Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2011,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sojenje

Sreda, 18. 5. 2011, 16.21

8 let

V sojenju Evi Popovič in Lauri Ban brez bistvenih premikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na koprskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje ženi in sestri koprskega župana, Evi Popovič in Lauri Ban, ki ju obtožnica bremeni pomoči pri zlorabi položaja.

Za isto zadevo, ki se nanaša na dogajanje pred desetimi leti, je sodišče Borisu Popoviču septembra lani izreklo pogojno obsodbo enega leta in desetih mesecev zapora.

Popovič naj bi storil več kaznivih dejanj Sodišče je lani ugotovilo, da je Popovič v letu 2001 zlorabil svoj položaj, ker kot direktor družbe BPC del dnevnih izkupičkov iz lokala Snack Bar v vrednosti 63.653 evrov ni poračunal, ampak si je denar protipravno prilastil. Poleg tega je kriv davčne zatajitve davka od dobička pravnih oseb v vrednosti 11.000 evrov, ker naj bi davčnemu uradu v Kopru predložil napačne podatke, pa še ponarejanja poslovnih listin.

Popoviča so zaradi davčne utaje pri poslovanju lokalov pred sodišče poklicali leta 2007, a mu je takrat izreklo oprostilno sodbo. Višje sodišče je konec leta 2008 oprostilno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo prvostopenjskemu. Sodba zoper koprskega župana sicer še ni pravnomočna.

Popovičevi ženi in sestri očitana pomoč pri zlorabi položaja Popovičevi ženi in sestri tožilstvo očita pomoč pri zlorabi položaja, saj naj bi fizično jemali denar iz sefov koprskih lokalov Snack bar in Carpaccio pub. Sojenje so 7. aprila najprej preložili, potem ko je senat kot zagovornika Eve Popovič izločil odvetnika iz odvetniške pisarne Čeferin, saj ista družba že zastopa njenega moža, ki se je pritožil na izrečeno pogojno kazen.

Zagovornik Laure Ban Branko Gvozdić je danes uvodoma ponovil zahtevo izpred prve obravnave pred mesecem dni po izločitvi dokazov, saj naj bi le-te kriminalisti v hišnih preiskavah pridobili na nezakonit način.

Obe obtoženki sta ob prebiranju spremenjene obtožnice dejali, da je ne razumeta, saj da se navedeni zneski in tudi letnice ne ujemajo s prvotno obtožnico. Sicer pa sta tako Banova kot Popovičeva v svojih zagovorih vztrajali pri svojih izjavah iz procesa leta 2007, ko sta zavrnili vsakršno krivdo.

Tako Gvozdić kot zagovornik Laure Ban Gorazd Gabrič sta sicer opozorila, da izvedenskega mnenja, ki je podlaga za spremenjeno obtožnico, nista mogla dobiti na vpogled, zato sta predlagala, da se obrambi dodeli dovolj časa za njegovo preučitev.

V četrtek nadaljevanje sojenja Zagovornica družbe Food party Lucija Šikovec Ušaj pa se je sklicevala na ekonomičnost postopka in predlagala opustitev postopka zoper omenjeno družbo. Kot je namreč pojasnila, Food party ne posluje več in zato ni sposobna poravnati niti stroškov postopka. Zaradi poteka kazenskega postopka družbe formalno sicer ni bilo še mogoče "izbrisati", je še pojasnila odvetnica.

Sojenje zoper Popovičevo in Banovo se bo nadaljevalo v četrtek, ko naj bi nastopile prve priče tožilstva.

Ne spreglejte