Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
8.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 5. 2014, 8.36

8 let

Trenerju za spolne zlorabe učenk šest let in pet mesecev zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za spolni napad na dve in kršitve spolne nedotakljivosti treh učenk je trenerju karateja sodnica prisodila šest let in pet mesecev zapora.

"Ni šlo za pedofilijo, niti za posilstvo ali penetracijo. Ampak naša sodna praksa je jasna: dotikanje spolovil z roko je kaznivo dejanje. Gre za stik, ki presega pričakovano vedenje in zato je sodišče to razumelo tudi kot zlorabo položaja," je svojo odločitev na koprskem okrožnem sodišču včeraj pojasnila sodnica Barbara Nerat.

Po pisanju Primorskih novic je postojnskega trenerja karateja, 62-letnega Josipa K., obsodila na šest let in pet mesecev zaporne kazni.

Tožilstvo je trenerju sprva očitalo spolni napad na šest učenk, vendar je tožilka obtožbo za eno učenko umaknila. Za preostalih pet je zdaj obsojen, da jih je med oblačenjem kimona ali vadbo otipaval po intimnih delih telesa.

Dve sta bili stari komaj enajst let, tretja in četrta 15, peta pa je imela več kot 30 let. Trener naj bi dekletom segel z roko pod spodnjice in jih božal po spolovilu, prijel za prsi in pobožal po notranjem delu stegen ter božal po zadnjici.

Vstop v intimni svet brez privolitve "Na odločitev je pomembno vplivalo tudi strokovno nesporno in odločno izvedensko mnenje. Nisem imela nobenega razloga, da bi podvomila o teh dekletih," je še dejala sodnica in dodala, da so vse žrtve, od otrok do odraslih, povedale, da je obsojeni vstopil v njihov intimni svet brez njihove privolitve.

Zatrjevanje trenerjeve obrambe, da je šlo pri vsem skupaj za zaroto proti njemu zaradi nesoglasij v karate klubu, je sodnica ocenila kot neverodostojno.

Tožilka Polona Veberič je za trenerja sicer predlagala devet let in pol zaporne kazni, vendar je sodnica izrekla za približno tretjino nižjo kazen. Obramba se bo na sodbo, ki še ni pravnomočna, pritožila.

Ne spreglejte