 27 odstotkov. Luksemburžani bodo tako znotraj Evropske unije klicali za slabe tri cente po minuti ceneje kot Madžari, slovenski uporabniki pa bomo nekje v sredini.

Ena sama izjema Pocenitev na Hrvaškem bodo po 1. juliju deležni vsi, ki bodo s svojimi slovenskimi številkami tam sprejeli klice, pošiljali kratka sporočila, uporabljali mobilni internet ali klicali znotraj Evropske unije, v kateri bo po tem datumu tudi Hrvaška. To zajema skoraj vse načine uporabe slovenskih uporabnikov mobilnih telefonov na Hrvaškem, a prav vseh vendarle ne: tisti, ki bodo iz svoje slovenske številke, medtem ko so na Hrvaškem, želeli poklicati v državo, ki ni v Evropski uniji, bodo po 1. juliju namesto 1,15 evra plačali 2,50 evra po minuti. Teh verjetno ne bo veliko, a opozorilo gotovo ne škodi: Evrotarifa v nobenem primeru ne velja za klice zunaj Evropske unije.

Tudi letos Mobitelove Vesele urice Evrotarifa predpisuje najvišje dovoljene cene za storitve, ki v celoti potekajo znotraj Evropske unije, dovoljuje pa nižje cene in posebne ponudbe. Mobilni operaterji se zavedajo, da Evrotarifa zanje lahko pomeni upad prihodkov, a obenem upajo, da bo prav zaradi bistveno privlačnejših cen toliko več prometa med gostovanjem nadomestilo nižji priliv zaradi cenejših postavk.

Da bi bilo tega prometa še več, se vendarle odločajo za posebne ponudbe: Telekom Slovenije tako pripravlja ponudbo Sladki pogovori, pri kateri bodo v obdobju od 15. junija do 15. septembra vsak dan med 17. in 18. uro po slovenskem času Vesele urice. Takrat bodo za Mobitelove uporabnike vsi odhodni in dohodni pogovori v devetih evropskih državah, med njimi tudi Hrvaško, še za polovico cenejši glede na vsakokrat veljavne redne cene. Ugodnost velja še za gostovanja v Veliki Britaniji, Franciji, Španiji, na Portugalskem, v Črni gori, Srbiji in Grčiji.

Ne spreglejte