Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
11. 11. 2014,
15.12

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
dan samskih Alibaba Kitajska nakupovanje

Natisni članek

Torek, 11. 11. 2014, 15.12

5 let, 9 mesecev

Alibaba proti novemu prodajnemu rekordu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kitajski spletni trgovec Alibaba podira nove rekorde: na dan samskih, ko je na Kitajskem velika nakupovalna mrzlica, pričakujejo, da bodo prodali za 6,3 milijarde evrov najrazličnejšega blaga.

Dan samskih, 11. november, je raj za spletne prodajalce, zlasti kitajske. Protiutež valentinovemu se je uveljavila kot največji svetovni dan za spletno prodajo, njen pomen in obseg pa primerjajo s kiberponedeljkom, ponedeljkom po zahvalnem dnevu, ki se predvsem v ZDA prav tako trži kot veliki dan za spletno (malo)prodajo.

Tržnikom je uspelo: na dan samskih nakupovalna mrzlica ne razsaja le pri samskih, saj na ta dan množično nakupujejo tudi pari, (spletni) trgovci pa si zelo zadovoljno manejo roke. Rekordi iz ure v uro Pri kitajskem spletnem trgovcu Alibaba imajo dodatne razloge za veselje: obseg prodaje na letošnji dan samskih bo verjetno dosegel in morda celo presegel najbolj optimistična pričakovanja. Govori se o osmih milijardah ameriških dolarjev (6,3 milijarde evrov), kar bo zelo verjetno uresničljivo, saj so v prvih 17 urah tega dneva že zaslužili 6,96 milijarde ameriških dolarjev (5,52 milijarde evrov).

Lani so na ta dan odposlali več kot 150 milijonov pošiljk z nakupi v skupni vrednosti 5,75 milijarde ameriških dolarjev (4,56 milijarde evrov). Letos se jim godi še veliko bolje, verjetno tudi zaradi velikih popustov, ki so jih pripravili z namenom spodbujanja prodaje. Izvršni direktor Alibabe Jack Ma pričakovano številko 200 milijonov pošiljk za letošnji dan samskih z veseljem opisuje kot "grozljivo".

Samo v prvi uri prodaje na dan samskih je novega lastnika prek Alibabe dobilo blago v vrednosti dveh milijard ameriških dolarjev (skoraj 1,6 milijarde evrov). Protivalentinovo K zagonu spletne prodaje na 11. november je v dobri meri prispeval tudi sam spletni trgovec Alibaba, ki je za ta dan in z njim povezano nakupovanje predlani izumil in pravno zaščitil pojem "dvojni 11", so zapisali na spletnem portalu britanske medijske hiše BBC. Prvič so dan samskih začeli intenzivno oglaševati pred petimi leti, a sam pojem dneva samskih sega v leto 1993, ko naj bi študentje univerze v Nandžingu izumili ta dan kot odgovor na valentinovo. Želeli so namreč dan, ko bi si tudi samski lahko kaj privoščili tako, kot to za valentinovo počnejo pari. Priložnost prepoznali tudi zunaj Kitajske Ugodne ponudbe na ta dan so očitno zelo učinkovita vaba za nakupovalne odvisnike, ki opravijo nakupe, ki jih niso načrtovali ali pričakovali – neredko tudi z denarjem, ki ga nimajo. "Do danes sem mislil, da ne potrebujem ničesar, a danes se mi zdi, da potrebujem vse, kar vidim – tako sem nemočen," je tipičen komentar enega od številnih uporabnikov, ki se dnevu samskih in z njim povezanim nakupovalnim priložnostim ni mogel upreti.

Zavohale so jih tudi evropske in ameriške blagovne znamke, kot sta Desigual in North Face, v prodajnih akcijah ob letošnjem dnevu samskih pa je po nekaterih ocenah sodelovalo okrog 27 tisoč svetovnih blagovnih znamk.

Ne spreglejte