Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2013,
16.03

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
sony

Natisni članek

Nedelja, 31. 3. 2013, 16.03

6 let, 10 mesecev

Android vs. iOS, v večnem iskanju zmagovalca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Android in iOS sta najpopularnejša in najbolj razširjena mobilna operacijska sistema, njihovi uporabniki pa po forumih nenehno uprizarjajo prava tekmovanja v dokazovanju, kateri je boljši.

Googlov operacijski sistem Android in Applov iOS sta že nekaj let glavna igralca na trgu pametnih telefonov, saj imata skupaj več kot 90-odstotni tržni delež. Večinski delež, okoli 70 odstotkov, odpade na Androida, ki si je prednost pridobil s sodelovanjem s skoraj vsemi proizvajalci mobilnih telefonov, medtem ko je iOS omejen le na Applove izdelke. To je njuna glavna medsebojna razlika, iz katere posledično izvirajo tudi številne druge.

Preprosto povedano je iOS najbolj zloščen in "fensi" operacijski sistem ter je idealen za uporabnike, ki si želijo preprosto, a dobro in zanesljivo napravo. Android je pod drugi strani bolj "hipsterski", dopušča več kreativnosti in odprtosti, toda ker je nameščen na celi vrsti najrazličnejših naprav, je tudi manj stabilen in dodelan.

Applovci zapravijo več To je zelo pomembno za tekoče delovanje aplikacij, ki jih uporabniki lahko dobijo v Androidovi spletni trgovini Google Play in Applovi App Strore, trenutno pa se ponudba obeh ustavi pri številki okoli 800 tisoč aplikacij. Potem ko je Google Play kar nekaj časa lovil konkurenta po številu aplikacij, bo magično število milijon aplikacij verjetno dosegel prvi. A ker ni vse v številu, temveč tudi v kakovosti, ta v tem primeru tehtnico malenkostno nagne v prid App Stora. Zanjo v splošnem velja, da je bolj stroga pri odločanju, kaj bo šlo v prodajo. Posledično so aplikacije bolj kakovostne in varne, medtem ko so Androidove zaradi svoje odprtosti lažja tarča za nepridiprave. Tudi razvijalci naj bi imeli raje platformo iOS, saj njeni uporabniki za aplikacije zapravijo mnogo več kot Androidovi. Kot je pokazala raziskava z začetka lanskega leta, je tako med slednjimi kar dve tretjini takih, ki zanje ni zapravila niti centa, medtem ko je ta delež pri iOS le 30-odstoten.

Pazite, da se ne izgubite Med glavnimi očitki, ki letijo na iOS, so njegovi zemljevidi, ki so veliko manj natančni kot Googlovi. Konkurenca se je zato nanje spravila s posmehovalnimi oglasi, nekateri, kot na primer policija avstralske zvezne države Viktorija, pa je celo odsvetovala njihovo uporabo, potem ko so se zaradi njih izgubili številni turisti.

Android se po drugi strani ne more pohvaliti z nadgrajevanjem svojega operacijskega sistema. Nove različice se namreč kar hitro menjajo, pri tem pa se pozablja na starejše, ki v veliko primerih na nadgradnjo, če se sploh zgodi, čakajo (pre)dolgo.

Zmagovalec je … Ni ga. Dejstvo je, da sta si operacijska sistema različna, a sta hkrati oba odlična. Kateri je boljši, je odvisno od vsakega posameznika in njegovih zahtev, a Androidu gre zelo v prid, da je nameščen tako na najdražjih, z iPhonom primerljivih telefonih, kot na tistih najcenejših, za uporabnike, ki komaj vstopajo na trg pametne telefonije. In v prvi vrsti večina kupcev še vedno izbira telefon in ne operacijskega sistema.

Ne spreglejte