Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2013,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 22. 3. 2013, 16.10

8 let

Državni proračun prihodnje leto bogatejši za sto, dvesto ali še več milijonov...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Regulator telekomunikacijskega trga pripravlja veliki razpis za podelitev frekvenc, ki bo občutno obogatil državni proračun za leto 2014.

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) tudi ob pomoči zunanjih svetovalcev in izkušenj iz tujine namreč zelo dejavno, čeprav imajo menda kadrovske težave ‒ premalo ustrezno usposobljenih strokovnih delavcev, sodeluje jih zgolj osem ‒ pripravlja veliki novembrski razpis za podelitev radijskih frekvenc operaterjem mobilnih telekomunikacij za obdobje prihodnjih 15 let. Ta bo v enem koraku s skupno dražbo združil podelitev prostih radijskih frekvenc za potrebe mobilnih telekomunikacij tudi še bolj hitrega in zmogljivega širokopasovnega mobilnega interneta prek tehnologije LTE-4G. Najti bo treba kompromis med željami prebivalstva in investicijskimi zmožnostmi operaterjev Vodstvo Agencije za pošto in elektronske komunikacije, direktor je Franc Dolenc, je danes dokončno predstavilo izhodišča za razpis prostih radijskih frekvenc za mobilne telekomunikacije, z vprašalnikom pa je zainteresirano javnost, zlasti operaterje, pozvalo k dialogu. Treba bo poiskati skupni imenovalec med interesi prebivalstva po pokritosti s signalom zlasti za tista območja v državi, ki možnosti hitrega širokopasovnega mobilnega interneta do zdaj sploh niso imela, ter investicijskimi zmožnostmi domačih operaterjev.

Izhodiščne cene za posamezne frekvenčne spektre ostajajo uganka S skupno dražbo, ki je predvidena za februar 2014, bo APEK v enem koraku razdelil vse proste radijske frekvence v pasovih 900 MHz in 1.800 MHz ter proste frekvence v pasovih 800 MHz, 2.100 MHz in 2.600 MHz. Kakšne bodo izhodiščne cene dražbe za proste frekvence za storitve mobilnih telekomunikacij, ni znano. "Cene gotovo ne bodo tako visoke, da bi morda pomenile končno doseženo ceno," je prepričan Franc Dolenc.

Dolenc: verjamem, da pritiski bodo APEK mora kot regulator telekomunikacijskega trga nastopati v vlogi tistega organa, ki si prizadeva, da bo državni proračun s to dražbo pridobil čim višja finančna sredstva, primerljiva s tistimi, ki so jih na podobnih razpisih pridobile druge evropske države, na drugi strani pa mora skrbeti za konkurenčnost trga, zato mora kar najbolj ščititi tudi druge interese. "Verjamem, da pritiski vsekakor bodo," je prepričan prvi mož Agencije za pošto in elektronske komunikacije.

Cilj dražbe zagotoviti maksimizacijo plačila za podeljene frekvence Po resda prvih ocenah naj bi dražba radijskih frekvenc lahko v državni proračun skupno prinesla 100, 200 milijonov evrov ali še več … Vse je odvisno od zanimanja, lahko bi v državno blagajno prinesla celo manj denarja, opozarja Franc Dolenc. "Cilj dražbe februarja prihodnje leto pa je zagotovo, da dosežemo čim višji finančni izplen," poudarja prvi mož regulatorja telekomunikacijskega trga pri nas.

Ne spreglejte