Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
12. 2. 2015,
16.04

Osveženo pred

6 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bogataši Bill Gates Larry Page filantropija Matic Tomšič

Četrtek, 12. 2. 2015, 16.04

6 mesecev, 4 tedne

Deset najbolj dobrodelnih tehnoloških veljakov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nobena skrivnost ni, da najuspešnejši posamezniki s področja tehnologije svoje premoženje preštevajo v milijardah evrov. A med njimi je tudi precej takšnih, ki z denarjem gradijo lepši jutri.

Washingtonski časopis Chronicle of Philanthropy je sestavil seznam 50 ameriških podjetnikov, ki so različnim dobrodelnim organizacijam lani namenili največ sredstev. Med njimi se je znašlo tudi nekaj znanih posameznikov iz IT-industrije, ki so skupaj primaknili 4,6 milijarde dolarjev (štiri milijarde evrov) oziroma skoraj polovico od 9,8 milijarde dolarjev (8,6 milijarde evrov), ki se jim je odrekla petdeseterica najbolj radodarnih ameriških pomembnežev.

Preverili smo, katera velika imena iz sveta tehnologije in znanosti so v dobrodelno blagajno lani torej prispevala največ. In še preden vprašate, kje je Mark Zuckerberg – ustanovitelja Facebooka časnik Chronicle of Philantrophy ni uvrstil na seznam najbolj radodarnih ameriških podjetnikov leta 2014, se je pa na samem vrhu z donacijo 18 milijonov delnic Facebooka, takrat vrednih skoraj 900 milijonov evrov, znašel leta 2013. Prejela jih je organizacija za nadaljnji razvoj Silicijeve doline.

10. Steve Ballmer (LA Clippers/Microsoft): 97 milijonov evrov Steve Ballmer, lastnik košarkarskega kluba Los Angeles Clippers in nekdanji direktor Microsofta, je leta 2014 del svojega premoženja, ki je ocenjeno na slabih 19 milijard evrov, vložil v izobraževanje in zdravje (ameriške) mladine. 110 milijonov dolarjev oziroma 97 milijonov evrov je daroval univerzi Harvard, univerzi zvezne države Oregon in nacionalnemu programu za preprečevanje debelosti med mladostniki.

9. Marc Benioff (Salesforce): 135 milijonov evrov 50-letni ustanovitelj in direktor podjetja Salesforce, ki je najbolj znano po storitvah računalništva v oblaku in programskih rešitvah za izboljšanje odnosov med podjetji in strankami, je največji delež 154 milijonov dolarjev oziroma 135 milijonov evrov vredne donacije lani namenil otroški bolnišnici, ki deluje v okviru kalifornijske univerze v San Franciscu. Pomoč je zagotovil tudi otrokom, ki so po migraciji iz držav Srednje Amerike ostali brez staršev, in posameznikom v pravnih težavah, ki si ne morejo privoščiti odvetniških storitev. Marc Benioff je bil po mnenju mnogih medijev lani sicer najboljši direktor ameriškega podjetja.

8. Larry Page (Google): 156 milijonov evrov Prvi mož Googla Larry Page je 177 milijonov dolarjev (156 milijonov evrov) v delnicah svojega podjetja lani namenil dobrodelni organizaciji Carl Victor Page Memorial Foundation. Imenovana je po Larryjevem očetu, ki je bil profesor računalništva in strokovnjak za umetno inteligenco, prizadeva pa si za izboljšanje življenjskih pogojev revnejših ameriških družin in napredek na področjih javnega šolstva ter zdravstva.

7. Pierre Omidyar (eBay): 158 milijonov evrov Največji del donacije v višini 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov) ustanovitelja spletnega trgovinskega giganta eBay Pierra Omidyarja sta prejeli organizaciji Democracy Fund in HopeLab. Prva si prizadeva za demokratizacijo ameriške politike, druga pa pomaga na smrt bolnim otrokom.

6. Paul Allen (Vulcan/Microsoft): 262 milijonov evrov Soustanovitelj Microsofta in pokroviteljskega podjetja Vulcan Paul Allen je dve tretjini od skoraj 200 milijonov dolarjev (več kot 260 milijonov evrov) lani vložil v družinsko organizacijo Paul G. Allen Family Foundation, ki si s spodbujanjem tehnološkega, izobraževalnega in družbenega napredka prizadeva izboljšati življenjske pogoje ameriških državljanov iz nižjih slojev. Tretjino je prejel Allenov inštitut za celične raziskave, kjer znanstveniki razvijajo mikroskopsko tehnologijo in prebijajo led na področju genetskih modifikacij.

5. Sergey Brin (Google); 337 milijonov evrov Glavni razvijalec posebnih Googlovih projektov (kot so pametna očala Google Glass) in soustanovitelj internetnega velikana Sergey Brin je lani kar 383 milijonov dolarjev (337 milijonov evrov) razdelil med:

- neprofitno organizacijo Ashoka, ta podpira podjetnike, ki si prizadevajo za izboljšanje kakovosti izobraževanja revnih in ohranjanje okolja ter rešujejo družbene težave žensk,

- mednarodno organizacijo za človekove pravice HRF (Human Rights Foundation) in

- skupnostjo Tipping Point, ki si prizadeva za izkoreninjenje revščine v severnem delu Kalifornije.

4. Nicholas Woodman (GoPro): 441 milijonov evrov Okrogle pol milijarde ameriških dolarjev oziroma 441 milijonov evrov v delnicah svojega podjetja je v nadaljnji razvoj Silicijeve doline prek organizacije Sillicon Valley Community Foundation lani vložil Nicholas Woodman, ustanovitelj in direktor proizvajalca akcijskih kamer GoPro.

3. Sean Parker (Napster/Facebook): 485 milijonov evrov Tehnološki podjetnik Sean Parker, ki je na prelomu tisočletja pomagal ustanoviti servis za digitalno pretakanje glasbe Napster in pozneje deloval kot prvi predsednik Facebooka, je lani 550 milijonov dolarjev (485 milijonov evrov) prek svoje organizacije Sean N. Parker Foundation namenil raziskavam bolezenskih alergij in iskanju zdravil zanje.

2. Jan Koum (WhatsApp): 490 milijonov evrov Ameriški inovator ukrajinskih korenin, ki je razvil noro uspešno aplikacijo in storitev za komunikacijo prek mobilnih naprav WhatsApp, je leta 2014 v okviru organizacije Sillicon Valley Community Foundation ustanovil lasten dobrodelni sklad. Koum sicer še ni razkril, koga ali kaj bo z njim podprl, mediji pa ugibajo, da bo z njim nadarjenim mladostnikom pomagal splezati iz revščine. Podobno izkušnjo je kot priseljenec v ZDA z odličnim znanjem programiranja, zaradi česar ga je pod okrilje vzel Yahoo, namreč doživel tudi sam.

1. Bill Gates (Microsoft/Bill & Mellinda Gates Foundation): 1,3 milijarde evrov Najbogatejši Zemljan in ustanovitelj Microsofta Bill Gates je lani poldrugo milijardo dolarjev oziroma kar 1,3 milijarde evrov prek dobrodelne organizacije Bill & Mellinda Gates Foundation namenil izboljšanju kakovosti življenja v državah tretjega sveta. Sredstva so bila usmerjena predvsem v odpravljanje ekstremne lakote ter napredek na področju javnega zdravstva in lažje dostopnosti zdravil, prometne in telekomunikacijske infrastrukture ter izobraževalnih procesov.

Ne spreglejte