Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 11. 2014,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hilda Tovšak Vegrad

Ponedeljek, 10. 11. 2014, 10.39

8 let

Tovšakova zaradi goljufije, oškodovanja in zlorabe znova na sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V primeru nekdanje direktorice velenjskega Vegrada Hilde Tovšak sta postali pravnomočni dve novi obtožnici.

Prva se nanaša na poslovne goljufije in kupovanje lastnih delnic znotraj skupine Vegrad, druga pa na prenos deležev družbe pooblaščenke Vemont na druge družbe v skupini Vegrad, je potrdil okrožni državni tožilec Stanislav Pintar. Predobravnavni narok je razpisan za december oziroma predviden za začetek prihodnjega leta, v Večeru piše Gordana Possing.

Ob Tovšakovi soobtožena še direktorica kadrovske službe Vegrada V primeru prve obtožnice bo Tovšakovi, ki na Igu prestaja sedem let in pol zaporne kazni zaradi nezakonitega ravnanja v času vodenja Vegrada, nasproti kot oškodovanec stal eden najbolj znanih Vegradovih podizvajalcev Zekrija Habibović, ki je sodeloval pri gradnji stanovanj v Celovških dvorih. Vegrad mu je ostal dolžan okrog 165 tisoč evrov. Za kaznivo dejanje poslovne goljufije je zagrožena kazen do deset let zapora.

V primeru druge obtožnice, ki se nanaša na oškodovanje upnikov in zlorabo položaja, pa je zagrožena zaporna kazen do osem let. Ob Tovšakovi je soobtožena še nekdanja direktorica kadrovske službe Vegrada Branka Gabriel.

Kaj vse ima Tovšakova na vesti? Celjski kriminalisti po navedbah Večera še vedno niso končali vseh preiskav kaznivih dejanj v Vegradu. Poleg številnih že vloženih kazenskih ovadb s področja gospodarske kriminalitete so maja lani kazensko ovadili nekdaj vodilne v podjetju zaradi kršenja delovne zakonodaje v Vegradu in na pristojnem državnem tožilstvu kazensko ovadili odgovorne osebe zaradi storitve več kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev ter poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Kriminalisti so ugotovili, da so odgovorne osebe od jeseni 2009 do jeseni 2010 prikrajšale delavce zaradi neplačila obveznosti do delavcev (plač, regresa, prispevkov, odpravnin) ter tako oškodovale 1.670 nekdanjih delavcev za skupni znesek okoli 4,2 milijona evrov. Med ovadenimi je znova Tovšakova.

Zaradi neplačila obveznosti oškodovali 524 nekdanjih delavcev Julija letos so celjski kriminalisti na specializiranem državnem tožilstvu kazensko ovadili tudi odgovorne osebe štirih hčerinskih družb Vegrada zaradi suma storitve več kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev ter poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Ugotovljeno je bilo, da so odgovorne osebe od sredine 2009 do pomladi leta 2011 zaradi neplačila obveznosti oškodovale 524 nekdanjih delavcev za okoli 4,9 milijona evrov. Preiskava nepravilnosti in nekaterih sumov kaznivih dejanj zoper odgovorne osebe podjetja še poteka, je pa v sklepni fazi, še navaja Večer.

Ne spreglejte