Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
15. 7. 2016,
10.42

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Microsoft ZDA varovanje zasebnosti preiskava sodišče New York računalništvo v oblaku

Petek, 15. 7. 2016, 10.42

7 let, 9 mesecev

Ameriške oblasti brez dostopa do strežnikov zunaj ZDA

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Odločitev pozdravljajo mnoga tehnološka podjetja, saj pomeni precedens in pomembno usmeritev pri zagotavljanju zasebnosti uporabnikov računalništva v oblaku.

Ameriška vlada ne more prisiliti Microsofta, da bi tamkajšnjim oblastem omogočila dostop do Microsoftovih strežnikov zunaj ZDA, je odločilo prizivno sodišče in tako razveljavilo predlansko odločitev newyorškega okrajnega sodišča, ki je zahtevi ameriške vlade ugodilo. Sodnica Susan Carney je svojo odločitev pojasnila, da morajo imeti ameriški nalogi za preiskavo omejeno veljavo zunaj ZDA, saj je to pomembno za zagotavljanje dobrih odnosov med državami.

Spor je nastal, ko je ameriško pravosodno ministrstvo zahtevalo dostop do Microsoftovih strežnikov na Irskem v okviru preiskave primera, povezanega z mamili.

Tehnološka podjetja zadovoljna

Z odločitvijo so poleg Microsofta zadovoljna tudi druga tehnološka podjetja, kot so Amazon, Apple in Cisco, ki so podprla Microsoftovo pritožbo na predlansko sodbo, saj tokratna odločitev predstavlja pomemben korak pri zagotavljanju zasebnosti uporabnikov računalniških storitev v oblaku. "S to sodbo je jasno, da ameriška vlada ne more več enostransko s svojimi nalogi za preiskavo posegati v druge države in pridobivati elektronsko pošto ljudi drugih državljanstev," je za britansko medijsko hišo BBC povedal glavni pravnik družbe Microsoft Brad Smith.

Eden od pomembnih Microsoftovih očitkov glede namer ameriške vlade za pridobivanje podatkov v drugih državah je bil, da bi to odprlo apetite tudi drugim državam, ki bi na podoben način lahko zahtevale podatke zunaj svojega ozemlja, torej tudi v ZDA.

Varovanje zasebnosti ali varna zavetišča tudi za kriminalce?

Toda ameriško pravosodno ministrstvo ni enakega mnenja in so že sporočili, da razmišljajo o naslednjih pravnih korakih. Če se bodo na to sodbo pritožili, lahko primer pristane na ameriškem vrhovnem sodišču.

Pravosodno ministrstvo zavrača Microsoftove navedbe, da so obstoječi zakoni preveč zastareli in zato tudi neučinkoviti, saj so jih sprejemali pred tremi desetletji, ko so bile povsem drugačne tehnologije kot danes. Varuhi reda so ob tem zaskrbljeni, da shramba v oblaku in enkripcija podatkov predstavljata varno zavetišče tudi za kriminalce.

Sodnica Carney na te pomisleke pravosodnega ministrstva odgovarja, da obstajajo načini, kako lahko države sodelujejo v preiskavah, a ameriški varuhi zakona vztrajajo, da so takšni postopki dolgotrajnejši in dražji.

Ne spreglejte