Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
11.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hilda Tovšak

Petek, 1. 3. 2013, 11.28

7 let, 12 mesecev

Tovšakova ostaja za rešetkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po slabih dveh urah od začetka zaslišanj štirih osumljenih je Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu prva zapustila Hilda Tovšak. Preiskovalna sodnica je zanjo odredila sodno pridržanje.

Hilda Tovšak bo ponovno zaslišana v soboto ob 9. uri, je povedal njen odvetnik Boris Kanduti. Kot je še povedal, je Tovšakova osumljena dajanja daril v zvezi z gospodarskim poslovanje konec lanskega leta in v začetku letošnjega leta. Okoli 90 strani dolgo ovadba bo, kot je dejal odvetnik, zanj "domače branje do jutri zjutraj".

Zaslišanja se nadaljujejo Zaslišanja ostalih treh osumljenih se trenutno na slovenjgraškem sodišču nadaljujejo. Okoli 17. ure so namreč na zaslišanje ločeno pripeljali poleg Tovšakove še tri moške, ki so bili pridržani v okviru četrtkovih kriminalističnih preiskav, ki jih je usmerjalo specializirano državno tožilstvo. Med njimi naj bi bili poleg Tovšakove še poslovodja poljskega podjetja Remak Marek Andrzej Konfisz, Korošec Aleš Pangerc iz podjetja Go Extra ter Ljubljančan Uroš Plankar iz ljubljanskega podjetja Terbo.

Najprej se bodo seznanili z očitki Odvetnik poljskega državljana Matjaž Pajk iz celjske odvetniške pisarne Dušana Korošca je še pred vstopom na sodišče novinarjem dejal, da njegov klient zelo slabo govori tuje jezike in da sta imela malo možnosti za pogovor. Tudi on se bo najprej seznanil z očitki in se nato odločal naprej.

"Nimam nobenih informacij o zdravstvenem stanju moje stranke," pa je za Planet Siol.net še dopoldan povedal zagovornik pridržane Tovšakove Boris Kanduti. Po poročanju medijev naj bi namreč Tovšakovo včeraj zaradi slabega prenašanja zaprtih prostorov namesto v celjski pripor odpeljali v mariborskega, kjer imajo menda okna, pred tem pa naj bi jo odpeljali v bolnišnico Vojnik. Vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Bruno Blažina tega ni potrdil. Kot je pojasnil, imajo v pridržanju samo osebe, ki so sposobne biti v pridržanju.

Preiskavo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, vodja tega tožilstva Harij Furlan pa je povedal, da bo za vse štiri predlagal pripor zaradi suma ponovitve kaznivih dejanj. Furlan je za Planet Siol.net povedal, da obsojenost in drugi odprti kazenski postopki zagotovo kažejo na ponovitveno nevarnost. Naj spomnimo, da se v četrtek pred preiskovalnimi organi ni zagovarjala, očitali pa naj bi ji, da je prekupčevala z delavci, ki so opravljali varilska dela na TEŠ-u, za kar naj bi nezakonito prejemala provizijo.

Ovadili bodo 14 oseb V včerajšnji akciji, ki je bila plod trimesečnega preiskovanja in kazenske ovadbe, so tako opravili 34 hišnih preiskav, aretirali so deset osumljencev, pridržali pa štiri. "Skupno bomo ovadili 14 osumljencev, in sicer za 13 kaznivih dejanj dajanja in eno kaznivo dejanje prejemanja daril," je pojasnil Furlan in dodal, da je bilo bistvo akcije preprečitev nadaljevanja kaznivih dejanj. "Gre ekonomsko izkoriščanje ljudi, ocenjujemo pa, da bi bila končna korist več sto tisoč evrov," je še povedal.

Osumljenci so nameravali boljše plačane delavce nadomestiti s slabše plačanimi delavci, preiskovalci pa razpolagajo s številko 20; toliko delavcev naj bi že zamenjali, nameravali pa so jih več kot sto, je pojasnil Blažina. Furlan je še dodal, da gre za dodatno okoriščanje, saj naj bi osumljenci za delavce urejali tudi prevoz in nastanitev: "Zaradi tega bomo pri posameznih kaznivih dejanjih dokazovali tudi, da gre za ekonomsko izkoriščanje delavec, pri čemer je ogrožena varnost ljudi, saj obstaja možnost, da na koncu ostanejo brez vsega."

O konkretnih imenih nobeden od sogovornikov ni želel govoriti, je pa Furlan zagotovil, da za Almstom, ki opravlja dela na TEŠ 6, ne bodo zahtevali uvedbe preiskave.

Ne spreglejte