Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 5. 2015,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dragan Tošić

Četrtek, 28. 5. 2015, 12.19

8 let

Tošićev oče: Kot terenec sem veliko zaslužil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na zadnjem naroku pravdnega postopka, v katerem Dragan Tošić, prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik, dokazuje izvor svojega premoženja, je pričal njegov oče Špiro Tošić.

Na gospodarskem oddelku se je z zaslišanjem zadnje priče – tako je odločilo sodišče, ki je nekaj dokaznih predlogov zavrnilo – končal pravdni postopek, v katerem mora prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić dokazati, da je svoje premoženje pridobil zakonito. Država oziroma tožilstvo, ki ga v tem postopku zastopajo štiri tožilke, je namreč prepričano, da je Tošić približno štiri milijone evrov gotovine in za tri milijone evrov nepremičnin pridobil na nezakonit način. Poleg domnevnega vodje preprodajalcev kokaina morajo svoj izvor premoženja dokazovati tudi njegova žena Meri ter svak Miloš Budisavljević, ki je od Tošića leta 2009 kupil lokal Casablanca v središču Ljubljane.

V postopku sta bili tudi dve pravni osebi, in sicer gostinsko podjetje Fundator, ki ga je ustanovila Meri Tošić, in Budisavljevićevo podjetje Bela hiša. Belo hišo je sicer oktobra 2009 ustanovil Tošić, ki pa ga je Budisavljeviću prodal skupaj s Casablanco. Tožilstvo je tožbo zoper Belo hišo danes umaknilo, prav tako predlog za zavarovanje premoženja.

Špiro Tošić o gradnji družinske hiše in svojih nepremičninah Tošićev oče je danes pojasnjeval, kako je financiral zemljišče ter gradnjo družinske hiše Dragana Tošića v Bizoviku. Kot je pojasnil, je parcelo na Bizoviku kupil leta 2000 za okoli 100 tisoč evrov, ko je po letu dni pridobil gradbeno dovoljenje, pa je s podjetjem Rima podpisal pogodbo za izvedbo gradbenih del, kar je plačeval po položnicah.

V 70 letih je naprej kupil 42 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Šiški, kmalu zatem pa še stanovanje v Fužinah. Polovico zadnjega naj bi plačal v gotovini, za polovico zneska pa sta z ženo najela posojilo. "Posojilo sem izplačal v enem mesecu, saj sem kot terenec, ki je delal po vsem svetu, zaslužil med sedem in deset, včasih tudi 15 tisoč takratnih nemških mark," je razlagal.

Kakšna tri leta pozneje je stanovanje v Šiški prodal bratu, za ta denar pa kupil parcelo v bližini Zadra. Ko je sezidal hišo za sina, je leta 2008 stanovanje na Fužinah podaril hčeri, ki jima je nato z vložkom 40 tisoč evrov pomagala kupiti stanovanje na Pokopališki, kjer z ženo živita še danes.

"Zaslužil sem tudi do 15 tisoč mark na mesec, dnevnice sem dobival na roko" Dvainsedemdesetletni strojni ključavničar, zdaj upokojenec, ki prejema več kot 900 evrov pokojnine, je danes slikovito orisal, kako je v obdobju, ko je bil še zaposlen, služil visoke zneske.

"Plača je bila 1500 nemških mark, a ker sem bil tudi po dva, tri mesece na terenu, se je ta plača višala glede na faktor. Za Rusijo je bil na primer faktor 3,2, za Afriko tudi pet, tako da se je moja osnovna plača pomnožila s tem faktorjem, torej je takoj narasla na 4.500 nemških mark. Vse preostalo, torej dnevnice, denar za stroške hotela, hrano sem dobival na roke," je pojasnjeval.

Tošić: Tihotapil sem majice in džins Priznam, je dodal, tudi tihotapil sem. "V Rusiji so me sredi ulice ustavljali in hoteli mojo majico, zato sem šel v Trst, nakupil teh majic in jih dobro prodajal. Prodajal sem tudi kavbojke, poln kovček sem jih nakupil v Varaždinu, pa superge. Ko sem prodal dvoje kavbojk, sem lahko za ta denar v Rusiji živel ves mesec," se je razgovoril.

Denar je hranil doma, "v omari, nogavicah, pod brisačami", nekaj je imel "na knjižici", del denarja pa tudi v sefu svojega sina, do katerega je imel pooblaščen dostop. Potrdil je, da si je leta 2008 na svoj račun nakazal okoli 100 tisoč evrov, žena pa mu je nakazala 80 tisoč evrov.

Še zadnji poskus poravnave Po njegovem zaslišanju je sodnik pravdni postopek sklenil in zavrnil nekatere predlagane dokaze, s čimer se obramba sicer ni strinjala. Sodnik je stranke tik pred koncem postopka znova pozval tudi k morebitni poravnavi, javnost pa izključil. Ker je poravnava oziroma poskus tajen, o podrobnostih nobena od strank ni želela govoriti.

Sodba bo, tako kot je običajno za pravdni postopek, izšla pisno. Okviren rok je 30 dni, a se lahko ta rok podaljša, če gre za zahtevnejše zadeve.

Obrnjeno dokazno breme Kot je znano, se postopek finančne preiskave začne in izpelje po zakonu o odvzemu nezakonitega premoženja, če se v predkazenskem ali kazenskem postopku izkaže, da ima posameznik premoženje nezakonitega izvora, katerega skupna vrednost presega 50 tisoč evrov. Na ta postopek ne vpliva dejstvo, da je Tošić znova v kazenskem postopku, ko še ni znano, kakšna bo odločitev sodišča v ponovljenem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik.

V tem postopku velja obrnjeno dokazno breme, kar pomeni, da je obtoženi tisti, ki mora dokazovati, da je premoženje pridobil na zakonit način. Običajno je namreč tožilstvo tisto, ki mora dokazati, da je nekdo premoženje pridobil na nezakonit način.

Ne spreglejte